Inflația superioară din România față de cea din zona euro a adus cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani, relevă un document al grupului bancar austriac Erste, analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Leul s-a menținut relativ stabil în raport cu moneda unică europeană, cu puțin sub reperul de 5 lei pentru un euro în anii care au trecut șocului coronavirus, însă în același interval de raportare prețurile au crescut accelerat.
Aceasta se traduce printr-o apreciere în termeni reali a leului, atrage atenția Erste, care deține pachetul majoritar la Banca Comercială Română.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Efectul în general este o pierdere de competitivitate, dar aceasta poate fi compensată de ameliorarea indicatorilor fundamentali care să aducă creșteri reale de competitivitate.
Cursul a fost relativ stabil într-un coridor informal de +/- 2,25%, chiar mai strâns decât admite mecanismul ratelor de schimb ERM II, însă aceasta stagnare s-a suprapus cu o inflație ridicată persistentă, peste cea din zona euro.
Aprecierea în termeni reali a leului a venit în contextul în care, în ultimul an și jumătate, la dinamica prețurilor un rol important l-au avut majorarea costurilor la energie și creșterea prețului forței de muncă. România are, în plus, particularitatea unui impact mai mare al prețului energiei asupra coșului de consum, de 18,3%, față de 9,9% în blocul euro.
CITEȘTE ȘI Subscrierile în oferta de titluri de stat pentru populație, semnificativ mai mici decât cele din decembrie, în pofida dobânzilor mai ridicateAvând în vedere evoluția cursului de schimb și paritatea puterii de cumpărare, inidcatorii calculați de Erste indică o supraevaluare de 6,2% a leului, departe de nivelul de evaluare relativ echitabilă în care s-a încadrat în anii 2013-2022. Pentru a pune în context această deviație, trebnuie să avem în vedere că vârfurile precedente de supraevaluare au fost de 11,6% în 2007 și de 8,4% la T1 2005.
Cu toate acestea, dinamica respectivă a adus o relativă convergență între prețurile din Român ia și cele din zona euro. Acestea sunt deja sunt relativ aliniate pentru bunurile durabile și bunurile semi-durabile, în timp ce serviciile sunt mai ieftine decât în zona euro. Aici este și marea schimbare evidențiată în raport: „Serviciile sunt cele mai accesibile comparativ cu zona euro, dar prețurile au arătat o tendință de aliniere semnificativă în ultimii 2 ani.”
CITEȘTE ȘI Vrancart – cădere abruptă a profitului netTotuși, cei de la Erste, având în vedere evoluțiile indicatorilor macro și câștigutrile de competitivitate iau în calcul un risc în creștere ca leul să se mențină mai tare, peste ținta avansată inițial de austrieci pentru un nivel de 5,05 lei pentru un euro în cursul anujlui 2024.