Fondatorii Bittnet Systems, mulțumiți de primul an de prezență pe bursă: Am simțit un ajutor extraordinar datorită listării

Fondatorii Bittnet Systems, mulțumiți de primul an de prezență pe bursă: Am simțit un ajutor extraordinar datorită listării
scris 15 apr 2016

”Primul an în calitate de companie publică, listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, coincide cu cel mai bun an de până acum pentru noi”, spune Cristian Logofătu, director financiar al Bittnet Systems. Prezența în ring le-a deschis mai ușor ușile companiilor partenere, i-a ajutat să recruteze angajați mai buni, iar cel de-al cinclea rulaj al sistemului alternativ de tranzacționare a fost o surpriză plăcută.

Bittnet Systems (BNET), prima companie din domeniul IT listată la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București, vine la un an de la accesarea pieței în fața investitorilor cu rezultate financiare semnificativ ameliorate, profitul net de 1,03 milioane lei din 2015 fiind cu 386% mai mare decât cel din 2014 anul premergător listării. Aceasta a adus indicatorul PER (care raportează prețul acțiunilor la câștigurile companiei) la un nivel de 10,4, mult mai confortabil pentru investitori decât cel de 37,2 din momentul listării.

Urmărește-ne și pe Google News

„Am simțit un ajutor extraordinar datorită listării”, a declarat astăzi la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, Cristian Logofătu, co-fondator și director financiar al Bittnet Systems. Este o experiență asupra căreia sunt interesate și alte companii care sondează terenul în ideea de a deveni publice.

Bittnet Systems vizează majorarea capitalului social cu peste 1,5 milioane lei CITEȘTE ȘI Bittnet Systems vizează majorarea capitalului social cu peste 1,5 milioane lei

Fiind o companie care deservește alte companii (business to business), pentru Bittnet a fost mai ușor să deschidă ușile acestor clienți mari sau giganți care lucrează prin intermediul unor administratori de cont. Cunoscând firma, aceștia se simt mai confortabili să deschidă negocierile.

Un alt ajutor nemijlocit a fost în poltica de recrutare de personal în condițiile unei piețe a muncii caracterizată drept „turbulentă” de către Cristian Logofătu. „Am fost o companie câștigătoare; o destinație atractivă pentru oameni deosebiți”, a declarat acesta.

Fratele său, Mihai Logofătu, CEO al Bittnet, spune că avantajele au fost pe multiple planuri, anul listării fiind și cel mai bun în dezvoltarea intrinsecă a companiei. „Gestionăm mult mai multe oportuntăți”, a declarat acesta.

În acest an firma și-a consolidat poziția de lider pe piața de training IT, a capitalizat trendurile favorabile ale industriei (cu o majorare de 104% a serviciilor pe segmentul mobility, cu o creștere de 7 ori pe domeniul stocării de date prin tehnologia cloud) și a continuat să dezvolte parteneriate strategice.

Este un răstimp în care Bittnet a obținut noi certificări (Cisco, Citrix, ITIL, Dell, Bitdefender), și-a lărgit aria de competențe profesionale în cadrul echipei tehnice și și-a crescut gradul de acoperire geografică în primul rând prin deschiderea unui birou la Cluj-Napoca ce va facilita atacarea comercială a unor clienți din zone până în prezent mai greu de abordat.

Pe locul 5 din punctul de vedere al rulajelor pe AeRO

Ceva peste așteptările fondatorilor este lichiditatea pe care acțiunea cu simbolul BNET a avut-o pe sistemul alternativ de tranzacționare de la BVB. Aceasta s-a tranzacționat în 208 zile, media zilnică a rulajului fiinde 800 de euro pe zi, excluzând volumele din primele două zile. „Pe mine m-a surprins plăcut. Mi s-a părut o realizare peste așteptări”, spune Cristian Logofătu.

Compania ar putea contracta serviciile unui furnizor de lichiditate, însă obiectivul principal rămâne asigurarea dezvoltării intrinseci a business-ului, volumele iteresând doar din perspectiva asigurării contrapărții investitorilor care vor să intre sau să iasă.

Societatea a fost pe locul 5 în topul tranzacțiilor pe piața AeRO după companii care fuseseră consacrate pe Rasdaq: Prospecțiuni București (PRSN), Romcab Târgu Mureș (MCAB), Imotrust Arad (ARCV) și Bucur Obor București (BUCU).

Un risc de la listare rămâne în interiorul companiei

În urmă cu patru ani și jumătate Bittnet Systems a participat la un eveniment privind finanțările din partea investitorilor cu profil de risc ridicat, „Venture Connect”. Atunci fondatorii au avansat un scenariu care miza pe o majorare de 8 ori a business-ului. A fost ceva privit cu neîncredere de participanți că la doar doi ani după criză există asemenea perspective de creștere. Totuși, de atunci, câștigul EBITDA s-a majorat de 16 ori.

Cristian Logofătu amintește că întreaga avere a lor este în companie și că interesele acționarilor principali, cu peste 60% din titluri sunt aliniate cu cele ale investitorilor de portofoliu. „Bunăstarea noastră depinde de bunul mers al companiei”, spune el.

Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața CITEȘTE ȘI Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața

La întrebarea Profit.ro despre perspectiva eliminării taxei existente pentru utilizarea brandului reprezentând 5-7% din venituri formulată de Profit.ro, nu există încă un răspuns concret. Cristian Logofătu a afirmat că această problemă a fost ridicată de mai mulți investitori la întâlnirile pe care le-au avut și astfel ei au luat deja act că reprezintă o îngrijorare reală a pieței.

Este și motivul pentru care taxa, aplicabilă până în anul 2020, este suspendată pentru anul în curs. Frații Logofătu au spus că poartă negocieri pentru eliminarea totală a ei. Proprietarul francizei Bittnet este chiar tatăl lor. Mihai Logofătu spune că negocierile cu el merg la fel de greu sau de ușor ca și cu orice alt client sau partener.

Cristian Logofătu spune că acest element, inclus în categoria riscurilor în prospectul de listare, nu ar trebui să reprezinte un impediment pentru cei care vor să cumpere acțiuni Bittnet. El l-a citat pe investitorul legendar Warren Buffet, care a spus că niciodată nu a investit într-o companie în funcție de riscuri, ci în funcție de perspectivele de creștere.

Încă se țin departe de contractele cu statul

Bittnet are un procent foarte mic din cifra de afaceri rezultat din afacerile cu statul. Deși sunt deschiși obținerii de contracte, strategia lor nu se axează însă pe acest segment. „Preferăm să stăm în zona sectorului privat și a proiectelor de dimensiuni medii”, a declarat Mihai Logofătu, amintind că la lictațiile pentru firmele și instituțiile de stat se pune accent pe preț. Prețul este mic, iar riscurile de neplată sunt mari, a continuat el menționând că are cunooștință de firme cu profil asemănător care se confruntă probleme după plățile întârziate ale statului.

Ciclul de vânzare în sectorul public este mai lung, iar riscul financiar este mare; 6 luni pentru perfectarea vânzării la un preț mic nu recompensează eficient, este explicația pe care o dă CEO-ul companiei pentru a explica de ce Bittnet nu are alocat om special pentru contractările în raport cu statul și de ce abordarea în ceea ce privește instituțiile publice și companiile de stat va fi selectivă.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
bittnet systems
aero
cristian logofatu
mihai logofatu
listare