Indicele BET al bursei românești se află în apropierea nivelului de 9.000 de puncte, nu departe de maximul post-criză, însă comportamentul investitorilor este mai degrabă ezitant, fapt care se vede din evoluțiile disparate ale principalilor acțiuni.
În prima jumătate a acestei luni, investitorii activi la Bursa de Valori București au atacat maximele post-criză, iar succesul în primă fază părea că deschide loc unei secvențe mai importante de creștere după spargerea rezistenței. Depășirea și în piața americană a unui prag psihologic important, cel de 27.000 de puncte pe indicele Dow Jones Average Industrial întărea această perspectivă.
Deocamdată o astfel de mișcare nu a fost confirmată. Mai degrabă bursa românească a intrat într-o etapă de ezitare. O mișcare corectivă importantă și reducerea drastică a volumelor în unele sesiuni au arătat că investitorii nu sunt într-atât de temerari să atace mai decisiv maximele într-un răstimp de vară, tradițional cu activitate de tranzacționare în măsura în care mulți traderi sunt în concediu.
CITEȘTE ȘI Romgaz a "îngropat" o cantitate de gaz egală cu jumătate din producțieSăptămâna a debutat în aceeași notă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,36 milioane lei (3,88 milioane euro). Absența ordinelor decisive a lăsat tabloul unei piețe în derivă, cu mișcări divergente la nivelul principalelor acțiuni. Astfel, din cele mai tranzacționate 5 titluri, 2 au avut închideri „pe verde”, 2 acțiuni au avut deprecieri, iar un titlu a închis pe referința sesiunii precedente.
Sub acest aspect, avansul pieței este înșelător. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,42%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,41%, până la nivelul de 8.998,36 de puncte. Tehnic, indicele acțiunilor lichide românești se află într-o scurtă secvență de mișcări neconcludente după testarea ca suport dinamic a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.
Mesaj bun pentru perspectiva de continuare a trendului pozitiv, titlurile cele mai lichide ale bursei locale, cele ale Băncii Transilvania (TLV) au crescut astăzi cu 0,60%, până la prețul de 2,5300 lei/acțiune, pe transferuri de 7,22 milioane lei.
Dinspre piețele financiare internaționale, mișcările au fost neconcludente. În Europa închiderile au fost divergente la nivelul indicilor continentali și regionali: -0,03% indicele Euro Stoxx 50, +1,82% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,86% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,01% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, candidat pentru un nou mandat în boardul Fondului ProprietateaLa București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 1,0800 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,23 milioane lei. Emitentul derulează în această perioadă o ofertă publică de răscumpărare pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social la prețul de 1,2100 lei/acțiune, cu 12,04% peste cel din piața secundară.
La aceeași categorie a fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au suferit un declin de 1,55%, până la prețul de 0,6360 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 895.000 de lei, fapt pentru care indicele financiar Bet-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,11%, până la nivelul de 39.930,83 de puncte.
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o apreciere de 0,43%, în linie cu media pieței. Cel mai important emitent din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), a urcat cu 0,51%, până la prețul de 0,3940 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,69 milioane lei. La același cpitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis în staționare, la prețul de 32,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei.