Într-o zi de vânzări agresive pe marile burse ale lumii, indicii principali s-au retras ușor, pe fondul unei lichidități mai degrabă modeste.
Investitorii au ales să dea direcție negativă piețelor internaționale de acțiuni într-o zi în care Banca Angliei a tăiat dobânda-cheie. Indicele DAX40 din Germania s-a apropiat de minimele locale de la finalul lunii mai, indicele de tehnologie Nasdaq100 de la New York este la aproximativ 1.500 de puncte de maximele istorice înregistrate luna trecută, indicele CAC40 de la Paris a pierdut peste 2% și deprecierile sunt mai mari de 1% pentru indici majori precum FTSE100 de la Londra sau S&P500 și Dow Jones Industrial Average de la NYSE.
Bursa românească a rezistat destul de bine acestui impuls. Pur și simplu, nu au fost ordinele care să miște piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 38,38 milioane lei (7,71 milioane euro), mult sub media acestui an și aceasta printr-un aport neobișnuit, al unor schimburi de 8,79 milioane lei, cele mai mari ale zilei, ale titlurilor One United Properties (ONE), care au staționat la prețul de 0,8530 lei/acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Simptom al unei piețe lipsite de vlagă, indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,02% sub referință, până la nivelul de 18.625,39 de puncte, unde, însă, este foarte aproape de maximul istoric atins luna trecută, așa cum se vede pe graficul atașat și care arată intactă secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate, care desemnează trendul acsendent, conform teoriei lui Dow.
Într-o sesiune în care indicele sectorului energetic BET-NG a subperformat pieței, cu o depreciere de 0,28%, cele mai lichide acțiuni din structura acestuia au avut închideri “pe roșu“: -0,38%, până la prețul de 0,7860 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit a 2-a activitate a ședinței, de 6,36 milioane lei, și -0,64%, până la prețul de 123,70 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), care au adunat volume echivalente cu 4,52 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group ar urma să aibă simbol de tranzacționare LONG, echivalent cu pariul pe creștere. Cu aceasta se încheie un proces de rebranding al SIF-urilor care a durat 4 aniPrin contrast, acțiunile bancare au avut mișcări pozitive: +0,34%, până la prețul de 29,10 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au cumulat transferuri de 5,18 milioane lei, și +0,68%, până la prețul de 22,25 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), ce au totalizat tranzacții de 1,86 milioane lei.
Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,71%, până la prețul de 0,4230 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,50 milioane lei, însă nu au putut împiedica declinul de 0,04% al indicelui de profil BET-FI care a închis la nivelul de 61.142,33 de puncte. Acțiunile Fondului sunt susținute de perspectiva unei oferte publice de răscumpărare pentru un număr de 350,00 milioane titluri pentru care documentația aferentă a fost depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).