Indicii principali de la Bursa de Valori București au coborât cu peste 4%, trași în jos de acțiunile bancare. În piață crește percepția că taxa pe activele financiare ale băncilor va fi calculată trimestrial, deci va fi de 4 ori mai mare decât estimările inițiale.
La începutul săptămânii trecute, Profit.ro semnala că ”scăderile revin la BVB”, după ce anterior avertiza că pe graficul zilnic al indicelui BET s-a configurat așa-numitul indicator al „intersecției morții” care de regulă anticipează un trend de scădere mai îndelungat și de amploare. De atunci, bursa a mers numai în jos. Antrenată de declinul acțiunilor bancare, secvența de 5 ședințe „roșii”,a readus piața la minimul picajului din decembrie.
Șocul bursier de la finele anului trecut a fost precipitat de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii. Reverberațiile acesteia s-au simțit și în sesiunea de astăzi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conturarea unei viziuni potrivit căreia taxa pe activele financiare ale băncilor ar urma să fie calculată trimestrial, deci ar fi de 4 ori mai mare, a dat un impuls negativ acțiunilor bancare ce au avut căderi extreme pe voilume bune.
Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 9,58%, până la prețul de 1,7180 lei/acțiune, pe transferuri de 60,80 milioane lei, reprezentând peste 3 sferturi din rulajul de 81,58 milioane lei (17,44 milioane euro) al pieței de acțiuni.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 6,00%, până la prețul de 10,34 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,81 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,03 milioane lei.
Din nou la minime
Prăbușirea acțiunilor bancare a tras în jos și principalii indici. Astfel, indicele compozit BET plus a coborât cu 4,24%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 4,23%, până la nivelul de 6.934,35 de puncte, investitorii anulând astfel integral raliul din minime de la cumpăna dintre ani, cotația atingând nivelurile pânăm la care s-au exacerbat vânzările din decembrie.
Din punct de vedere tehnic, indicele a parcurs întreaga distanță după testarea retragerii Fibonacci de 38,2% întregii mișcări descendente de la finalul anului trecut, ceea ce are conotații negative pentru evoluția ulterioară, după cum dă credibilitate „trecerii morții”, indicator care marchează coborârea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).
Tendința de vânzare de la BVB a fost stimulată și de climatul de aversiune la risc din piețele financiare internaționale. Astfel, în Europa indicii principali continentali și regionali au avut pe linie închideri sub referință: -0,48% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,91% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,39% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,29% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,32% pentru indicele BUX de la Budapesta, -0,53% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,02% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI BERD pregătește investiții de 350 milioane euro pe piața obligațiunilor corporative din RomâniaLa București, scăderea a fost ceva mai atenuată, -1,60%, pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care se situau la sfârșitul ședinței cu tranzacții de 3,41 milioane lei pe acest simbol la prețul de 0,8630 lei/acțiune. Acesta este contextul în care indicele financiar BET-FI, care măsoară evoluția acțiunilor fondurilor închise de investiții, a supraperformat pieței, cu un declin de 2,69%, până la nivelul de 33.767,62 de puncte.
Celălalt indice sectorial, BET-NG care urmărește traiectoria în piață a acțiunilor companiilor energetice și de utilități, a coborât cu 2,99%, până la nivelul de 579,37 puncte. Un recul apropiat, de 3,09%, l-au avut titlurile celui mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,2820 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,43 milioane lei.
La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 2,32%, până la prețul de 27,35 lei/acțiune, pe transferuri de 1,91 milioane lei, iar cele ale Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 4,40%, până la prețul de 7,6000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 937.000 de lei.