Tranzacție discretă - Romcarbon și-a vândut participația în holdingul românesc Green Group, proprietarul celui mai mare parc integrat de reciclare din sud-estul Europei, având în spate fondul de investiții Abris

Tranzacție discretă - Romcarbon și-a vândut participația în holdingul românesc Green Group, proprietarul celui mai mare parc integrat de reciclare din sud-estul Europei, având în spate fondul de investiții Abris
scris 1 mar 2023

Romcarbon Buzău (ROCE), lider în piața românească a reciclărilor de mase plastice, și-a vândut participația deținută în holdingul românesc Green Group, proprietarul celui mai mare parc integrat de reciclare din sud-estul Europei, având în spate fondul de investiții Abris, într-o tranzacție de 14,2 milioane euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția a fost derulată prin intermediul firmei Recyplat Limited, înregistrată în Cipru și pe care Romcarbon o controlează integral, care și-a cedat participația la Romgreen Universal Limited, tot cu sediul în Cipru, reprezentând 17,58794% din capitalul social.

Urmărește-ne și pe Google News

Profitul din vânzarea pachetului de acțiuni deținut în Green Group este de 45,7 milioane lei.

CONFIRMARE Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine luni la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine luni la bursă

Compania asigură că vânzarea deținerii în Green Group nu înseamnă că Romcarbon va renunța la a mai investi în economia circulară, ci dimpotrivă, va continua în această direcție "având acum mai multe resurse pentru a le integra în activitatea de reciclare existentă”.

Fondul de investiții Abris a cumpărat Green Group de la Global Finance în 2016, companie care reunește șase firme de servicii de reciclare a deșeurilor și este al doilea cel mai mare producător de fibră regenerată din Europa.

Abris Capital Partners este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiții din Europa Centrală și de Est și controlează deja în România mai multe companii, precum Dentotal, preluat de la o familie de medici stomatologi cu investiții și în turism, Global Technical Group, unul dintre cei mai mari integratori de tehnologie din România, și Pehart Tec Grup, producător de hârtie.

În 2018, Abris a vândut Urgent Cargus, al doilea mare jucător pe piața românească de curierat,  după FAN Curier.

ULTIMA ORĂ Statul își propune din nou să vândă din acțiunile Rompetrol CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul își propune din nou să vândă din acțiunile Rompetrol

Pe acest fond,  Romcarbon și-a majorat anul trecut câștigul pretaxare EBITDA operațional cu 46,85%, la 24,70 milioane lei, de la 16,82 milioane lei în 2021, dar dinamica mare este la nivelul profitului net în urma acestei tranzacții majore.

Compania a realizat în 2022 venituri consolidate la nivel de grup de 381,98 milioane lei, cu 11,91% mai mari decât cele de 341,32 milioane lei din exercițiul financiar precedent.

Raportează, însă, un salt de peste 31 de ori al rezultatului global atribuibil acționarilor, la 56,34 milioane lei, de la 1,79 milioane lei în 2021. La 9 luni, rezultatul net la nivel global a fost de 10,33 milioane lei.

Distribuitorul de materiale de construcții SIPEX – la cel mai bun an din istoria de un sfert de veac CITEȘTE ȘI Distribuitorul de materiale de construcții SIPEX – la cel mai bun an din istoria de un sfert de veac

Explozia de profit vine în contextul vânzării Green-Group pentru suma de 45,78 milioane lei. În bilanțul consolidat, câștigul din vânzarea de investiții financiare este de 44,52 milioane lei. Chiar și fără această tranzacție, profitul net fără impactul Green-Group a crescut de 3 ori, la 9,41 milioane lei, de la 2,93 milioane lei.

Antibiotice Iași și-a majorat substanțial profitul net în 2022 și a tăiat masiv datoriile CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași și-a majorat substanțial profitul net în 2022 și a tăiat masiv datoriile

La data de 31 decembrie 2022, activele grupului se situau la 343,21 milioane lei, în creștere cu 13,72% față de cele de 301,81 milioane lei de la sfârșitul anului 2021. În același interval de raportare, datoriile au urcat cu 6,56%, la 173,58 milioane lei, de la 162,89 milioane lei.

Romcarbon, companie care pregătește investiții de 11 milioane euro începând din acest an, este listată la cota BVB și are acționariat majoritar din Taiwan. La ultimul preț de 0,4590 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 121,23 milioane lei (24,64 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
romcarbon
bvb
bursa