LIVE TEXT Oferta publică de la Hidroelectrica a început. La finalul primei zile, tranșa investitorilor individuali este subscrisă în proporție de aproape 30%. De la firul ierbii, brokerii relatează

LIVE TEXT  Oferta publică de la Hidroelectrica a început. La finalul primei zile, tranșa investitorilor individuali este subscrisă în proporție de aproape 30%. De la firul ierbii, brokerii relatează

Foto Hidroelectrica

scris 23 iun 2023

Fondul Proprietatea a scos la vânzare, în această dimineață, 78 milioane acțiuni din Hidroelectrica, reprezentând puțin peste 17% din pachetul deținut, la o valoare nominală de 10 lei/acțiune. Nivelul anticipat al ofertei, incluzând orice Opțiune de Supra-Alocare, este însă de până la 89,7 milioane acțiuni, reprezentând până la întreaga sa participație, de 19,94%, din capitalul social.

17.29 La finalul orarului de subscriere al primei zile a ofertei, în sistemul pieței s-au cumulat plasamente ale investitorilor persoane fizice pentru un număr de 3,41 milioane acțiuni, reprezentând 29,13% din totalul tranșei. Valoarea agregată a acestor ordine se ridică la 381,69 milioane lei (77,15 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News

17.15 „Interes mare”, rezumă, pentru Profit.ro. prima activitatea din prima zi a ofertei Hidroelectrica Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSF Goldring. Nu este vorba numai despre activarea clienților vechi, dar și de venirea altor persoane. La sediul central de la Târgu Mureș s-au deschis 14 conturi noi, în vederea subscrierii, numai de dimineață. Prețul este perceput ca unul bun având în vedere că vânzătorul FP a înțeles să iasă cu un discount față de activul net care în bilanț era prins la prețul de 121,4564 lei/acțiune

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

16.12 „Principial nu m-aș băga la coadă să asigur exit-ul FP-ului”, spune, într-o postare pe un grup de Whatsapp de investitori, Raul Bîciu, care are o experiență de un sfert de veac de tranzacționare la BVB. „Evaluarea e măricică, întâmplător cât mă așteptam eu. E greu să vorbești de PER de 10 la o compania care abia în ultimii 2 ani și-a triplat veniturile pe niște prețuri halucinante la energie.” Într-o discuție cu Profit.ro, el spune că va aștepta ultima zi de subscriere cu discount și va face plasamentul în caz de suprasubscriere mare pe tranșa de retail, cu o sumă care nu este relevantă în portofoliul său și ca speculație pe termen scurt. „Cu 5%, i-am pupat pe portofel!”

Investitorul mai susține că, din punct de vedere tehnologic, Hidroelectrica „e ultra primitivă și trebuie să investească mult doar să gestioneze valurile de clienți noi.”

15.34 Subscrierile investitorilor individuali au fost introduse pentru un număr de 2,69 milioane acțiuni, reprezentând 2,99% din totalul tranșei, valoarea acestora depășind reperul de 300 milioane lei.

14.01 Acțiunile Fondul Proprietatea scad pe bursă cu 4%, pe tranzacții de 13,43 milioane lei. Se tranzacționează la prețul de 1,8860 lei/acțiune, cu doar 2% peste minimul local de 1,8500 lei/acțiune. Profesioniști ai pieței au spus în discuții cu Profit.ro că evoluția acestora trebuie văzută ca un barometru al cotării pe tranșa investitorilor instituționali a ofertei Hidroelectrica.

13.42  Președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a fost întrebat care sunt estimările pentru dividende pentru perioada următoare și la cât trebuie să se aștepte investitorii.

“Politica de dividende care a fost aprobată ieri în Adunarea Generală a Acționarilor este în linie cu politica de dividende pe care compania a avut-o în ultima perioadă, este doar un document care dă încredere investitorilor că ceea ce s-a întâmplat până acum în materie de politică de dividende la Hidroelectrica se va și continua. Intenția companiei pe lângă consolidarea și creșterea performanței din punct de vedere financiar este să aibă și o creștere organică”, a mai transmis Bogdan Badea.

13.35 Președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, spune că 15% din acțiunile pe care Fondul Proprietatea le are la Hidroelectrica sunt scoase la vânzare .

“Împreună cu Fondul Proprietatea am luat decizia ca tranșa de retail, adresată oricăruia dintre dumneavoastră, să fie una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea, pentru că Fondul Proprietatea este vânzătorul acestui pachet de acțiuni, se va adresa românilor, iar dacă cererea este una extrem de ridicată se poate majora acest plafon până la 20%.

Dacă nu mă înșel cred că este cea mai mare tranșă de retail dintr-o listare făcută în România și ne bucură foarte mult că Hidroelectrica ușor, ușor se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci și prin oferirea acestei posibilități de a deveni acționari și de a fi parte din viața companiei”, a explicat președintele directoratului Hidroelectrica.

El a mai anunțat că în ultima perioadă au fost multe întâlniri cu potențiali investitori.

“În ultima perioadă, au avut loc nenumărate întâlniri cu potențiali investitori, atât din zona investitorilor instituționali din România, cât și investitori instituționali eligibili, practic de peste tot din lume. Interesul este unul foarte mare, am avut multe feed-backuri pozitive. Sigur că efortul pe partea companiei nu s-a terminat, vom continua în cursul acestei săptămâni și următoarea săptămână să avem întâlniri și să discutăm cu toți potențialii investitori care doresc să facă parte din această ofertă publică inițială, atât în România, cât și în alte țări”, a mai transmis Bogdan Badea. 

13.27 Ovidiu Șerdean, broker la filiala din Deva a IFB Finwest, raportează interes al clienților lși spune că prețul este OK. Oferta a fost inteligent structurată pentru că a lăsat portița deschisă și pentru ca prețul să se facă sub nivelul de 100 de lei/acțiune, care este și prag psihologic pentru investitori. Un profesor de matematică, client vechi, menționa că prețuri sub respectivul nivel sunt bune pentru intrare. Percepția în piață este că oferta se va închide mai aproape de prețul minim al canalului.

13.02 În sistemul pieței, pe tranșa de retail s-au cumulat ordine pentru 1,78 milioane acțiuni, valoarea agregată a acestor subscrieri ridicându-se la  200 milioane lei. Plsamentele au depășit deja reperul a 10% din alocarea acestei tranșe care este prin prospect pentru 11,70 milioane acțiuni.

12.45 Vânzările de terțe acțiuni pentru cei care vor disponibilități de cash se pot face și până în ultima zi a ofertei. Pentru introducerea ordinelor de cumpărare nu este nevoie de bani decontați, întrucât tranzacția propriu-zisă se închide oricum la 2 zile după închiderea perioadei de subscriere, deci după T+2 necesar decontării.

12.27 Pe bursă este o ușoară presiune la vânzare care este interpretată de brokerii că este rezultatul al unor ordine din partea investitorilor care vor să obțină lichidități în vederea subscrierii la Hidroelectrica. Indicii sunt în roșu, trași în jos de declinul de 3,36% al titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care se tranzacționează la prețul de 1,9000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 12,48 milioane lei. Deprecieri de aproximativ 1 procent consemnăm pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au cumulat schimburi de 6,26 milioane lei, pe cele ale Romgaz Mediaș (SNG) și cele ale OMV Petrom (SNP).

11.59 Subscrierile au depășit reperul de 100 milioane lei pe tranșa de retail.

11.35 De la firul ierbii, brokerii relatează despre activarea la cumpărare a investitorilor individuali, care au ajuns la subscrieri agregate de aproximativ 85 milioane lei. „Există interes mare. Sunt clienți care vor să subscrie încă de astăzi, alții mai așteaptă pentru că știu că discountul este valabil pentru primele 5 zile de subscriere”, spune pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Interesul este destul de mare față de alte oferte. Prețul pare incitant pentru investitori.”

11.02 Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) scad la bursă cu 2,54%, după prima oră de tranzacționare, până la prețul de 1.9160 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 7,20 milioane lei. Investitorii ajustează cotația după ce Fondul a promovat oferta la Hidroelectrica la un preț inferior celui de 121,4564 lei/acțiune, la care era prinsă participația sa la producătorul de energie hidro, în bilanțul de la nivelul lunii aprilie.

10.32 Oferta a cumulat deja subscrieri pentru un număr de peste 330.000 de acțiuni pe segmentul investitorilor individuali, valoarea agregată a acestor plasamente ridicându-se la 37 milioane lei.

Oferta a început astăzi și va fi derulată până pe 4 iulie. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes.

EXCLUSIV Imobiliare pe bursă. BVB vizează atragerea la cota pieței sale a fondurilor de investiții de tip REIT care concentrează dețineri din real estate. Demersuri pentru un cadru fiscal atractiv CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Imobiliare pe bursă. BVB vizează atragerea la cota pieței sale a fondurilor de investiții de tip REIT care concentrează dețineri din real estate. Demersuri pentru un cadru fiscal atractiv

Acțiunile sunt ofertate într-un interval de preț de 94 - 112 lei/acțiune (respectiv până la circa 8,7 miliarde lei), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,2 miliarde lei până la 50,3 miliarde lei (8,5 miliarde euro - 10,1 miliarde euro).

Aceasta înseamnă că indicatorul P/E, care raportează prețul acțiunii la profitul companiei (anul trecut în cazul Hidroelectrica de 4,39 miliarde lei), este între 9,6 și 11,4.

Pentru tranșa investitorilor de retail, prețul fix este de 112 lei/acțiune.

Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din prețul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale ofertei.

Hidroelectrica nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute.

EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă

Fondul a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“Opțiunea de Supra-Alocare”), reprezentând până la 15% din Acțiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la admitere.

Trei grupuri de investitori instituționali români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei și au încheiat un acord de investiții cu Hidroelectrica și Fondul. Investitorii Principali s-au angajat să achiziționeze în total 2,24 miliarde lei în acțiuni la Prețul de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.

Hidroelectrica și Fondul Proprietatea vor fi supuse unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie la 180 zile de la data admiterii, iar acționarul majoritar va fi supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie la 12 luni de la data admiterii, sub rezerva anumitor excepții.

PROSPECTUL INTEGRAL POATE FI VĂZUT AICI

LIVE TEXT Oferta publică de la Hidroelectrica a început. La finalul primei zile, tranșa investitorilor individuali este subscrisă în proporție de aproape 30%. De la firul ierbii, brokerii relatează

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
fondul proprietatea