Indicii principali ai pieței de acțiuni de la București au câștigat jumătate de procent într-o zi puternic favorabilă activelor de risc la nivel mondial. Frenezia la cumpărare, însă, a lipsit, volumele fiind suficient de mici, cu transferuri de doar aproximativ 738.000 de lei, acțiunile Deusche Bank, listate secundar la BVB, să fie pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
La 2 săptămâni de la ședința de creștere pe volume sporite antrenată de anunțul de promovare a bursei românești la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell nimic nu mai amintește de momentul respectiv. Piața arată slabă și, deși indicii se mențin în zona maximelor post-criză, activitatea de tranzacționare este anemică.
Nici măcar într-o zi cu aprecieri furibunde pe piețele de acțiuni ale lumii, investitorii nu s-au activat la BVB. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 10,06 milioane lei (2,11 milioane euro), la mai puțin de un sfert față de cel mediu de anul trecut care a asigurat depășirea stadiului de piață de frontieră. Mai mult decât atât, interesul pentru acțiunile românești a fost mic, și nici acest reper de licihiditate nu ar fi fost atins fără schimburile efectuate pe titlurile Deutsche Bank (DBK) care s-au apreciat cu 4,92% într-o mișcare sincron cu cea de pe piața unde acestea sunt listat principal, Bursa de la Frankfurt.
CITEȘTE ȘI Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat CrișanaIndicele DAX30 al pieței de acțiuni germane a crescut cu 2,86%, până la nivelul de 12.511,65 puncte, însă amplitudinea aprecierilor a fost bună și pentru alte burse din Europa și din regiune: +2,17% indicele Euro Stoxx 50, +0,84% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,73% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,74% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,19% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,63%.
La BVB, tendința a fost mai atenuată, însă mișcarea trebuie interpretată și într-un context în care acțiunile românești au supraperformat celor din piețele mature în zilele de vânzări agresive din prima parte a acestei luni. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,51%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,52%, până la nivelul de 9.528,71 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent este coerent, susținut de mediile mobile relevante în proporții Fibonacci și de canale de variație destul de bine delimitate, evidențiate de Profit.ro pe graficul de mai jos.
Tendința pozitivă a pieței este susținută chiar de cele mai lichide acțiuni ale ei din ultimii peste 8 ani. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,42%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe transferuri de 3,13 milioane lei, iar pe transferuri de 1,63 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,28%, oprindu-se la nivelul de 1,1900 lei/acțiune, doar marginal sub maximul din piața secundară atins recent de acest emitent de la prezența sa în ringul bursier începând cu anul 2011.