Săptămâna de tranzacționare s-a încheiat la Bursa de Valori București cu o ședință în care rulajul pieței de acțiuni a fost mai mic de 8 milioane lei. Doar 2 emitenți au adunat transferuri mai mari de 2 milioane de lei într-o zi în care dolarul s-a apreciat la maximul ultimului an în raport cu euro, mișcare care ar putea fi interpretată și ca un simptom al repatrierilor de capitaluri din terțe piețe către prima economie a lumii.
Se apropie momentul în care Donald Trump va suna goarna pentru relocarea către America a capacităților de producție exportate în utlimii 25 de ani. Președintele-ales al SUA a scris astăzi pe contul său de Twitter că a vorbit la telefon cu Bill Ford, președintele Ford Corporation, care l-a anunțat că nu va mai muta fabrica de automobile Lincoln din statul american Kentucky.
Perspectiva acestui femomen ar putea fi una dintre explicațiile pentru aprecierea furibundă a dolarului în raport cu celelalte valute, în condițiile în care, în general, capitalul financiar premerge astfel de mutări majore în economia reală.
Cursul de schimb al dolarului s-a întărit în raport cu moneda unică europeană, cotația a coborând sub reperul de 1,06 dolari, un maxim de putere al ultimului an pentru valuta SUA. De asemenea, în raport cu dolarul, yenul a avut cea mai rapidă secvență de devalorizare din ultimii 18 ani, transmite Zero Hedge.
CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!La vremuri de nesiguranță, capitalurile migrează către economia cea mai mare și care are sistemul financiar de adâncime. Acesta este contextul în care și bursa românească pare a fi rămas în uitare. Pe seama investitorilor locali și fără vreo operațiune punctuală pe un anumit emitent, rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost unul dintre cele mai mici din acest an, de 7,98 milioane lei (1,77 milioane euro).
Fără de susținere la cumpărare, indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,51%, până la 6.824,19 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,49%. Este un parcurs în ton cu declinul piețelor europene, al căror indice sintetic Euro Stoxx 50 a scăzut cu 0,69%. În medie, bursele majore au avut coborâri ceva mai atenuate: -0,28% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,52% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,20% pentru indicele DAX de la Frankfurt.
La nivel regional, numai indicele BUX de la Budapesta a urcat cu 0,56%, în timp ce indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga s-au depreciat cu 0,96% și, respectiv, 0,59%.
CITEȘTE ȘI Prefab București obține la 9 luni în creștere cu 60%, deși acuză o piață în contracțieLa București, cele mai multe tranzacții, în valoare de 2,60 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au staționat pe nivelul de preț de 24,15 lei/acțiune. Al doilea cel mai tranzacționat emitent a fost din categoria acțiunilor energetice, Electrica (EL) care a reunit volume echivalente cu aproximativ 850.000 în piața reglementată și o tranzacție specială pe segmentul deal depășind cu puțin 375.000 de lei. Cotația de închidere pe regular a fost de 13,50 lei/acțiune, în scădere cu 0,74% față de ședința precedentă.
Indicele sectorial energetic a pierdut 0,56%, în ton cu media pieței, în timp ce declinul indicelui financiar BET-FI a fost ceva mai atenuat, de 0,07%, până la nivelul de 28.877,22 puncte.
CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un anAl doilea rulaj al zilei l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 2,33450 lei/acțiune, reper care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 8,51 miliarde lei (1,88 miliarde euro) și cu -4,10% sub maximul ex-dividend de 2,435 lei/acțiune.
În rest, niciun al emitent de la cota BVB nu a mai depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei. Reținem atingerea, în urma unei scăderi de 1,10%, a prețului de 0,2250 lei/acțiune pentru titlurile OMV Petrom (SNP), a 3-a cea mai coborâtă valoare din ultima jumătate de an, aprecierea acțiunilor Romcab Târgu Mureș (MCAB) cu 0,87%, până la prețul de 9,3200 lei/acțiune, și volumele foarte slabe, mai mici de 200.000 de lei, pe titlurile Fondului Proprietatea (FP).