Conducerile SIF Banat Crișana și SIF Oltenia sunt aduse în confruntare directă la AGA de mâine a primului dintre emitenți. Pe masă sunt la bătaie dividende propuse de aproape 78 de milioane de euro. SIF1 are în pregătire răspunsuri la acuzații formulate de contestatari față de administrarea societății, iar pentru SIF Oltenia este și un test față de capacitatea ASF de a identifica prezumtive concertări ale SIF-ului de la Arad. Președintele SIF Banat-Crișana, Bogdan Drăgoi, spune că propunerile formulate de Tudor Ciurezu reprezintă doar o „perdea de fum” pentru a acoperi neregulile de business pe care le face la conducerea SIF-ului de la Craiova.
Când au fost convocate la jumătatea lunii trecute, Adunările Generale ale Acționarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1) se conturau a fi mai degrabă plictisitoare, cu un vot pentru desemnarea auditorului și câteva decizii privind modificarea actului constitutiv. Doar 2 săptămâni mai târziu, tabloul s-a schimbat, după ce SIF Oltenia (SIF5) și 5 societăți afiliate au făcut o solicitare de completare a convocatorului cu propuneri șoc: o distribuire de dividende care ar lua cash-ul de pe bilanțul societății cu sediul la Arad, dinamitând programul de răscumpărare, și o cerere pentru un vot de revocare din CA a șefilor, Bogdan Drăgoi, președinte, și Radu Răsvan Străuț, vicepreședinte.
Asaltat în propria sa fortăreață de la Craiova de un vot pentru modificarea Actului Constitutiv coagulat tocmai în jurul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4), președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, care ar fi limitat drastic în politicile investiționale de modificările încă neintrate în vigoare, a trecut la contraatac și mută la rândul lui chiar în tabăra adversarului din Banat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Poate că acesta nu are masa critică pentru a putea determina revocarea conducătorilor SIF Banat Crișana și nici nu speră la aceasta. Ridicarea mizei în acest eveniment corporativ poate fi însă și un test pentru felul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înțelege să găsească anumite concertări care contravin legii, categorisind anumite vehicule investiționale în care SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au plasamente. Chiar dacă supraveghetorul pieței nu ia decizii drastice în acest caz, sunt condiții pentru o concetrare a atenției astfel încât instituția să identifice concertări în perspectiva unei AGA la SIF Oltenia și unde, conform lui Ciurezu, cei de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au în mână pachete reărezentând aproape 22% din acțiunile SIF-ului de la Craiova.
Din acest război, investitorii de portofoliu ar putea avea pe masă propria lor ofrandă, respectiv dividende în valoare însumată de 77,62 milioane lei, solicitate de contestatari. Dividendul brut propus de SIF Oltenia este de 0,1500 lei/acțiune și la ultimul preț de pe bursă al titlurilor cu simbolul SIF1, de 2,2100 lei/acțiune, acesta ar purta un randament net de 6,45%.
Pentru președintele SIF Banat-Crișana, solicitările SIF Oltenia reprezintă doar o încercare de deturnare a atenției investitorilor. El spune că Ciurezu folosește resursele SIF-ului pe care îl conduce pentru a întârzia punerea în aplicare a deciziilor acționarilor de modificare a Actului Constitutiv, iar acum „vrea să acopere ce face pe plan local”. „Mut problema la voi, ca să nu se uite nimeni la mine”, este ceea ce Drăgoi spune că ar gândi cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea SIF Oltenia. „Totul este o perdea de fum aruncată care are ca sigur scop acela de a acoperi neregulile de business pe care le face el”, a declarat pentru Profit.ro președintele SIF Banat Crișana, care a deținut la începutul acestui deceniu și funcția de ministru al Finanțelor Publice.
CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”Va capta Ciurezu atenția acționarilor SIF Banat Crișana? Documentul de argumentație al solicitării completării convocatorului aduce în sprijnul cererilor de revocare acuzații-șoc care includ filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori.
La solicitarea Profit.ro, conducerea SIF Banat Crișana a refuzat să răspundă punctual la elementele aduse în discuție de SIF Oltenia, motivând că un document elaborat este în curs de alcătuire la departamentul legal al societății și acesta va fi prezentat în AGA , într-o diseminare uniformă către toți acționarii, conform standardelor solicitate de companiile listate la bursă.
Între timp, săptămâna trecută, SIF Banat-Crișana a făcut propria solicitare de convocare a AGOA la SIF Banat-Crișana având pe ordinea de zi revocarea președintelui Ciurezu și a alți 3 membri în Consiliul de Administrație apropiați lui. Este un război pe revocări. Piața ar trebui să aibă în gardă faptul că deja SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au avut voturi pentru a schimba Actul Constitutiv și că fără o decizie de concertare din partea ASF, scaunul lui Ciurezu, cel care a mutat câștigător la cumpăna dintre ani în tranzacțiile cu acțiuni bancare, s-ar putea clătina într-o AGA.
Prin contrast, Drăgoi pare a fi sigur pe poziția sa de la SIF-ul cu sediul din Banat. E a declarat pentru Profit.ro că dacă votul va fi pentru revocare, va părăsi imediat conducerea societății, fără a mai recurge la tertipuri procedurale, trimitere transparentă la încercările unor entități apropiate SIF Oltenia de a tergiversa în instanță hotărârile de la AGA din mai de modificare a Actului Constitutiv. „A 2-a zi am plecat. Nu aștept niciun salariu compensatoriu, nimic...”, a conchis șeful de la SIF Banat-Crișana.