Sesiune de ușoare reveniri pe bursa românească. Investitori își fac acum curaj că ce era mai rău a trecut

Sesiune de ușoare reveniri pe bursa românească. Investitori își fac acum curaj că ce era mai rău a trecut
scris 19 mar 2020

După declinul de aproape o treime al indicilor de la BVB, piața bursieră a schițat astăzi o stabilizare în care chiar și titlurile bancare, bântuite de stafia neplății ratelor, au avut închidere „pe verde”. Un investitor vede că au reapărut ordinele mari de cumpărare și afirmă că, într-un scenariu în care avem doar o recesiune de 2 trimestre, cea mai mare parte a scăderilor să se fi consumat. „Părerea mea e că sunt incluse în preț deja următoarele știri proaste. Acum nu știu..., poate greșesc...”

Cu stare de urgență declarată și cu prăbușiri bursiere de o amplitudine și rapiditate cum nu s-au mai văzut nici măcar la crahul de pe Wall Street din anul 1929 care a precedat Marea Criză interbelică, și la BVB am avut un declin accelerat, însă, astăzi investitorii au încercat o stabilizare a pieței, în acord și cu o calmare în piețele europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o tendință care s-a văzut încă de la debut, când indicii au deschis în jurul valorilor de referință. Este și rezultatul unei temperări a vânzărilor, rulajul de 55,24 milioane lei (11,40 milioane euro), fiind apropiat de cel din ședința precedentă, dar la jumătate din zilele cu pusee de scădere majoră.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom menține propunerea pentru un dividend care are după căderea prețului acțiunilor un randament net de 10% CITEȘTE ȘI OMV Petrom menține propunerea pentru un dividend care are după căderea prețului acțiunilor un randament net de 10%

Stabilizarea vine într-un context în care sunt deja unii investitori care consideră că declinul care au adus cotațiile la niveluri la care s-a oprit prăbușirea bursieră de la cumpăna anilor 2018-2019 a consumat cea mai mare parte a informațiilor negative. „Eu cred că, cel puțin pentru București, asta a fost scăderea. Cred că de acum începe să-și revină”, a declarat pentru Profit.ro Florin Mirică, investitor cu 15 ani de experiență pe bursa locală și care a fost unul dintre cumpărătorii din aceste zile. „Cred că au fost incluse în preț toate știrile. Eu spun că de aici întoarce.”

Nu este neapărat un consens. Liviu Moldovan este de peste 20 de ani observator în multiple calități, inclusiv de trader, a pieței de la BVB și a celor internaționale și are o părere diferită. „Nu am văzut capitularea...”, spune el. La ce se referă. În ciclurile unui trend decendent, există un moment în care investitorii care apără cotațiile pe diverse niveluri de preț, cedează ei înșiși și aruncă în piață pachete dobândite. Aceasta generează un declin abrupt al cotației pe care Moldovan nu îl identifică pe grafic și afirmă că aceeasta este o simplă sesiune de revenire.

Sesiune de ușoare reveniri pe bursa românească. Investitori își fac acum curaj că ce era mai rău a trecut

În ansamblu, ziua a fost bună la nivel internațional. Indicele Dow Jones Average Industrial s-a întors peste nivelul de 20.000 de puncte, iar bursele europene au avut închideri pozitive: +2,86% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,68% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,00% pentru indicele DAX30 din Germania, +4,86% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și +2,72% pentru indicele PX de la Praga.

Acesta este contextul în care și la BVB piața a avut forța unei reveniri. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,21%, iar indicele reprezentativ BET a avut un ricoșeu de 1,28%, până la nivelul de 7.384,75 puncte. Pe graficul atașat se vede că piața încearcă să tatoneze pentru un nivel de suport în zona de unde a întors și acum un an după șocul bursier adus de așa-numita „taxă pe lăcomie”.

Sesiune de ușoare reveniri pe bursa românească. Investitori își fac acum curaj că ce era mai rău a trecut

Este și ceea ce vede Mirică. „Din ce m-am uitat, pare că se stabilizează”, afirmă investitorul care se așteaptă la un scenariu moderat, cu 2 trimestre de recesiune. O viziune similară în ceea ce privește evoluția macro o are și Moldovan, timp de 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere, dar remarcă și el tendința din piață de a fi găsite ancore pentru anumite titluri.

„Este extrem de ciudat faptul că, aflată în buza plenului Parlamentului, acea lege a PSD cu prorogarea plății principalului și a dobânzilor și pentru persoanele fizice și juridice – adică modelul Orban din Ungaria – tranzacționarea acțiunilor BRD și Banca Transilvania e pozitivă astăzi”, spune el.

Într-adevăr, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,04%, până la prețul de 1,7480 lei/acțiune, pe transferuri de 14,17 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut o apreciere de 1,23%, până la prețul de 11,54 lei/acțiune.

AGA la vreme de coronavirus. Companii listate la bursă cer printr-o asociație de profil reglementări pentru desfășurarea adunărilor acționarilor în contextul epidemiei CITEȘTE ȘI AGA la vreme de coronavirus. Companii listate la bursă cer printr-o asociație de profil reglementări pentru desfășurarea adunărilor acționarilor în contextul epidemiei

Prin contrast, o zi negativă au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut o nouă zi de scădere, cotația coborând în piața reglementată cu 0,91%, până la prețul de 1,0900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 13,87 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-au realizat și singurele tranzacții speciale din piața deal, în valoare de 3,62 milioane lei, cotația fiind peste referință. Acesta este contextul în care indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de 1,43%, până la prețul de 39.048,13 puncte. Tot din structura sa, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au avut o revenire de 5,78%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,36 milioane lei, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat cu 2,70%, până la prețul de 1,9000 lei/acțiune, pe transferuri de 1,04 milioane lei.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a câștigat 2,82%, mai mult decât dublu față de media pieței. Este motivul care îl face pe Mirică să considere că piața poate să fi găsit un minim aici. A văzut ordine mair de cumpărare la Nuclearelectrica (SNN), ale cărei titluri au avut astăzi un salt de 3,18%, până la prețul de 11,68 lei/acțiune, pe transferuri de 2,01 milioane lei, dar și faptul că titlurile OMV Petrom (SNP), care astăzi au urcat cu 2,38%, până la prețul de 0,2800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,84 milioane lei, au sfidat declinul pe mai departe a prețului petrolului de tip Brent care ieri și în sesiunea asiatică a atins un minim al ultimilor 18 ani, sub reperul de 26,00 dolari/baril.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au recuperat 5,11%, până la prețul de 27,75 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 4,42 milioane lei. Sunt mișcări de natură să îi facă pe unii investitori să se gândească la faptul că piața a găsit un minim local. „Cred că deja s-a făcut ajustarea”, spune Mirică. „Să nu greșesc și să fie doar un semnal fals, dar vedem...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif banat crisana