Păgubiții la FNI de acum aproape 20 de ani vor putea recupera o parte din prejudicii chiar de la reglementatorul pieței de capital, succesor al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, după o decizie a instanței.
Judecătoria Sector 5 București a dat câștig de cauză Asociației Naționale pentru Protecția Investitorilor, admițând cererea de încuviințare a executării silite împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ca succesor al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Decizia este fără cale de atac.
Cauza este un artefact al fraudei de la Fondul Național de Investiții (FNI), unul dintre cele mai mari scandaluri financiare de la sfârșitul anilor ’90. Păgubiții de la FNI s-au îndreptat atunci deopotrivă împotriva CEC, bancă despre care spuneau că a indus în eroare asupra onorabilității schemei de investire, dar și a supraveghetorului pieței de atunci, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vinde 2,5% din OMV PetromCNVM a reușit, printr-o succesiune de reorganizări, să se sustragă de la o plată la care a fost obligată de instanță încă din anii 2000, însă, prin decizia de acum, finalmente despăgubirea efectivă în contul vechii Comisii ar urma să fie efectuată de ASF.