GRAFIC Bursa românească – de 20 de ședințe în capcană

GRAFIC Bursa românească – de 20 de ședințe în capcană
scris 6 iul 2020

Piața este blocată între parametri tehnici încă de la începutul verii, iar investitorul care a anticipat corect minimul din martie nu se așteaptă ca aceasta să se miște din respectiva zonă până la finalul perioadei de vacanță.

Declinul de 0,93%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, al titlurilor Băncii Transilvania (TLV), pe cele mai mari tranzacții ale zilei de la Bursa de Valori București, de 7,22 milioane lei, a fost de natură să tragă în jos piața pentru o depreciere medie apropiată, însă indicii principali nu au ieșit din limitele de variație tehnică în care s-au înscris de la debutul lunii iunie.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,80%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,84%, până la nivelul de 8.595,51 puncte. Practic, de 20 de sesiuni indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești se află blocat între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55). De fapt, închiderea de astăzi este încă și mai bine delimitată, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) funcționând ca un elemnt suplimentar al unei „capcane” în care este prinsă bursa românească.

GRAFIC Bursa românească – de 20 de ședințe în capcană

Blocajul trădează o participare slabă a jucătorilor care s-a văzut și astăzi, cu un rulaj de numai 25,98 milioane lei (5,37 milioane euro). Este o lipsă de interes care s-ar putea prelungi. „Cred că va merge mai mult în lateral piața în perioada asta de vară”, spune Florin Mirică, investitor cu experiență de 15 ani pe piața de capital românească și care pentru Profit.ro a anticipat corect în martie atingerea unor minime locale. „Eu cred că, cel puțin pentru București, asta a fost scăderea. Cred că de acum începe să-și revină”, a fost afirmația din 19 martie care a prefigurat raliul cu aprecieri de aproape o treime pentru cotațiile de la BVB.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește un Fond de Investiții și chiar o Bancă de Dezvoltare. Care sunt investițiile vizate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește un Fond de Investiții și chiar o Bancă de Dezvoltare. Care sunt investițiile vizate

Ziua a fost favorabilă piețelor de acțiuni în Europa, așa cum este surprinsă de tabloul Bloomberg: +1,69% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,09% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,49% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,64% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,98% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,55% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,05% pentru indicele PX de la Praga.

Această tendință pozitivă s-a transmis la BVB doar prin saltul de 2,94% a acțiunilor grupului bancar austriac Erste (EBS), pe transferuri de 2,46 milioane lei, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena. Tot o acțiune bancară străină, cea a Commerzbank AG (CBK), a adunat la București, unde de asemenea, este listată secundar, o activitate de aproximativ 913.000 de lei într-o zi în care cotația a explodat cu 6,75%.

Pe același segment al instituțiilor de credit, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au suferit un recul de 2,85%, până la prețul de 11,58 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,91 milioane lei, iar singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de aproape 976.000 de lei, s-a realizat pe titlurile Băncii Transilvania.

Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNL CITEȘTE ȘI Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNL

Piața în ansamblu este caracterizată slabă de investitorul de porotfoliu Mirică. Spune că, văzând încă de la prânz volumele slabe, a plecat din fața ecranelor pentru a rezolva alte probleme pe care le avea. Consideră că în general așa ar urma să fie perioada de vară, „destul de liniștită”, în care volumele să fie foarte mici și în etape bune ale ședințelor de tranzacționare să nu se întâmple nimic.

Segmentul energetic a supraperformat pieței, indicele energetic BET-NG alunecând cu 0,07% sub referință. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,50%, până la prețul de 30,45 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,27 milioane lei și titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,34%, până la prețul de 290,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,33 milioane lei.

Sectorul fondurilor închise de investiții a avut un declin apropiat de media pieței, respectiv -0,90% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 42.529,37 puncte. Cel mai lichid emitent din structura sa, SIF Oltenia (SIF5), a pierdut 0,45% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 2,1900 lei/acțiune o sesiune în care a adunat tranzacții de 2,10 milioane lei. Surprinzător de mica, echivalentul a numai aproximativ 770.000 de lei, a fost activitatea pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 1,59%, până la prețul de 1,2400 lei/acțiune. Compania de administrare Franklin Templeton a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 4,23 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 5,34 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
erste
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia
transgaz