Era celor „7 Magnifici” ai bursei americane s-a încheiat, afirmă analistul care a inventat termenul

Era celor „7 Magnifici” ai bursei americane s-a încheiat, afirmă analistul care a inventat termenul
scris 26 feb 2024

Era celor „7 Magnifici” ai bursei americane, marile companii tech care au înregistrat creșteri spectaculoase anul trecut, este pe cale să se încheie în condițiile în care prețul acțiunilor lor a luat-o în direcții diferite, afirmă analistul Mike O'Rourke, cel care a folosit prima oară termenul, relatează Markets Insider.

În aprilie 2023, când O'Rourke a vorbit pentru prima oară despre cei „Șapte Magnifici”, cele 7 companii - Apple, Nvidia, Amazon, Microsoft, Meta Platforms, Alphabet (compania-mamă a Google) și Tesla - contribuiseră cu 88% din aprecierea înregistrată de indicele S&P 500 în cele 4 luni trecute de la începutul anului, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Statele UE au opinii diferite cu privire la centralizarea supervizării piețelor de capital CITEȘTE ȘI Statele UE au opinii diferite cu privire la centralizarea supervizării piețelor de capital

El arată acum într-un raport pe care l-a denumit „R.I.P Era celor Șapte Magnifici” că procentul este de doar 45%. Deși el nu este deloc neglijabil, O'Rourke arată înspre evoluția diferită a acțiunilor celor 7 companii pentru a concluziona că ele nu se mai comportă ca un bloc relativ unitar.

„Nu văd aceste nume crescând împreună”, a notat el în raport, subliniind că „în primul rând cei Șapte Magnifici nu se mai deplasează în aceeași direcție”.

Cele 7 companii înregistraseră creșteri spectaculoase ale prețului acțiunilor lor pe bursă anul trecut în condițiile entuziasmului uriaș față de tehnologia A.I. și a faptului că economia SUA a reușit să evite intrarea în recesiune, sfidând aproape toate așteptările.

Companiile direct legate de evoluția A.I., precum Nvidia, continuă să crească, în timp ce celelalte au înregistrat evoluții diferite. Prețul acțiunilor Nvidia, compania care produce unitățile de procesare grafică (GPU) folosite de sistemele A.I., a crescut cu 66% de la începutul acestui an.

Compania s-a apreciat pe bursă cu 16% într-o singură zi, după ce a publicat recent rezultate financiare mai bune decât estimările. Prețul acțiunilor Meta a crescut și el cu 20% într-o singură zi după ce datele financiare au arătat că planul de reducere a costurilor de anul trecut a funcționat.

Nu toți cei „7 Magnifici” ai bursei americane mai sunt chiar atât de magnifici

Tesla în schimb, companie pe care CEO-ul Elon Musk încearcă de ani de zile să o prezinte ca fiind una tech, nu din sectorul auto, a înregistrat o depreciere cu 22% a acțiunilor sale de la începutul lui 2024.

„Diferența acum este că ele se anulează reciproc, având randamente opuse, spre deosebire de a se mișca în aceeași direcție”, afirmă Mike O'Rourke cu privire la influența lor asupra indicilor bursieri în care aceste companii sunt incluse.

Edificator pentru această situație este faptul că între lunile ianuarie și începutul lui februarie Nvidia a cunoscut o creștere a capitalizării pe piață mai mare decât valoarea totală a Tesla de la momentul respectiv.

Apple, până recent cea mai mare companie din lume în ceea ce privește capitalizarea pe bursă, este undeva între cele două extreme, trecând printr-o perioadă de stagnare în condițiile în care prețul acțiunilor sale s-a depreciat cu 1,45% de la începutul lui 2024.

Se rupe ″blestemul″ Vidraru? Hidroelectrica încearcă a 6-a oară consecutiv în 8 ani să contracteze retehnologizarea hidrocentralei, cu preț de pornire majorat cu 30% CITEȘTE ȘI Se rupe ″blestemul″ Vidraru? Hidroelectrica încearcă a 6-a oară consecutiv în 8 ani să contracteze retehnologizarea hidrocentralei, cu preț de pornire majorat cu 30%

Însă în condițiile în care prețul acțiunilor Microsoft, principalul finanțator al companiei A.I. din spatele chatbot-ului ChatGPT, a crescut cu peste 10% din ianuarie încoace, compania fondată de Bill Gates a recucerit din nou titlul de cea mai valoroasă companie din lume.

Capitalizarea pe bursă a Microsoft este acum cu aproximativ 200 de miliarde de dolari mai mare decât cea a Apple, cotată la 2.800 de miliarde, în timp ce compania fondată de Gates a depășit din nou pragul de 3.000 de miliarde.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
mike o'rourke