EXCLUSIV Când va apărea viitoarea piață a derivatelor de la BVB? Proiectul pentru o contraparte centrală românească, preferat de piață în fața unuia regional

EXCLUSIV Când va apărea viitoarea piață a derivatelor de la BVB? Proiectul pentru o contraparte centrală românească, preferat de piață în fața unuia regional
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 apr 2018

Deocamdată, Bursa de Valori București nu respinge niciun proiect cu privire la contrapartea centrală, spune directorul general Adrian Tănase, dar varianta spre care pare că va converge piața este constituirea unei entități românești unde instituția să fie acționar cu aproximativ 50%. Proiectul ar urma să dureze în cel mai bun caz 2 ani, iar la capătul lui BVB preconizează că vor fi tranzacționate instrumente derivate pentru câteva perechi valutare, un indice și 15 acțiuni.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Avem 2 vești pentru investitorii activi la Bursa de Valori București. Vestea bună este că prima preocupare a operatorului de piață BVB este acela de a crea o piață lichidă a derivatelor. Vestea proastă este că acest tip de instrumente nu vor fi disponibile decât în aproximativ 2-3 ani, răstimp echivalent cu implementarea unui proiect de contraparte centrală românească, în prezent soluția care pare a se impune ca cea mai eficientă pentru angrenarea unei lichidități mari instrumentelor derivate.

Urmărește-ne și pe Google News

Adrian Tănase, cel care a preluat la începutul acestui an conducerea executivă a Bursei de Valori București, a declarat pentru Profit.ro că principalul proiect pentru mandatul său de 4 ani este crearea unei piețe a derivatelor care să permită investitorilor să mizeze pe orice idee de investiție, ceea ce în prezent nu este posibil fără vânzări în lipsă și cumpărări în marjă.

S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP CITEȘTE ȘI S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP

Acest lucru nu se poate fără crearea unei contrapărți centrale care să corespundă atât exigențelor investitorilor străini care doresc să se asigure contra riscului de contraparte, cât și ale deținătorilor de acțiuni, care vizează împrumutarea pachetelor în condiții de siguranță deplină. În mod particular fondurile de pensii, cu răspundere foarte mare pentru banii încredințați de români în vederea pensionării, nu pot împrumuta în orice condiții pachetele de acțiuni investitorilor care vizează câștiguri pe termen scurt prin vânzări short.

De ce este important: o piață a instrumentelor derivate ar urma să sporească și lichiditatea pe piața spot, în măsura în care investitorii ar avea viziuni diferite cu privire la direcția pieței de acțiuni. În prezent, un investitor mare care deține un portofoliu nu are decât varianta vânzării de acțiuni pentru a se poteja de scăderi, pe când un instrument derivat, spre exemplu pe indicele BET, ar permite o protecție a portofoliului la corecțiile intermediare.

Un broker din zona Ardealului menționa pentru Profit.ro episodul recent al deprecierii titlurilor Nuclearelectrica (SNN) din cauza opririi temporare a unei unități, ca un exemplu clar în care ar fi avut nevoie de un instrument derivat. „Am acțiunile acestea pe portofoliile clienților și nu vrem să le vindem. Dau dividend bun și Nuclearelectrica are potențial pe termen lung. Câteva poziții short ne-ar fi prins bine să ne protejăm deținerile în aceste zile”, a declarat brokerul.

Cât costă contrapartea centrală. Regional să fie primesc, dar românesc să fie prin părțile esențiale

Pentru garantarea închiderii tranzacțiilor pe acest tip de instrumente, contrapartea centrală este absolut necesară. Pentru Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț, SIF Transilvania (SIF3), Asociația Brokerilor și Finaco Securities, controlând împreună peste 10% din acțiunile BVB, au propus pe ordinea de zi inițierea demersurilor pentru crearea unei contrapărți centrale locale (cu potențialul de a deveni regională) și disponibilizarea în acest sens a unei sume de 7 milioane de euro.

EXCLUSIV Operatorul magazinelor Cellini vine în 1-2 luni cu obligațiuni pe bursa din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operatorul magazinelor Cellini vine în 1-2 luni cu obligațiuni pe bursa din București

Tănase spune că această propunere a fost făcută de acționari în acord cu drepturile lor și nu au fost consultări prealabile cu conducerea executivă a Bursei. Aparent, suma de 7 milioane euro echivalează cu o participație în jur de 50% la un proiect de contraparte centrală, așa cum este și viziunea mai multor reprezentanți ai pieței.

În trecut Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost interesată de participarea cu capital la un astfel de proiect de contraparte centrală, însă perspectiva a fost întotdeauna aceea că inițiativa trebuie să vizeze un proiect regional.

În piața de capital locală pare a se impune tot mai mult ideea unei contrapărți românești. Aceasta ar urma să fie mai facilă pentru că nu ar trebui să facă decontări și în alte monede regionale și ar cădea doar sub incidența autorităților de reglementare și supraveghere naționale. Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat în permanență deschidere față de proiectul de contraparte centrală, de la Banca Națională a României, în schimb, nu a existat un interes similar.

Proiectul românesc de contraparte centrală ar avea avantajul că ar putea coopta aproape toți brokerii

Tănase spune că nu are sentimentul de urgență și că preferă ca soluția care va fi adoptată să fie bine cântărită și, ulterior, aceasta să maximizeze lichiditatea pieței derivatelor de la BVB. Cea mai facilă și mai rapidă modalitate pentru Bursa românească ar fi conectarea la o contraparte deja existentă, ceea ce ar presupune și costuri reduse. Condițiile de acces pentru intermediari sunt destul de ridicate și multe case de brokeraj ar urma să nu se califice, ceea ce ar limita activitatea participanților la piață și, implicit, lichiditatea.

Un proiect pentru o contraparte centrală românească – zice Tănase – ar avea avantajul că ar ține cont de contextul pieței locale și ar adecva cerințele astfel încât să se califice aproape toți participanții la piață: „Să fie bine făcut și atractiv pentru brokeri.” Directorul general al BVB pare a ține cont de faptul că este o caracteristică a pieței locale faptul că intermediarii din România sunt slab capitalizați. În plus, rulajul slab de la BVB și veniturile de bază mici face dificilă capitalizarea treptată a caselor de brokeraj.

Ce derivate se vor tranzacționa la BVB

Odată constituită contrapartea centrală, Bursa vizează lansarea unor produse derivate care să vizeze câteva perechi valutare lichide, instrumente având activ suport un indice, dar și derivate pentru un număr de 15 acțiuni, probabil majoritatea titlurilor din structura indicelui BET, cărora să li se adauge acțiuni SIF. Instrumentele vor fi dimensionate în funcție de cerere și de interesul brokerilor de a deveni market-makeri, a conchis Tănase.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
asociatia brokerilor
sif transilvania
adrian tanase
nuclearelectrica