Impuls de creștere pe bursă. Se reia povestea de anul trecut a dividendelor suplimentare

Impuls de creștere pe bursă. Se reia povestea de anul trecut a dividendelor suplimentare
scris 7 nov 2018

Anunțul Romgaz Mediaș privind distribuția unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acțiune a catalizat piața, consemnându-se aprecieri pe titlurile companiilor cu profil similar. Acțiunile bancare au avut, de asemenea, o zi pozitivă, pe volume bune.

Elanul ascendent al bursei românești început în iulie caută noi maxime locale. Ricoșeul este puternic după ce piața a găsit niveluri de suport la finele lunii trecute, rezistând presiunii antrenate de valul de vânzări de pe piețele financiare internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,64%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,62%, până la nivelul de 8.671,98 puncte. Mediile mobile în proporții Fibonacci dispuse dn nou în „evantai” oferă susținere tehnică pentru continuarea trendului pozitiv, așa cum se vede pe graficul atașat.

Impuls de creștere pe bursă. Se reia povestea de anul trecut a dividendelor suplimentare

A fost și ziua favorabilă activelor de risc cea care a influențat evoluția din piața românească. Bursele par a se fi descătușat după ce investitorii au aflat deznodământul alegerilor parlamentare parțiale din SUA. Scrutinul a dat câștig de cauză Partidului Democrat pentru majoritatea în Congres, însă păstrarea controlului asupra Senatului de către republicani lasă spațiu larg de manevră Administrației Trump în îndeplinirea obiectivelor politice, dintre care cel mai important este revizuirea drastică a relațiilor comerciale cu alte țări.

În Europa, sesiunea a fost generalizat „verde”: +1,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,09% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,24% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,83% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,90% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Șeful de la SIF Transilvania Mihai Fercală și-a depus candidatura pentru CA la Depozitarul Central unde vrea să devină președinte. Un potențial „cocktail exploziv” în relația Bursei cu ASF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful de la SIF Transilvania Mihai Fercală și-a depus candidatura pentru CA la Depozitarul Central unde vrea să devină președinte. Un potențial „cocktail exploziv” în relația Bursei cu ASF

La BVB, creșterea a avut și o poveste locală. Decizia Consiliului de Admnistrație al Romgaz Mediaș (SNG) de a aviza propunerea acționarului majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, pentru acordarea unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acțiune, a avut efect de antrenare în piață. Titlurile producătorului de gaze naturale au crescut cu 1,74%, până la prețul de 35,10 lei/acțiune, pe transferuri de 4,35 milioane lei.

Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, punctează că știrea a inflamat mai multe acțiuni ale unor companii susceptibile de a acorda dividende suplimentare până la finalul anului. Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 1,50%, până la prețul de 8,11 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 851.000 de lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,85%, până la prețul de 358,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 745.000 de lei.

Investiția TeraPlast în Serbia dă roade. Compania își dublează cifra de afaceri la 9 luni și obține un profit net de peste 22 milioane lei, în creștere cu 40% CITEȘTE ȘI Investiția TeraPlast în Serbia dă roade. Compania își dublează cifra de afaceri la 9 luni și obține un profit net de peste 22 milioane lei, în creștere cu 40%

Peste jumătate din rulajul de 56,05 milioane lei (12,02 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de activitatea de tranzacționare pe cele 2 acțiuni bancare lichide. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis la prețul de 2,3700 lei/acțiune, cu 0,42% peste referință, pe cele mai importante tranzacții ale zilei, de 18,17 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un avans de 1,65%%, până la prețul de 13,58 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,77 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, s-a realizat și cea mai importantă tranzacție specială din piața deal, a cărei valoare se ridică la 8,78 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, evoluțiile acțiunilor fondurilor închise de investiții au avut o zi pe contrasens față de restul pieței, indicele BET-FI având un declin de 1,34%, până la nivelul de 36.942,62 puncte. Cl mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), s-a corectat cu 0,42%, până la prețul de 0,9420 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,45 milioane lei. Murgoci de la Estinvest spune că titlurile Fondului ar putea reintra pe radarul cumpărătorilor tocmai pornindu-se de la perspectiva acordării de dividende suplimentare la societățile de stat. FP are importante dețineri la societăți necotate precum Hidroelectrica, ce a avut o performanță foarte bună în acest an.

Brokerul remarcă și regresul titlurilor SIF în ședința de astăzi, după evoluțiile robuste din ziua precedentă. Au fost volume mari și era normal un regres, afirmă Murgoci. El spune că aprecierile de 5-7% au fost antrenate de cumpărători care au cumpărat urmărind paliere de preț superioare în măsura în care nu au găsit lichiditate în zona referințelor din sesiunile precedente.

Profit Energy.forum - Beze, Asociația Investitorilor de pe Piața de Capital: Riscul de reglementare face ca investitorii să înceapă să evite companiile energetice listate la BVB CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Beze, Asociația Investitorilor de pe Piața de Capital: Riscul de reglementare face ca investitorii să înceapă să evite companiile energetice listate la BVB

Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 1,09%, tractat tocmai de așteptările legate de dividendele suplimentare. Cel mai important emitent din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,64%, până la prețul de 0,3955 lei/acțiune, pe transferuri de 4,24 milioane lei. Volume încă și mai bune, în echivalent 5,42 milioane lei, s-au consemnat pe titlurile Electrica (EL), care au închis cu 0,19% peste referință, la prețul de 10,80 lei/acțiune. Pe același emitent s-a realizat și o tranzacție din piața deal în valoare de aproape 481.000 de lei.

Tranzacții consistente, peste media obișnuită a respectivelor acțiuni, am consemnat pe simbolurile companiilor private listate recent. Astfel, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au scăzut cu 2,13%, până la prețul de 23,00 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 4,93 milioane lei, iar titlurile Digi Communications (DIGI) au avut o revenire de 2,02%, până la prețul de 30,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 484.000 de lei. Ambele titluri se tranzacționează semnificativ sub prețurile ofertelor publice de listare derulate anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
transgaz
fondul proprietatea
omv petrom