Pentru a 2-a zi consecutivă, indicii de la BVB se depreciază, deși piețele de acțiuni europene cresc. Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la casa de brokeraj Tradeville, lansează o explicație surprinzătoare: investitorii vând pentru a disponibiliza resurse pentru oferta anunțată astăzi la furnizorul de servicii medicale MedLife.
Indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a coborât cu 0,40%, până la nivelul de 6.888,02 puncte, iar indicele compozit a pierdut 0,37%. Este un recul care a survenit pe un rulaj al pieței de acțiuni de 25,70 milioane lei (5,71 milioane lei), cu 21,97% sub valoarea de tranzacționare medie zilnică de 32,94 milioane lei (7,30 milioane euro) din noiembrie.
Declinul modest de la BVB vine în contrast cu aprecierile consistente pe bursele mature de pe continent. „În Europa este oarece euforie”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville.
Indicele pan-european Euro Stoxx 50 a crescut cu 1,57%, supraperformând indicelui DAX din Germania (+1,26%), indicelui FTSE100 de la Londra (+0,49%) și indicelui CAC40 de la Paris (+0,85%). Notabilă este recuperarea integrală pentru indicele MIB FTSE de la Milano, care azi a avansat 4,15%, după tendința de vânzare de luni, în contextul care italienii au votat în defavoarea modificării Constituției, ceea ce ar urma să atragă demisia premierului Matteo Renzi, proeuropean într-un peisaj politic din peninsulă în care euroscepticii câștigă teren.
Cu excepția indicelui BUX de la Budapesta, cu o corecție de 0,08%, la nivel regional au fost aprecieri. Indicele WIG20 de la Varșovia a urcat cu 1,67%, iar indicele PX de la Praga a avut o revenire de 0,92%, în contextul în care în noiembrie, în ansamblu, bursa Republicii Cehe a scăzut cu 4,40%.
Deși nu are informații concrete în acest sens, Dumitrescu spune că putem specula că investitori au vândut titluri din portofoliu ca să-și facă loc pentru oferta Medlife. „Este totuși o ofertă mare”, a completat brokerul.
Astăzi, compania a anunțat că derulează o ofertă publică începând de astăzi și până pe 15 decembrie pentru un pachet de 44% din titlurile sale, a cărui valoare, la prețul maxim anunțat la 35,00 lei/acțiune, ar fi de 309,41 milioane lei (68,72 milioane euro). Măcar prin prisma faptului că este liderul de piață în domeniul serviciilor medicale, oferta ar trebui să suscite interes, spune directorul de la Tradeville. Pentru investitorii instituționali sunt disponibile în ofertă 85% dintre titluri, echivalentul unei sume de 263,00 milioane lei (58,41 milioane euro) la prețul de 35,00 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI MedLife vrea să se listeze pe bursă la o capitalizare de piață de 156 milioane euroÎntr-o zi în care a fost publicat prospectul de ofertă pentru o companie nouă, în piața reglementată vedetele au fost și cele mai tranzacționate titluri al ultimilor ani, Banca Transilvania (TLV) și Fondul Proprietatea (FP), cu transferuri de 6,05 milioane lei și, respectiv 5,89 milioane lei. Titlurile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,66 miliarde lei (1,92 miliarde euro), în condițiile în are pe acest emitent a fost efectuată și singura tranzacție specială din piața deal în valoare cu puțin peste jumătate de lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a corectat cu 0,54%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,22 milioane lei.
Fondul Proprietatea a avut o depreciere de 0,75%, până la prețul de 0,7900 lei/acțiune, care a și tras indicele financiar BET-FI pentru un declin peste media pieței, de 0,57%, până la nivelul de 28.851,02 puncte.
Titlurile OMV Petrom și Cemacon Zalău, tranzacții de peste 2 milioane lei
În condițiile în care prețul petrolului Brent s-a menținut confortabil în zona de preț de 54-55 dolari/baril, un interes sporit a existat și pe tilturile OMV Petrom (SNP), care au scăzut cu 0,84%, până la prețul de 0,2350 lei/acțiune pe schimburi peste media perioadei, de 2,92 milioane lei. Chiar dacă prețul nu crește, poate că „smart money” acumulează în această perioadă și va veni și etapa aprecierilor, atuinci când vor fi publicate rezultatele financiare ameliorate pe baza noilor cotații din piața țițieului, spune Dumitrescu.
De asemenea, o activitate de tranzacționare intensificată, de 2,27 milioane lei, am consemnat pe titlurile Cemacon Zalău (CEON), după ce în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor s-a respins propunerea de revocare a membrilor Consiliului de Administrație. Cotația a coborât cu 0,32%, până la prețul de 0,3150 lei/acțiune.