Piețele bursiere din întreaga lume înregistrau scăderi pe linie, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de țară (AAA), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure, informează AFP.
Bursele europene au deschis ședința de miercuri în scădere, în jurul orei 01.15 GMT bursa de la Paris afișa o scădere de 0,96%, bursa de la Londra una de 0,99%, cea de la Frankfurt înregistra un declin de 1,26%, iar bursa de la Milano afișa un declin de 1,07%, scrie Agerpres.
Scăderi mult mai importante au fost înregistrate pe piețele din Asia, unde indicele bursei de la Tokyo a pierdut 2,30%, bursa de la Hong Kong a scăzut cu 2,42%, iar cea de la Shanghai a închis ședința cu o pierdere de 0,89%.
Marți seară, agenția de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de țară al SUA, de la AAA până la AA plus, vorbind de o eroziune a guvernanței legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunț a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane și-a revenit.
În opinia lui Michael Hewson, analist la CMC Markets, retrogradarea SUA a avut în primul rând un efect declanșator pentru investitorii care doreau să își marcheze câștigurile după o lună iulie cu creșteri. În plus, decizia Fitch a stimulat cererea pentru active de refugiu, precum obligațiuni și dolarul american.
Pe termen lung John Canavan, analist la Oxford Economics, nu se așteaptă ca această retrogradare să aibă un impact durabil asupra piețelor financiare.
"Fondurile mondiale cumpără obligațiuni de stat americane pentru că este opțiunea de investiții cea mai sigură și cea mai lichidă", reamintește Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.
Potrivit economiștilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creșterea americană. Economia americană, și mai ales piața muncii din SUA, rămân robuste în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală de mai mult de un an pentru a contracara o inflație ridicată.