În pofida unui tablou pozitiv al piețelor internaționale, la Bursa de Valori București am avut o deschidere „roșie”, în contextul căderii guvernului Mihai Tudose. Declinul este cu puțin sub un procent. „Este ușoară scăderea. Nu e ceva îngrijorător”, spune Marcel Murgoci de la casa de brokeraj Estinvest Focșani, adăugând că impactul asupra pieței de acțiuni ar urma să fie mai vizibil dacă actuala criză guvernamentală se adâncește.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Investitorii de la Bursa de Valori București par a fi trecuți prin toate. Reacția nu a fost de panică după anunțul de ieri al demisiei prim-ministrului Mihai Tudose. La debut, indicele compozit BET Plus pierdea 0,83%, iar indicele reprezentativ BET avea un recul de 0,85%, până în zona de 8.185 de puncte, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.
Este, totuși, o reacție la mișcarea din mediul politic. „Pare că are efect asupra pieței”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. El aduce argumentul decorelării cu piața americană, unde creșterea continuă, iar în piața futures indicele S&P500 a depășit nivelul de 2.800 de puncte.
În jurul orei 10:15, declinul la BVB chiar se atenuase la 0,70%, pentru ca indicele BET să revină ulterior către reperul de 8.190 de puncte, cu 0,78% sub referință .
CITEȘTE ȘI Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.roLa solicitarea majorității colegilor din conducerea partidului de guvernământ PSD, care i-au comunicat că i-au retras sprijinul politic, prim-ministrul Tudose și-a anunțat demisia, nefiind sigur că președintele Klaus Iohannis acceptă ca vicepremierul Paul Stănescu să fie premier interimar. Forul de conducere al principalului partid al coaliției majoritare se întrunește astăzi pentru a alege numele noului premier cu care va merge la Cotroceni pentru a fi desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern.
Reacția din piață este acum mai puțin negativă decât cea de la demiterea guvernului Sorin Grindeanu, din vara anului trecut. „E ușoară scăderea. Nu e ceva îngrijorător”, spune Murgoci de la Estinvest, adăugând că, doar în cazul adâncirii crizei guvernamentale, deprecierile în piață ar urma să fie mai vizibile. „La ora actuală o putem încadra și ca pe o corecție a pieței după avansul din sesiunile de început de an.”
CITEȘTE ȘI PROIECȚII Ce va face bursa de la New York în 2018? Cum se vede anul bursier american de la BucureștiDin punct de vedere tehnic, trendul pozitiv nu este afectat, indicele BET rămânând deasupra nivelurilor de rezistență depășite în ședințele precedente, acum devenite suport. Cele mai tranzacții s-au realizat pe acțiunile Băncii Transilvania, care depășeau ușor nivelul de 800.000 de lei după jumătate de oră de tranzacționare, acestea suferind o depreciere de 1,53%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune, cotație cu 6,35% poeste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 2,2150 lei/acțiune.
Pe transferuri de aproape 500.000 de lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) coborau cu 0,55%, până la nivelul de 0,9110 lei/acțiune, reper cu 2,56% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul a anunțat o va derula în perioada 18 ianuarie – 23 februarie pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune de piață care se ridică la 1,12 miliarde lei (241,20 milioane euro).
În ultimii ani, reacțiile bursei la evenimentele politice au fost mai degrabă estompate, putând fi puse în legătură și cu o activitate de tranzacționare mai redusă a investitorilor de retail. Acum peste 10 ani, piața era mai sensibilă la mișcările din mediul politic, spre exemplu la suspendarea președintelui Traian Băsescu la începutul anului 2007, când indicele financiar a intrat într-un trend secundar descendent.