Lansat la începutul anului trecut, fondul de tip ETF care replică structura indicelui de energie de la BVB a ajuns la o valoare de peste 13 ori mai mare

Lansat la începutul anului trecut, fondul de tip ETF care replică structura indicelui de energie de la BVB a ajuns la o valoare de peste 13 ori mai mare

Sursa foto: Lovelyday12 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 iun 2024

Fondul de investiții de tip închis PTENGETF, lansat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management, a avut un interes constant din partea investitorilor și a emis unități noi. Coroborat cu evoluția din piață a prețului, entitatea a ajuns la o capitalizare de 20 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Într-o piață de capital românească în care a revenit interesul pentru investițiile indirecte în acțiuni, așa cum relevă inveresarea de trend Asociația Administratorilor de Fonduri, un vehicul financiar care oferă expunere pe sectorul energetic local a avut o evoluție explozivă.

Fondul de tip ETF, care replică pasiv structura indicelui energetic BET-NG de la BVB (PTENGETF), lansat în februarie 2023 de SSIF TradeVille și Patria Asset Management, a ajuns la un număr de 2,71 milioane instrumente, nivel de 9 ori mai mare decât cele 300.000 de unități disponibile la tranzacționare în prima sesiune în ringul bursier.

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul Trezoreriei: Populația are acum împrumuturi acordate statului de 40 miliarde lei. În acest an am atras 12 miliarde lei, iar până la sfârșitul anului 25-26 miliarde lei este ușor de realizat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul Trezoreriei: Populația are acum împrumuturi acordate statului de 40 miliarde lei. În acest an am atras 12 miliarde lei, iar până la sfârșitul anului 25-26 miliarde lei este ușor de realizat

Este o poveste în care atractivitatea a crescut pe măsură ce și fondul a avut performanță. Ultima cotație de închidere, de 7,3900 lei pe unitate, este cu 46,42% peste prețul de închidere de la debut, de 5,0470 lei pe unitate, reflectare a dinamicii pozitive a sectorului energetic al bursei românești.

Resursele atrase de la investitori au fost reinvestite în piață, în emitenți din structura indicelui BET-NG, și valoarea agregată a acestor plasamente a ajuns la 19,92 milioane lei, conform datelor publicate de depozitarul BRD - Groupe Societe Generale.

GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun

Practic, fondul ETF Energie Patria-Tradeville este un vehciul prin care românii pot lua expunere indirectă, în regim de diversificare, pe acțiuni ale unor companii relevante în domeniul energiei și listate la BVB, precum Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transgaz (TGN) sau Transelectrica (TEL).

Cel puțin acțiunile producătorilor de energie au fost de departe motoarele creșterilor bursiere începând cu a 2-a parte a anului 2020 și până la acest debut de an, care a regăsit indicele principal BET al pieței locale pe maxime istorice. Este un peisaj în care indicele BET-NG, replicat de ETF, este un mare câștigător. așa cum se vede pe graficul atașat.

Lansat la începutul anului trecut, fondul de tip ETF care replică structura indicelui de energie de la BVB a ajuns la o valoare de peste 13 ori mai mare

 

Remarcabil, pe o piață tradițional discountată pe segmentul fondurilor alternative, ETF-ul pe energie se tranzacționează cu un ușor premium față de activul net de 19,90 milioane lei. Astfel, capitalizarea aferentă ultimei cotații este de 20,02 milioane lei, una de peste 13 ori mai mare decât valoarea de la debut, de 1,50 milioane lei, când erau mai puține titluri emise.

ETF-ul pe energie nu este singura "jucărie" de acest tip de la cota BVB. Aceiași emitenți au asigurat o prezență constantă la bursă încă din anul 2012 fondului care replică pasiv structura indicelui reprezentativ BET de la BVB (TVBETETF) și care a ajuns la o valoare de 346,15 milioane lei. La sfârșitul lunii trecute, InterCapital din Croația a listat un ETF ce copiază structura indicelui BET-TRN (ICBETNETF).

viewscnt
Afla mai multe despre
tradeville
etf energie
bvb