Corecțiile nu s-au oprit la BVB, iar noua sesiune negativă a conturat pe indicele BET formațiunea „celor 3 ciori negre”, care avertizează asupra unei probabilități sporite de întoarcere a trendului de creștere. Titlurile producătorului basarabean de vinuri Purcari au adunat de departe cea mai mare activitate de tranzacționare a pieței, în contextul unei atenții sporite față de emitent, după schimburile care i-au readus în acționariat pe americanii de la Horizon Capital și prin care directorul Victor Bostan a mai înstrăinat 5% din capitalul social.
Bursa românească a reacționat inițial cu o intensitate mică la etapa de vânzări din piețele externe de la cumpăna celor 2 săptămâni antrenate de știrile din China cu privire la potențialul de extindere a epidemiei gripei provocate de coronavirus. Piața a realizat treptat o recuplare față de parcursul indicilor externi și chiar concomitent cu mișcări de revenire ale acestora, acțiunile de la BVB au bătut în medie pasul în retragere.
Rezultatul este astăzi a 3-a ședință consecutivă de corecții. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,36%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,40%, până la nivelul de 10.050,70 de puncte. Un recul de încă 0,50% și indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești ar atinge pragul psihologic de 10.000 de puncte, rezistență importantă în primele zile de tranzacționare din an și care acum ar urma să fie retestat ca suport. Este, de altfel, o aglomerare de potențiale puncte de regrupare a cumpărătorilor pentru că în aceeași zonă se regăsește și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) de pe care cotația a ricoșat de mai multe ori în actualul trend ascendent, așa cum se vede pe graficul atașat.
Pe de altă parte, același tablou tehnic ne avertizează asupra apariției formațiunii celor „3 ciori negre” („3 black crows”), care, atunci când apare pe noi culmi ale bursei, de regulă premerge o etapă corectivă mai amplă sau chiar o reversare de ansamblu a pieței. O astfel de configurație tehnică a mai apărut și în luna decembrie, însă post-factum s-a văzut că a fost un semnal fals. Pe de altă parte, secvența scurtă în care reapare poate fi o alertă asupra nervozității în piață la atacarea noilor maxime. Oricum, trendul crescător rămâne intact până la o eventuală trecere sub reperul de 9.850 de punctem, adică depășirea ultimului minim relativ de la nivelul lunii decembrie.
Nu sunt numai puncte de vulnerabilitate. De exemplu, faptul că rulajul de 37,99 milioane lei (7,95 milioane euro) al pieței de acțiuni este în scădere este încurajator pentru că teoria spune că etapele corective într-un trend sunt pe volume mai mici.
De asemenea, în piață se vede și interesul unor cumpărători. Marți, pe titlurile Vrancart Adjud (VNC) au fost tranzacții de 27,52 milioane lei, echivalente cu 16,98% din capitalul social. Până în prezent nu a venit o raportare oficială privind aceste schimburi însă o documentare a Profit.ro indică faptul că vânzătorii au fost administratorii de fonduri de pensii Allianz-Țiriac și NN Group. Un pachet de dimensiuni similare are doar acționarul majoritar SIF Banat Crișana (SIF1), însă nu acesta s-a aflat „la butoane”.
Tot un emitent din planul secund al bursei a ținut capul de afiș și astăzi. Astfel, titlurile Purcari Wineries (WINE) au adunat volume echivalente cu 15,61 milioane lei, acțiunile schimbate reprezentând echivalentul a 3,36% din capitalul social al emitentului. Cotația de închidere s-a situat la prețul de 23,50 lei/acțiune, cu 1,29% peste referința sesiunii precedente și cu 6,82% peste prețul de 22,00 lei/acțiune al tranzacției prin care firma Amboselt Universal Inc., vehiculul prin care omul de afaceri basarabean Victor Bostan are investiția în companie, a înstrăinat un pachet de 1 milion de titluri, reprezentând 5,00% din drepturile de vot către entitatea Dealbeta Investment Limited, înregistrată în Cipru de americanii de la Horizon Capital. Specializați pe piața din Ucraina aceștia au avut o deținere matură la Purcari, iar în luna octombrie a anului trecut au vândut întregul pachet de 22,69% din titluri pentru prețul de 20,00 lei/acțiune într-o oferă publică accelerată în valoare de 90,80 milioane lei (19,02 milioane euro) și în cadrul căreia au mai intrat în acționariat, cu dețineri de câte 5-6%, cehii de la Conseq, suedezii de la East Capital și scoțienii de la Standard Life Aberdeen PLC, ultimii tranzacționând activ titlurile companiei în ultimele luni.
CITEȘTE ȘI PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniuAcțiunile lichide au avut închideri divergente. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,76%, până la prețul de 2,5950 lei/acțiune, pe transferuri de 6,87 milioane lei, iar cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,37%, până la prețul de 16,12 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,37 milioane lei.
Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,98 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul sever, de 2,57%, până la prețul de 35,95 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG care a avut un declin de 1,15%.
De asemenea, a subperformat pieței și celălalt indice sectorial, BET-FI, care a pierdut 0,84%, pentru o închidere la nivelul de 51.423,45 de puncte. Cei mai lichizi emitenți din structura sa nu au avut, însă, o zi „roșie”. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,38%, până la prețul de 1,3150 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,30 milioane lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au staționat la prețul de 0,4500 lei/acțiune, valoare mai mult decât dublă față de valorile din precedenții 2 ani, pe volume echivalente cu 1,18 milioane lei.