Indicele BET al bursei românești atinge un nou maxim post-criză. Creșteri de peste 3% peste acțiunile bancare și volume sporite, de aproape 25 milioane euro

Indicele BET al bursei românești atinge un nou maxim post-criză. Creșteri de peste 3% peste acțiunile bancare și volume sporite, de aproape 25 milioane euro

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

scris 16 mar 2018

Susținut de creșterile consistente ale acțiunilor Băncii Transilvania și BRD, indicele BET a crescut cu aproape 1,5%, depășind precedentul maxim post-criză din 31 mai 2017. Creșterile sunt însoțite de un rulaj consistent, de aproximativ 115 milioane lei.

Raliul început la jumătatea lunii trecute s-a accelerat la Bursa de Valori București și a prins în vârtejul său categorii mai largi de investitori. Activarea la cumpărare a acestora – care a urcat rulajul pieței de acțiuni la 115,64 milioane lei (24,79 milioane euro) – a aruncat indicii principali pe noi maxime post-criză, depășindu-se ultimul top din mai-iunie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesul sporit s-a văzut și prin faptul că 2 emitenți, Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG), au adunat schimburi de aproximativ 40 milioane lei. Rezultatele financiare pozitive și primele anunțuri privind dividendele generoase susșin elanul cotațiilor. Dumitru Miheș, investitor cu experiență de peste 20 de ani pe bursa românească, afirma că la BVB sunt acțiuni cu indicator P/E – care raportează prețul de piață la câștigul companiei – de 6-7 ori și ar trebui „să zboare”. Erau însă temerile față de fluctuațiile din piețele financiare internaționale care determinau o reținere a jucătorilor locali.

SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016 CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016

Locul din bursa americană, unde indicele Dow Jones Average Industrial a avut 2 căderi de 1.000 de puncte,  cele mai mari din istoria sa seculară, la începutul lunii februarie a fost mai ușor de digerat de piață, dar a pus o pauză în trend. În a 2-a parte a lunii ianuarie, Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, sesizând robustețea începutul de an și traiectoria tehnică a indicilor, anticipa că în termen de 30 de zile maximele din 2017 vor fi doborâte. Este o mișcare amânată cu o lună de șocul de pe Wall Street.

Vârful de 8.769,41 puncte pe indicele BET din 31 mai 2017 a fost depășit în forță și pe volume în această săptămână. Astăzi, indicele a urcat cu 1,49%, până la nivelul de 8.816,96 puncte, aprecierea fiind de 13,71% de la începutul anului și distanța de 0,54% față de precedentul top. Amplitudinea mișcării este surprinsă de depărtarea indicelui chiar și de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a asigura susținere în impulsul ascendent din martie, dar și de pătrunderea indicelui Real Strength Index în configurația sa de 14 perioade în zona de supracumpărare.

Indicele BET al bursei românești atinge un nou maxim post-criză. Creșteri de peste 3% peste acțiunile bancare și volume sporite, de aproape 25 milioane euro

Elanul bursier este o poveste a pieței românești întrucât cotațiile de la BVB au supraperformat și astăzi – ca și pe parcursul mai multor sesiuni din martie – indicilor europeni care, cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia, care a suferit un declin de 1,58%, au avut evoluții pozitive, după cum urmează: +0,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,29% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,39% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,28% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de 63 milioane de lei pe acțiunile bancare

Într-o zi fără transferuri speciale pe piața deal, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 41,96 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania care au crescut cu 3,65%, până la prețul de 2,7000 lei/acțiune, în ziua în care emitentul a notificat piața că a primit aprobarea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței pentru achiziția Bancpost. O răsuflare de ușurare a pieței, în condițiile în care BNR a „trântit” tranzacția prin care OTP Bank urmărea preluarea Băncii Românești, știre publicată în premieră de Profit.ro.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 3,60%, până la prețul de 15,56 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 12,61 milioane lei.

Romgaz se consolidează ca cea mai intersantă acțiune din energie de la BVB

Ca și indicele principal, acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) merg din maxime în maxime. Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 38,81 milioane lei, titlurile producătorului de gaze naturale au închis la cea mai ridicată valoare de la listare, de 37,50 lei/acțiune, într-o zi în care indicele energetic BET-NG a câștigat 0,65%.

Dinamica a fost atenuată pe acțiunile din domeniul energetic, după cum urmează: titlurile Trangaz (TGN) s-au apreciat cu 0,96%, până la prețul de 419,00 lei/acțiune, iar titlurile Electrica (EL) au câștigat 0,17%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de aproape 875.000 de lei.

O analiză pe sectorul energetic publicată în această săptămână de de casa de brokeraj SSIF TradeVille pune în evidență că acțiunile de la acest capitol se tranzacționează în parametrii de evaluare diferiți, după cum și evoluția din piață a acestora este disparată, așa cum se vede pe planșa de mai jos.

Indicele BET al bursei românești atinge un nou maxim post-criză. Creșteri de peste 3% peste acțiunile bancare și volume sporite, de aproape 25 milioane euro

Într-o zi în care către finalul sesiunii londoneze prețul țițeiului Brent a avut un salt consistent până la niveluri superioare reperului de 66,00 dolari/baril, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, cele ale OMV Petrom (SNP), au crescut cu 0,65%, până la prețul de 0,3090 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,07 milioane lei.

În același timp, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,69%, până la prețul de 8,41 lei/acțiune, pe transferuri de 1,33 milioane lei.

De neclintit a fost segmentul fondurilor închise de investiții, la o zi după ce toți cei 6 emitenții din structura sa au furnizat pieței raportările bilanțiere de la nivelul lunii februarie. Indicele financiar BET-FI a închis cu doar 0,01% peste referință, la valoarea de 41.674,21 puncte. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la nivelul de preț de 0,9350 lei/acțiune, similar cu închiderea de joi, dar și cu prețul ofertei publice de răscumpărare în care emitentul a achiziționat 1,20 miliarde acțiuni proprii. Societatea se tranzacționează cu un discount de piață de 28,61%, față de valoarea unitară a activului net (VUAN) de 1,3097 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
dragos mesaros
goldring
brd
bancpost