Impulsionată de mișcările din piețele externe, bursa românească a câștigat 0,7%, pe fondul unor volume ce au fost concentrate puternic de tranzacțiile pe acțiunile Fondul Proprietatea, care au depășit reperul de 21,6 milioane lei.
În penultima ședință de tranzacționare a acestui an, Bursa de Valori București s-a conectat la tradiționalul raliu de Crăciun al piețelor de acțiuni dezvoltate și care astăzi a adus intraday indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange pe un nou maxim istoric deasupra reperului de 28.700 de puncte.
Totuși, pe piața de capital locală se consumă și o poveste românească. Aceasta s-a văzut din închiderea pe o tendință de slăbiciune a unor titluri care au performat slab în ultimii 2 ani, precum Electrica (EL), Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN). Evoluțiile divergente de la un emitent la anltul, în funcție de rezultatele la 9 luni și de perspectivele companiilor sugerează și rearanjări de portofolii la final de an.
CITEȘTE ȘI Transgaz nu va mai fi singura companie care va emite facturi pe piața de echilibrare. Facturare lunară și nu trimestrialăSunt mișcări care se fac în limita lichidității oferită de piață. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 43,26 milioane lei (9,05 milioane euro), însă imaginea arată cu totul altfel dacă ne uităm că din acesta 10,00 milioane lei îl reprezintă plasamentul privat al companiei Holde Agri Invest (HAI) care urmează să vină anul viitor pe piața AeRO, dar și o activitate puternic debalansată către titlurile Fondul Proprietatea (FP).
Titlurile FP au adunat schimburi de 21,63 milioane lei, aproape 2 treimi din volumele pieței reglementate, într-o zi în care acestea au crescut cu 0,42% pentru un nou maxim de 1,2050 lei/acțiune atins pe segmentul regular în cei aproape 9 ani de prezență la bursă. Prin contrast, titlurile SIF au avut o dinamică modestă, ceea ce a făcut ca indicele BET-FI, care măsoară evoluția sectorului fondurilor închise de investiții de la bursă să urce cu 0,28%, până la nivelul de 47.344,98 puncte, sub media pieței. Totuși, cel mai lichid dintre SIF-uri, respectiv SIF Transilvania (SIF3), s-a apreciat cu 1,30%, până la prețul de 0,3900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 967.000 de lei.
Acțiunea fanion a BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avansat cu 0,19%, până la prețul de 2,5900 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,84 milioane lei. Piața a fost, însă, trasă în sus de creșterea cu 1,59%, până la prețul de 0,4470 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), pe transferuri de aproximativ 979.000 de lei.
Cu procentaj important în structura indicilor, compania petrolieră a mișcat prin titlurile sale piața. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,67%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,71%, până la nivelul de 9.948,53 de puncte, în ceea ce pe grafic apare ca o reacție după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), ce a funcționat în mai multe rânduri ca suport dinamic în trendul ascedent, care încă este intact din punct de vedere tehnic, având maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.
Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un salt de 0,91%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), s-au apreciat cu 0,41%, până la prețul de 37,10 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,09 milioane lei.