În primele zile de tranzacționare, indicele reprezentativ de la BVB a câștigat 3%, piața locală conectându-se la raliul burselor mature.
Chiar dacă a avut un elan mai mic decât cel al piețelor dezvoltate, Bursa de Valori București s-a menținut pe o traiectorie pozitivă, după ce în prima ședință de tranzacționare din 2018 consemnase, cu un avans de 2%, cel mai bun început de an din ultimii 5 ani. Piața a pierdut din amplitudine, dar închiderile au fost pozitive, cu un avans de 0,31% pentru indicele BET Plus și o apreciere de 0,25%, până la nivelul de 7.985,82 de puncte.
Dinamica a fost mai degrabă asemănătoare cu cea a burselor regionale, ale căror indici au rămas țintuiți în jurul nivelurilor de referință, după cum urmează: -0,14% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,02% pentru indicele PX de la Praga. Prin contrast, creșterile au fost puternice pe bursele mari de pe continent: +1,09% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,05% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,15% pentru indicele DAX de la Frankfurt.
CITEȘTE ȘI Au tras la țintă! Brokerii și analiștii care au participat la un sondaj realizat la Profit.ro la finalul anului trecut au indicat în medie un nivel al indicelui BET pentru sfârșit de 2017 cu numai 0,11% peste închiderePe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu tranzacții speciale în piața deal în valoare de 8,88 milioane lei și schimburi pe segmentul regular de 4,75 milioane lei, au fost titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 2,1600 lei/acțiune. Este a 2-a sesiune de ratare pentru acțiunea institituției de credit după cea de ieri, cel mai lichid de la începutul anului, subperformând clar pieței.
Prin contrast, cealaltă acțiune bancară blue-chip de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 1,23%, până la prețul de 13,16 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproape 903.000 de lei.
Acțiunile OMV Petrom, la maximul ultimelor 3 luni și jumătate
Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 34,19 milioane lei (7,37 milioane euro), pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor din piața reglementată, cu schimburi însumând 4,86 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut azi cu 1,00%, până la prețul de 0,3030 lei/acțiune, cotație cu 5,94% peste ultima valoare de tranzacționare a anuui trecut.
Acțiunile celei mai importante companii petroliere românești a beneficiat de creșterile cotașiei țițeiului de la acest început de an. Petrolul Brent a depășit la Londra reperul de 68,00 dolari/baril, un nou maxim al ultimilor 3 ani. Cotația pe OMV Petrom a supulberat limita rezistențele și a ieșit dintr-un perimetru tehnic în care s-a consolidat în ultimele 3 luni și care era indicat într-o analiză a BRK Financial. Inserăm mai jos graficul care păstrează utilitate prin reperele tehnice furnizate pentru investitori.
Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat azi cu 0,42%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,31%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune. O zi negativă au avut și titlurile Electrica (EL), care au pierdut 1,02%, până la prețul de 11,60 lei/acțiune, pe transferuri de 1,06 milioane lei. După închiderea ședinței de tranzacționare, emitentul a anunțat că a primit o amendă de 10,08 milioane lei, echivalentă cu 2,98% din cifra de afaceri din anul 2016 de la Consiliul Concurenței pentru un caz investigat încă din 2015 și în care ar fi avut distribuitorul a fost găsit ca facilitator al desfacrii pe piață a unor contoare de măsurare a consumului de energie electrică.
Interes pentru acțiunile SIF... inclusiv din Germania
Spre deosebire de ceilalți indici de la BVB, indicele financiar BET-FI, azi cu o închidere la nivelul de 40.569,12 puncte, în urcare cu 0,56% peste referință, se regăsește pe maxime post-criză. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, prețul acestor titluri fiind stabilit la nivelul de 0,8920 lei/acțiune, într-o sesiune în care schimburile s-au ridicat la 2,17 milioane lei. Emitentul a anunțat ieri piața că sud-africanul Johan Meyer va prelua șefia executivă unică, în caliitate de manager al Fondului, din partea companiei de administrare Franklin Templeton care l-a promovat pe polonezul Greg Konieczny pe o poziție la nivel regional în cadrul grupului.
Zi pozitivă au avut și cele mai lichide dintre titlurile societăților de investiții financiare. Astfel, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 0,91%, până la prețul de 2,2150 lei/acțiune, pe transferuri de 1,38 milioane lei. De asemenea, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au crescut cu 1,06%, până la prețul de 2,8500 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,66 milioane lei. Emitentul a notificat ieri piața că fondul de investiții Opus Chartered Issuances, înregistrat la Dusseldorf în Germania și fondat în parteneriat cu un grup finanicar japonez, a ajuns la o deținere de 5,07% din acțiunile societății.