Ministerul Finanțelor confirmă că ultima ediție Fidelis a marcat trei recorduri, semnalate de Profit.ro, respectiv cea mai mare sumă investită, cel mai mare număr de investitori-donatori și cea mai mare sumă investită de donatori.
Cum investești pe bursă și alte subiecte de educație financiară vor fi discutate la Maratonul Profit News TV - DETALII AICI
”În cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat Fidelis din 2024, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, au investit 1.626 donatori, un număr record, depășind toate edițiile anterioare. Suma investită de aceștia a fost de peste 266 milioane lei”, a transmis Ministerul Finanțelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Marcel Boloș a precizat că ”cea mai recentă emisiune Fidelis stabilește noi standarde în ceea ce privește investițiile în titluri de stat”.
”Această performanță este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în economia noastră. Prin canalizarea acestor resurse financiare către investiții strategice, deschidem drumul către o bunăstare durabilă pentru toți concetățenii români. În ceea ce privește tranșa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde vin și ne demonstrează că ne pot depăși orice așteptare: peste 9.000 vieți salvate în primele patru luni ale anului”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
CITEȘTE ȘI Bittnet semnează un contract semnificativ prin compania Toptech din grup, care câștigă spațiu pentru dublarea plafonului de credit la BRDPotrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor, cei 1.626 donatori de sânge, care s-au alăturat campaniei ”România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 8-17 aprilie 2024, au beneficiat de tranșa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediții, de 7%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadență la un an.
Potrivit specialiștilor Centrului de Transfuzie Sanguină București, sângele donat de cei 3031 de donatorii-investitori ai celor două ediții din 2024 vor salva 9093 de vieți.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Băncii Transilvania și Hidroelectrica trag în sus bursaMinisterul Finanțelor afirmă că suma totală investită a fost de peste 3.197 miliarde ded lei, depășind cu peste 1—de milioane de lei ediția record din aprilie 2023.
”Emisiunile în euro au fost cele mai accesate în cadrul acestei ediții, cu un total de peste 383,630 milioane euro, echivalentul a 1,918 miliarde lei. Astfel, emisiunea în euro cu scadența la 1 an și dobânda de 4%, a avut un total de peste 254,791 milioane de euro, echivalentul a 1,273 milioane lei, plasați în cele 3.586 de ordine. A doua emisiune în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a avut un total de peste 128,839 milioane euro, echivalentul a 644,196 milioane lei, plasate în 3.641 ordine”, a mai transmis Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul a aprobat Strategia Națională de Educație Financiară pentru perioada 2024 - 2030. Subiectul va fi discutat la Maratonul Profit News TVÎn ceea ce privește emisiunile în lei, investitorii au plasat peste 1,012 miliarde lei, în 8.068 de ordine. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadență de 1 an și dobânda de 6% a avut un total de peste 634,485 milioane lei. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadență de 3 ani și dobânda de 6,85% a avut un total de peste 378,353 milioane lei.
Cei care investesc în titlurile de stat FIDELIS se bucură de facilități precum:
posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere;
câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.
Profit.ro a anunțat anterior că 2-a ediție a ofertei de titluri de stat din acest an pentru populație a depășit nivelurile de subscriere din primăvara anului trecut, când Ministerul Finanțelor a pus în vânzare emisiunile cu cea mai mare valoare agregată.
În sistemul Bursei de Valori București în cadrul operațiunii de piață promovată în programul Fidelis s-au strâns cu puțin peste 19.000 de ordine pentru achiziția de obligațiuni guvernamentale dematerializate, în echivalent 638,85 milioane euro. Este un nivel care depășește cu 3,31% prcedentul record de 618,39 milioane euro, consemnat în ediția de primăvară a anului trecut.
De asemenea, suma atrasă este cu 76,67% mai mare decât cea de 361,61 milioane euro din primul exercițiu al acestui an și cu 27,11% mai ridicată decât cea de 502,60 milioane euro al ultimei oferte a anului trecut.
CITEȘTE ȘI KJK solicită dividende din rezerve la Rompetrol Well Services care ar aduce randamentul într-o zonă cu 2 cifre. Demersuri pentru analizarea unor tranzacții și pentru atragerea răspunderii legate de un prezumtiv prejudiciuParticiparea este cu atât mai remarcabilă cu cât Ministerul Finanțelor a strâns ecartul acestor operațiuni de piață, abandonând frecvvența strict trimestrială cu care obișnuise piața din vara anului 2020 și până la debutul acestui an.
Pentru a pune aceste exerciții de finanțare ale statului în perspectiva istorică a dezvoltării României se poate observa că Guvernul reușește să atragă numai de la populație la o singură eiție de acest fel echivalentul unei tranșe de la FMI de la sfârșitul anilor ’90.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Bursa de la Varșovia atinge un maxim al ultimilor 6 ani. Indicele principal de la BVB supraperformează masiv, de la începutul deceniului, pieței de acțiuni din Polonia. România – Polonia, un meci bursier în care am recuperat multPreferința merge către instrumentele pe termen scurt și către cele denominate în moneda unică europeană, acestea reprezentând 59,79% din valoarea ordinelor. Cele mai mari plasamente, de 254,00 milioane euro, s-au adunat pentru titlurile de stat denominate în euro și scadente anul viitor (R2504AE) ce au o dobândă de 4,00%.
Prin contrast, emisiunea în euro cu maturitate în aprilie 2029 (R2904AE) și având un cupon de 5,00% a cumulat subscrieri mai mici de 128,00 milioane euro.
CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023La titlurile în lei, pentru emisiunea cu scadența la 1 an și care poartă o dobândă de 6,00% (R2504C) s-au cumulat subscrieri în valoare de 634,00 milioane lei (127,42 milioane euro), în timp ce pentru titlurile cu maturitate similară dar care adaugă criteriul nefinanciar al donării de sânge (R2504B) interesul a fost mai mic de jumătate, în pofida dobânzii bonificate de 7,00%. Volumul ordinelor a fost echivalent cu 266,00 milioane lei (53,46 milioane euro).
Interesul a fost ceva mai limitat pentru scadența lungă. Astfel, emisiunea cu maturitate în aprilie 2027 (R2704A) și care poartă un cupon al dobânzii de 6,85%, a strâns subscrieri de 378,00 milioane lei (75,97 milioane euro).