Indicele BET atinge un nou maxim

Indicele BET atinge un nou maxim

Sursa foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 iul 2024

În contextul unor volume depășind nivelul de 10 milioane euro, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a atins o valoare record.

Impulsul de creștere de la jumătatea săptămânii a fost confirmat de o nouă explozie a cotațiilor la publicarea datelor statistice privind inflația din SUA. Mișcarea de pe indicia europeni și indicele Dow Jones Industrial Average de la New York Stock Exchange nu a avut, totuși, correspondent pe piața de tehnologie, unde indicele Nasdaq100 s-a corectat violent, cu peste 400 de puncta din maximul istoric atins intraday tot astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Este contextul bursier în care și la BVB investitorii au avut forța de a împinge piața mai sus. Indicele compozit BET-XT a avansat cu 0,45% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,44%, până la o nouă valoare-record, de 18.513,50 de puncte, pe o tendință puternic ascendentă, susținută de o linie de trend evidențiată pe graficul atașat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Indicele BET atinge un nou maxim

Sesiunea pozitivă de joi nu a fost catalizată de un emitent anume, dar de aprecieri generalizate pe mai multe simboluri. Astfel, într-o zi cu un rulaj de 51,17 milioane lei (10,28 milioane euro), primele cele mai tranzacționate 7 acțiuni au avut toate câștiguri mai mic de un procent.

One United Properties semnează un contract de 40 milioane euro la fosta fabrică Ford CITEȘTE ȘI One United Properties semnează un contract de 40 milioane euro la fosta fabrică Ford

Cele mai multe schimburi, în echivalent 12,97 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile Electrica (EL), ce au urcat cu 0,76%, până la prețul de 15,88 lei/acțiune, într-o zi înmn care distribuitorul de electricitate a notificat piața asupra diminuării de capital social și a repartizării dividendelor.

Acestea au fost urmate, cu transferuri de 8,18 milioane lei, de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 0,46%, până la prețul de 32,70 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 26,11 miliarde lei (5,25 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a câștigat 0,71%, până la prețul de 21,35 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,54 milioane lei.

De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii români CITEȘTE ȘI De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii români

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,40%, până la prețul de 0,3996 lei/acțiune, pe o activitate de 4,67 milioane lei. Indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI a supraperformat celui mai important emitent al său, crescând cu 0,73%, până la nivelul de 59.509,84 de puncte.

Celălalt indice sectorial de la BVB, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a avansat cu 0,43%, în linie cu media pieței. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP), au urcat cu 0,26%, până la prețul de 0,7720 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al ședinței, de 5,56 milioane lei. În același domeniu al producției de energie, titlurile Hidroelectrica (H2O) au avut un salt de 0,63%, până la prețul de 128,70 lei/acțiune, pe transferuri de 3,68 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,68%, până la prețul de 5,9000 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,84 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, acestea având închdieri divergente: -0,24%, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, pentru titlurile Premier Energy (PE), +0,53%, până la prețul de 0,5650 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) și +0,11%, până la prețul de 0,8740 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
hidroelectrica
premier energy
omv petrom
fondul proprietatea