Indicii bursieri de la BVB au avut o sesiune de consolidare pe maximele post-criză, însă volumele au fost drastic reduse și într-un context în care piețele financiare americane au fost închise cu ocazia unei zile naționale. Povestea locală se consumă pe acțiunile SIF, care au creșteri și de 4-5%.
Investitorii se așteaptă unii pe alții din urmă pentru a valida și prin volume spargerea pragului psihologic de 10.000 de puncte pe indicele BET, cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani, a cărui trecere nu s-a realizat neapărat pe o activitate de tranzacționare foarte ridicată. Sesiunea de astăzi a fost una de consolidare peste acest reper, însă tocmai transferurile au fost cele în suferință. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 24,95 milioane lei (5,22 milioane euro) într-un context în care fluxurile de capital american au lipsit în general din piețele financiare internaționale, în SUA fiind zi liberă pentru comemorarea anuală a lui Martin Luther King.
Este ceva care a afectat inclusiv bursele europene, ce au avut cotații în derivă, iar cea mai mare parte a piețelor au suferit corecții: -0,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,30% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,17% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,11% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,14% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La BVB, în absența unor ordine consistente care să miște piața, imaginea de ansamblu a fost de stagnare. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,07%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,08%, până la un nou maxim post-criză de 10.095,26 de puncte. Sub aspect tehnic, se vede o păstrare a unei tendințe puternic ascendente pe termen scurt, indicele evoluând deasupra mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.
Nu este un mesaj fals dinspre piață și aceasta se vede din faptul că cea mai lichidă acțiune a burse românești, cea a Băncii Transilvania (TLV) a avut o dinamică similară. Cotația a câștigat 0,19%, doar cu puțin peste media pieței, până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, însă media tranzacțiilor s-a realizat peste acest reper care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,72 miliarde lei (2,87 miliarde euro). Titlurile băncii sunt susținute de programul de răscumpărare derulat de societate și în cadrul căruia au fost cumpăratre săptămâna trecută un pachete însumând 3,74 milioane acțiuni, achiziții realizate în contravaloarea a 9,83 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat prețul de 15,96 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,69 milioane lei.
Remarcabil, chiar dacă volumele au fost mici, lichiditatea a fost mai uniform distribuită. Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, nu mai puțin de 10 simboluri au adunat transferuri depășind 1 milion de lei, ceea ce a fost rar pentru piața românească.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Fondul Proprietatea escaladează noi valori record în cei 9 ani de prezență în ringul bursier. Pentru anul trecut, societatea a raportat un rezultat de 3,13 miliarde leiEste și rezultatul unei reveniri a interesului pentru acțiunile SIF. Titlurile respective au atras capital, iar aceasta s-a văzut la nivelul dinamicii cotațiilor, care au tras în sus indicele financiar BET-FI pentru o creștere de 1,76%, până la valoarea de 51.074,46 de puncte, în pofida unei staționări, la prețul de 1,2550 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au adunat tranzacții de 2,10 milioane lei.
Pe al 2-lea rulaj al pieței, de 4,01 milioane lei, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 1,10%, până la prețul de 2,7600 lei/acțiune care deja depășește cu 1 ban prețul ofertei publice de răscumpărare derulată de emitent până la finalul lunii.
Pe fondul unor schimburi între 1,1 milioane lei și 1,6 milioane lei, și celelalte acțiuni SIF au avut o zi „verde”, dar dinamica a fost diferită. Astfel, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au avansat cu 1,70%, până la prețul de 2,9900 lei/acțiune, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au câștigat 2,24%, până la prețul de 1,8250 lei/acțiune, în timp ce veritabile salturi am consemnat pe titlurile SIF Muntenia (SIF4), +5,66%, până la prețul de 0,9700 lei/acțiune și SIF Transilvania (SIF3), +4,08%, până la prețul de 0,4340 lei/acțiune.
Prin contrast, interesul a fost foarte coborât pentru segmentul energetic, al cărui indice energetic BET-NG a urcat cu 0,11%. Cele mai tranzacționate titluri de la acest capitol, cu transferuri doar cu puțin peste reperul de 1 milion de lei, au avut evoluții divergente. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,67%, până la prețul de 0,4480 lei/acțiune, iar titlurile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 1,72%, până la prețul de 19,95 lei/acțiune.