Germania interzice vânzarea în lipsă pentru acțiunile Wirecard, citând amenințări la adresa piețelor financiare

Germania interzice vânzarea în lipsă pentru acțiunile Wirecard, citând amenințări la adresa piețelor financiare
scris 18 feb 2019

BaFin, autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, a interzis vânzarea în lipsă pentru acțiunile Wirecard, furnizor major de servicii pentru plăți electronice, inclusiv în România, după ce în presă au apărut informații privind presupuse fraude în interiorul grupului, care au provocat o volatilitate ridicată la nivelul prețurilor acțiunilor.

BaFin a interzis luările de noi poziții short și extinderea celor existente pentru acțiunile Wirecard, citând “incertitudini masive” pe piețele financiare, “cauzate, în principal, de evoluția acțiunilor Wirecard în ultimele săptămâni”.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia, prima de acest fel luată de BaFin la nivelul unei singure acțiuni, se aplică până pe 18 aprilie și este menită să prevină riscul escaladării incertitudinilor în piețe, precizează instituția germană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
SIF-urile nu mai interesează pe nimeni CITEȘTE ȘI SIF-urile nu mai interesează pe nimeni

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a salutat decizia BaFin, considerând că măsura constituie un răspuns “adecvat și proporțional” la amenințările asupra piețelor financiare germane.

Acțiunile Wirecard s-au apreciat cu peste 15% în urma anunțului. Titlurile procesatorului de plăți sunt incluse în DAX 30, principalul indice al bursei de la Frankfurt.

Wirecard a pierdut 40% din valoarea de piață în prima jumătate a lunii februarie, după ce Financial Times a publicat mai multe articole în care acuză angajați ai unei subsidiare Wirecard din Singapore că ar fi manipulat registrele contabile, în vederea raportării unor venituri mai mari decât cele reale.

Potrivit Deutsche Welle, BaFin și procurorii germani au extins o investigație privind presupusele fraude contabile la Wirecard pentru a include alegații referitoare la o potențială manipulare a pieței de capital de către un jurnalist Financial Times.

“Relatările din presă au coincis cu o creștere a pozițiilor short nete și a unei volatilități ridicate a prețului acțiunii Wirecard”, potrivit BaFin, care precizează că pariurile pe deprecierea acțiunilor grupului s-au intensificat în ultimele zile.

Short selling, sau vânzarea în lipsă, presupune împrumutarea acțiunilor de la un broker și vânzarea lor, urmând ca ulterior, vânzătorul să cumpere acțiunile din piață și să le restituie brokerului. Operațiunea este profitabilă atunci când prețul acțiunilor scade comparativ cu prețul din momentul împrumutului.

Wirecard a negat acuzațiile Financial Times. La rândul său, publicația britanică a respins acuzațiile cu privire la o presupusă manipulare a pieței de către jurnaliști.

Fondat în 1999 în orașul german Ascheim, grupul Wirecard este unul dintre jucătorii majori pe piața serviciilor de plăți electronice. Compania are 4.500 de angajați la nivel global, inclusiv în România, unde deține cel mai mare centru de procesare din țară și unul dintre cele mai mari din regiunea Europei de Est.

În 2016, Wirecard a preluat întregul pachet de acțiuni al Provus Group de la fondul de investiții Innova Capital, în schimbul căruia a plătit 32 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
wirecard
vanzare in lipsa
vanzare in lipsa wirecard
bafin
interzicere
short selling
shortarea actiunilor
acuzatii fraude
volatilitate