Neobișnuit, într-o zi cu activitate de tranzacțonare sporită, cele mai importante schimburi s-au realizat pe acțiunile producătorului de hârtie igienică și carton ondulat Vrancart Adjud, care au avut un salt de 7%. Transferurile de 27,5 milioane lei s-au realizat cu pachete de titluri reprezentând 17% din capitalul social. Numai acționarul majoritar SIF Banat Crișana și 2 fonduri de pensii împreună dispun de o asemenea cantitate de titluri.
În contextul unor piețe externe care încă digeră informațiile contradictorii cu privire la epidemia din China generată de coronavirus, și bursa românească a avut o sesiune de corecții ușoare, pe fondul unor volume semnificativ sporite și o protagoistă inedită în clasamentul tranzacțiilor.
Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,21%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,20%, până la nivelul de 10.091,08 de puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea nu reprezintă deocamdată mai mult de o retragere până în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic de mai multe ori pe parcursul actualului trend ascendent, așa cum se vede pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sesiunea nu arată, însă, nici pe departe tabloul negativ sugerat de indici, având în vedere rulajul de 81,32 milioane lei (17,02 milioane euro) al pieței de acțiuni, aproape dublu față de valoarea medie de tranzacționare zilnică de anul trecut, dar și faptul că acțiunea-fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV) a staționat, pe transferuri de 23,83 milioane lei, la prețul de închidere de ieri de 2,6150 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,64 miliarde lei (2,85 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,37%, până la prețul de 16,06 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,69 milioane lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RCS&RDS lansează o operațiune majoră - ofertă pentru obligațiuni de 800 milioane euro, pentru refinanțarea datorieiBursa românească a avut, însă, o vedetă neobișnuită în topul tranzacțiilor. Astfel, titlurile Vrancart Adjud (VNC) au explodat cu 7,14%, până la prețul de 0,1650 lei/acțiune, pe transferuri de 27,52 milioane lei, reprezentând cu 16,98% din capitalul social. Suma este echivalentă cu prețul de raft a aproximativ 40 milioane de suluri ale cunoscutei hârtii igienice roz produse de companie. Este un pachet de care nu dispune decât acționarul majoritar SIF Banat Crișana (SIF1), cu o deținere de 75,06% din titluri, în timp ce 2 administratori fonduri de pensii, Allianz-Țiriac și NN Group abia dacă se apropie de acest reper. La cotația de închidere, capitalizarea bursieră a producătorului de hârtie igienică și carton ondulat se ridică la 170,23 milioane lei (35,62 milioane euro).
Tot la capitolul aspectelor pozitive, indicele BET-FI, care măsoarp evoluția acțiunilor fondurilor închise de investiții, a crescut cu 0,63%, până la nivelul de 51.857,45 de puncte. Pe al 3-lea rulaj al pieței, de 7,97 milioane lei în piața reglementată, cel mai important emitent din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) a câștigat 0,38% în valoarea de piață, prețul stabilizându-se la nivelul de 1,3100 lei/acțiune, cu 5,75% sub prețul de 1,3900 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care societatea o demarează mâine pentru un număr de 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social. Pe același simbol s-a realizat și o tranzacție specială cu 2,50 milioane acțiuni, valoarea acesteia ridicându-se la 3,25 milioane lei.
La același capitol, pe volume echivalente cu 1,25 milioane lei, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 0,74%, până la prețul de 2,7400 lei/acțiune cu doar 1 ban sub cel al ofertei publice de buy-back căreia i se închide perioada de subscriere joi.
CITEȘTE ȘI Constantin Frățilă ar urma să revină în boardul SIF TransilvaniaCe a tras bursa românească în jos? În primul rând titlurile OMV Petrom (SNP), cu un procentaj semnificativ în indici. Acestea au suferit un declin de 1,26%, până la prețul de 0,4295 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,59 milioane lei. Acestea au o nicovală din piețele internaționale ale petrolului, unde cotația țițeiului de tip Brent a căzut cu peste 10 dolari/baril în ultimele 2 săptămâni ajungând să se tranzacționeze chiar și sub reperul de 59,00 dolari/baril.
Altminteri, în piețele externe astăzi a fost o zi de revemire după valul de vânzări antrenat de știrile negative privind virusul din China. Tabloul a fost preponderent „verde” în Europa: : +1,13% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,93% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,07% pentru indicele CAC40 de la Paris, 0,90% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,68% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,58% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,13% pentru indicele PX de la Praga.
Piața de la București a evoluat în sens opus și într-un context în care corecția din sesiunea precedentă nu fusese de amplitudinea celor de pe bursele mari ale lumii. Sectorul energetic a tins să subperformeze pieței, cu un recul de 0,46% al indicelui BET-NG. Cel mai lichid titlu de pe acest segment, cel al Romgaz Mediaș (SNG), a staționat la prețul de 36,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,50 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și cel mai mare transfer de tip deal al zilei, în valoare de 3,69 milioane lei.