Fără Vâlcov, pe noi maxime ale bursei

Fără Vâlcov, pe noi maxime ale bursei
scris 3 iun 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat aproximativ un procent. Escaladarea pe un nou vârf al al bursei cade în sarcina unor evoluții foarte bune, pe acțiuni precum BancaTransilvania, OMV Petrom, Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica. Îndepărtarea lui Darius Vâlcov, cel care își lega numele de mai multe inițiative care limitau profiturile corporațiilor, a dat un suflu nou cotațiilor.

Surmontând ajustările ex-dividend și chiar etape de stres din piețele financiare internaționale, bursa românească a urcat pe noi maxime. Replierea actualei majorități parlamentare după alegerile europarlamentare în care partidele coaliției au obținut rezultate sub așteptări a catalizat piața, în condițiile în care investitorii își leagă speranțe că o parte din politicile care erodau câștigurile corporative vor fi abandonate.

Urmărește-ne și pe Google News

Demisia lui Darius Vâlcov, cel care a fost principalul promotor al acestor politici, a potențat încă și mai mult aceste așteptări. Plafonarea prețurilor la gazele naturale, majorarea tarifelor pentru licențele telecom, cerințele de capital sporite pentru administratorii fondurilor de pensii, taxa pe activele bancare și taxarea companiilor din energie în funcție de cifra de afaceri au fost cele mai importante decizii inspirate de Vâlcov și concentrate cea mai mare parte a lor într-o ordonanță de urgență care a stârnit în luna decembrie a anului trecut "șoc și groază" printre investitori.

DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii

Tendința a fost coerent pozitivă pe parcursul întregii zile, ceea ce trădează prezența instituționalilor la cumpărare, iar închiderea nu a fost departe de maximul intraday. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,96%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 1,05%, până la nivelul de 8.582,23 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele se află în explozie, tendința puternică pe termen scurt fiind susținută de media mobilă exponențială, de asemenea, pe o mișcare ascedentă cu o pantă de înclinație bună. Și mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci se află într-o dispunere care dă credibilitate trendului crescător.

Fără Vâlcov, pe noi maxime ale bursei

Este un impuls susținut de acțiuni relevante și de volume bune. Pe transferuri de 31,91 milioane lei (6,72 milioane euro), reprezentând 36,29% din rulajul de 87,92 milioane lei (18,53 milioane euro) al pieței de acțiuni, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,75%, până la cea mai ridicată valoare din acest an, de 2,3250 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,35%, până la prețul de 11,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 11,26 milioane lei. Pe acest emitent și la aceeași cotație cu cea de închidere s-au realizat și singurele tranzacții speciale din piața deal, în valoare de 9,19 milioane lei.

Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace CITEȘTE ȘI Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace

Și suflul a fost mai degrabă pozitipă dinspre piețele internaționale, unde în sesiunea europeană evoluțiile au fost favorabile. Indicii principali continentalu și regionali au terminat ziua „pe verde”, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,60% indicele Euro Stoxx 50, +0,32% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,56% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,07% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,51% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,56% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Pe piața petrolulul, însă, prăbușirea cotației a continuat. Țițeiul de tip Brent s-.a prăbușit și a pierdut în numai câteva zile aproxiamtiv 10 dolari, astăzi tranzacționându-se sub reperul de 61 dolari/baril, un nou minim al ultimelor 4 luni. Impactul s-a resimțit într-o oarecare măsură și la BVB, unde titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,65%, până la prețul de 0,3820 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,18 milioane lei, după creșterile consistente din această primăvară.

Este o influență care s-a răsfrânt asupra sectorului energetic al cărui indice BET-NG a urcat cu doar 0,03% și pe fondul evoluțiilor anemice ale altor emitenți de la această categorie: staționare la prețul de 31,60 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,01 milioane lei pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), +0,54% pentru titlurile Transgaz (TGN), până la prețul de 372,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,45 milioane lei și un avans de 0,18%, până la prețul de 11,42 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), care nu au depășit reperul unei activități de tranzacționare de 1 milion de lei.

CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență națională CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ DIN WASHINGTON - Lecția americană: Startup-urile, o urgență națională

Prin contrast, segmentul fondurilor închise de investiții a avut o zi pozitivă, reflectată de câștigul de 1,68% la nivelul indicelui BET-FI ce a închis la nivelul de 38.796,28 de puncte. O mișcare de o amplitudine încă și mai mare, +3,86% o au titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au atins un nou maxim de 1,0750 lei/acțiune de la listarea acestui emitent în anul 2011, în contextul celui de-al 2-lea rulaj al pieței, de 20,81 milioane lei. Compania a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de 3,41 milioane de acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,38 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

La același capitol, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au crescut cu 2,73%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune, pe transferuri de 1,59 milioane lei. Impulsul este catalizat atât de faptul că guvernul a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pragului la SIF-uri și urmează să fie trimis în Parlament, cât și de modificarea convocatorului pentru Adunările Generale ale Acționarilor din 20 iunie unde figurează și propunerea unui grup de acționari minoritari în frunte cu SIF Oltenia pentru distribuirea de dividende în valoare însumată de 77,62 milioane lei. La ultimul preț de închidere rae închidere, randamentul net al dividendului brut propus de 0,1500 lei/acțiune se ridică la 6,31%.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 3,15%, până la prețul de 24,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei. Cotația este cu 38,50% sub prețul ed 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată de operatorul telecom în urmă cu 2 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi