Fostul președinte al Rezervei Federale Americane Alan Greenspan anticipează o etapă în care stagnarea economică va fi însoțită de creșteri de prețuri, exact ca în anii ‘70. „Stagflația este pe cale să apară.”
Banca centrală a SUA nu estimează o atingere în viitorul apropiat a țintei sale pentru o inflație anualizată de 2%, însă scumpirile într-un ritm accelerat ar urma să nu fie foarte departe dacă este să ascultăm ceea ce spune un fost oficial al instituției. Alan Greenspan, cel care a avut șefia Rezervei Federale Americane în ani 1987-2006, a declarat, într-un interviu telefonic acordat în această săptămână pentru Bloomberg, că anii de creștere economică greoaie, acompaniată de o inflație redusă, sunt pe cale să se încheie.
Etapa istorică se va termina nu cu o accelerare a creșterii economice, ci cu o majorare mai alertă a prețurilor. Cu alte cuvinte, urmează stagflația.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stagflația ce apare atunci când creșterea economică este foarte mică, iar inflația și rata șomajului sunt mari.
Greenspan, în vârstă de 91 de ani, explică și contextul: „Am fost într-o perioadă de stagnare din 2008 ca o consecință a declinului accentuat al investițiilor de capital și a creșterii productivității.” Ce ne așteaptă? „Stagflația este pe cale să apară. Ne mutăm către o altă fază a economiei – către o stagflație pe care nu am văzut-o din anii ’70 – ceea ce nu este bun pentru prețurile activelor.
România a traversat o perioadă de stagflație puternică la sfârșitul anilor ’90, caracterizată de un declin economic pronunțat și scumpiri cu rate de 2 cifre.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat în mai multe rânduri, făcând trimiteri la lucrrări din literatura internațională de specialitate și la experiențele de piață, că stagflația este cel mai negativ cadru economic pe care îl poate experimenta o țară.