Indicele WIG20 a depășit intraday nivelul de 2.500 de puncte pentru prima dată din anul 2018 încoace. Recordul este departe de maximul istoric atins înaintea crizei financiare, după cum acțiunile poloneze nu au ținut pasul cu cele de pe alte burse din Europa, inclusiv România, conform analizei Profit.ro.
Reflectare a unui sentiment general pozitiv în piețele financiare internaționale, indicii CAC40 de la Paris și DAX40 de la Frankfurt au doborât luna trecută succesiv noi maxime istorice, în timp ce, la Londra, indicele FTSE100 se află, de asemenea, într-o zonă a valorilor-record.
Sunt piețele de acțiuni cele mai puternice din Europa și care, alături de escadaladarea unor noi „culmi” și la New York, au forța de a influența chiar și activele financiare cu performanță mai slabă. Acesta este contextul în care un climat favorabil a ajutat și una din bursele rămase în urmă, cea de la Varșovia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele WIG20 din Polonia a depășit ieri și astăzi, intraday, nivelul de 2.500 de puncte, ceea ce înseamnă atingerea celui mai înalt nivel din ultimii 6 ani. Chiar dacă piața este departe de maximul istoric din zona de 4.000 de puncte din anul 2007, contextul internațional a lăsat loc obținerii unui record local, așa cum se vede pe graficul atașat.
Pusee de vânzare în ultima parte a celor 2 sesiuni de tranzacționare de la Varșovia au adus indicele WIG20 sub pragul de 2.500 de puncte, însă performanța forțării unei limite netrecute de la începutul anului 2018 este una notabilă. Este un impuls de creștere care este simptomatic pentru optimismul generalizat din piețele financiare internaționale din prima parte a acestei primăveri și în care investitorii și-au amintit chiar și de piețele care au adus dezamăgiri în ultimul deceniu și jumătate.
CITEȘTE ȘI BCR și Raiffeisen vor să plătească acționarilor austrieci dividende record din profiturile substanțiale pe 2023Indicele WIG20 este cu puțin peste valorile de tranzacționare de la jumătatea anulului 2012 când sentimentul general din Polonia era relativ pozitiv într-una din puținele țări care nu a intrat în recesiune la criza financiară a anului 2008 și care era potențat de organizarea – împreună cu Ucraina – în vara acelui an a Campionatului European de Fotbal.
România – Polonia, un meci bursier în care am recuperat mult
Pentru a pune în lumină contraperformanța bursei din Polonia este foarte bună o comparație cu piața de capital românească unde, de asemenea, indicii au pierdut capacitatea de cuplare la trendul ascendent ce a adus o recuperare rapidă, în anii 2009-2011, a burselor dezvoltate și în special al piețelor americane New York Stock Exchange și Nasdaq.
CITEȘTE ȘI Life is Hard pune în vânzare obligațiuni corporative în valoare de 10 milioane leiIndicele BET a avut limită importantă în nivelul de 7.000 de puncte și maximul anului de „boom” 2007 nu a putut fi atins timp de peste 10 ani, însă, treptat bursa locală a reușit să performeze clar peste nivelurile de randament oferite de indicele principal de la Varșovia. Graficul comparativ atașat arată clar desprinderea indicelui celor mai lichide românești de WIG20 după șocul de vânzare al crizei coronavirus.
Este un interval de timp în care România a recuperat mult față de cea mai importantă bursă din Europa Centrală și de Est și care are statutul de piață dezvoltată. Prin contrast, BVB a dobândit doar la începutul acestui deceniu statutul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare financiară FTSE Russell, în timp ce din perspectiva MSCI bursa locală este doar o piață de frontieră.
CITEȘTE ȘI Turbomecanica distribuie 80% din profitul net al anului 2023 sub formă de dividendeBVB a beneficiat de contextul favorabil pentru sectorul bancar, dar și de procentajul ridicat în structura indicilor a companiilor producătoare de energie care au obținut profituri-record ca urmare a exploziei prețurilor la gazele naturale și la energia electrică în anii 2021-2022. Astfel, indicele BET nu numai că a forțat noi maxim, dar a depășit cu peste 10.000 de puncte pragul de 7.000 de puncte ce părea de netrecut imediat post-criză și în cea mai mare parte a deceniului trecut.
La polul opus, indicele WIG20 este cu aproape 40% sub vârful de dinaintea crizei financiare. Totuși, performanța acestor zile nu trebuie trecută cu vedere și arată că investitorii activi pe bursa de la Varșovia arată că sunt disponibili să alimenteze cu ordine de cumpărare acțiunile poloneze la testarea unora din cele mai ridicate niveluri de preț din ultimii ani.