Într-o sesiune în care numai acțiunea Romgaz Mediaș confirmă tendința pozitivă, piața a suferit o retragere de o cincime de procent, în primul rând pe fondul unui declin de ultim moment al pieței.
Investitorii activi la Bursa de Valori București pot tranzacționa cu un confort sporit. Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, tocmai a dat asigurări că o eventuală retrogradare a BVB la statutul vechi de piață de frontieră nu poate veni mai devreme de 2 ani, însă parametrii care pot atrage o astfel de aruncare a bursei locale la periferia sistemului financiar internațional sunt foarte greu de atins. România va fi piață emergentă pe ani buni de acum încolo.
Vor veni investitorii instituționali nerezidenți care să susțină cotațiile și să ridice lichiditatea, iar în prefigurarea acestor etape și sesiunea de astăzi a avut volume sporite. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 53,59 milioane lei (11,27 milioane euro), chiar și în contextul absenței transferurilor speciale pe piața deal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este un rezultat neapărat al unui optimism. Investitorii încă arată precauție, ceea ce s-a văzut cotațiile. Abordarea a fost prudentă pe parcursul întregului orar de tranzacționare, iar ordine ceva mai agresive pe finalul ședinței au aruncat piața în teritoriu negativ, așa cum se vede pe graficul intraday atașat al indicelui BET.
Din top 7 tranzacționare, numai acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) au rezistat pentru o închidere „pe verde”. Cotația s-a apreciat cu 0,93%, până la prețul de 37,95 lei/acțiune, nu departe de maximul atins de acest emitent în cei aproape 6 ani de la listarea la bursă. Tranzacțiile de 7,29 milioane lei au fost cele mai mari ale ședinței în reflectarea unui interes mai larg al pieței pentru această acțiune care din septembrie 2020 urmează să intre în structura indicelui FTSE All Cap. De la finalul lunii septembrie când în piață a ajuns acest anunț al evaluatorilor americano-britanici, mișcarea ascendentă pe aceste titluri s-a accelerat, așa cum se vede pe graficul atașat.
Prin contrast, alte titluri tradițional preferate de investitorii instituționali străini care vor să ia expunere pe România, cele ale Băncii Transilvania (TLV), s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,62 milioane lei.
Un declin de amplitudine apropiată, -0,19%, au avut indicii BET Plus și BET, ultimul cu o închidere la nivelul de 9.539,91 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești oscilează neconcludent în zona maximelor post-criză, iar debutul de săptămână îl regăsește în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile care a mai funcționat ca suport dinamic și în alte momente-cheie ale trendului de creștere al ultimelor 9 luni.
Piața în ansamblu nu a fost ajutată nici de piețele externe care au avut o zi contradictorie după avansul consistent al sesiunilor precedente, dar și înaintea unui week-end imprevizibil în care este programat în Parlamentul Marii Britanii un vot privind Brexit care are forța de a mișca puternic piețele financiare.
În Europa, indicii au avut închideri mixte: -0,26% indicele Euro Stoxx 50, -0,44% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,17% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,41% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,83% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat CrișanaÎn piața petrolului, țițeiul de tip Brent a avut oscilații neconcludente în jurul reperului de 60,00 dolari/baril. La BVB, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au corectat cu 1,31%, până la prețul de 0,4130 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 926.000 de lei.
Cel mai lichid titlu de la acest capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a alunecat cu 0,07% sub referință, a fost însă cel al Electrica (EL) care a scăzut cu 0,90%, până la prețul de 11,05 lei/acțiune, la limita unui interval de variație în care se află încă din primăvară, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,51 milioane lei.
Pe transferuri de 1,25 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1950 lei/acțiune, cu un pas de cotare sub maximul atins în piața secundară în cei peste 8 ani și jumătate de când FP este la bursă. Neclintirea acestei acțiuni a fost asemănătoare cu cea a indicelui fondurilor închise de investiții, BET-FI, care a coborât marginal, cu 0,02%, până la nivelul de 42.145,33 de puncte.
Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) care au închis la prețul de 33,50 lei/acțiune. La sfârșitul lunii trecute, compania a contractat o facilitate de credit sindicalizat în valoare totală de 90 milioane de euro, care include modificarea și majorarea facilitaților existente cu suma de 24 milioane euro, fonduri ce vor fi folosite pentru dezvoltarea programului de achiziții, atât la nivel național, cât și internațional.