Cei care vor să-și plaseze economiile la bursă pot naviga câștigători peste ciclurile acesteia, în cazul în care cumpără acțiuni periodic din veniturile lor, spun deopotrivă brokeri și manageri de fonduri. Dimpotrivă, încercarea de a prinde extremele trendurilor pot scoate din piață investitorii chiar în momentele cele mai bune ale bursei, lipsindu-i de randamentele superioare ale acesteia. Investițiile regulate, diversificate, disciplinate și pe termen lung pot asigura adunarea unor sume consistente în portofolii. Strategia pasivă are, însă, și ajustări care merită făcute. O altă cheie a succesului este răbdarea.
Cum să faci bani pe bursă? Orizont de timp elongat, stăpânire de sine în momentele extreme ale pieței pentru păstrarea strategiei, diversificare a portofoliului și achiziții constante. Investițiile recurente sunt recomandarea cea mai importantă a profesioniștilor pieței de capital.
„Investiți pe termen lung, investiți diversificat și fiți consecvenți”, spune Mihnea Bărbulescu, director de vânzări la Erste Asset Management, lider în piața fondurilor mutuale. Este un mesaj care vine inclusiv de la operatorul de piață Bursa de Valori București. Arătând că în ultimii 7 ani, randamentul agregat, măsurând și încasările de dividende, a fost de 200,6%, președintele BVB, Lucian Anghel, spune că „este esențial să investim în mod regulat”.
CITEȘTE ȘI Limita de variație de 15% pentru o zi de tranzacționare este eliminată de la bursă. Noul mecanism de administrare a volatilității - explicatMihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management, recomandă ca aceia care investesc la bursă să treacă inclusiv peste etapele când li se pare că piața este prea ridicată și când ar prefera să nu facă plasamente suplimentare. „Dacă încercați să prindeți minimul și maximul, nu veți reuși!”, spune acesta. Poate excepțional, vor fi investitori care o vor face, dar numai într-un an, fără ca performanța să se repete și în cel de-al 2-lea. La fel, ignorarea sentimentelor negative din piață facilitează achiziții și în ani precum a fost 2008, dominat de prăbușiri, dar care ulterior contribuie la ameliorarea performanței în măsura în care acțiunile dobândite erau ieftine. „Investiți periodic!”, spune Purcărea.
Încercarea de a căuta minimul și maximul este „exact cartea pierzătoare pentru orice investiție”, spune și Aurel Bernat, director general la BT Capital Partners. El le recomandă investitorilor să facă abstracție de capetele de interval și să caute mediile pieței. Riscul de a încerca să ghicești aceste momente este acela de a lipsi din piață la momente-cheie, adică acelea în care bursa crește cel mai mult.
O statistică pentru indicele BET de la BVB pentru intervalul septembrie 1997 – noiembrie 2019 arată că investiitorii ar fi obținut un randament de 881% (fără dividende). Dacă, însă, în fiecare an, am exclude cele mai bune 5 zile, performanța agregată ar fi de numai 420%, adică doar la jumătate, iar în cazul în care ar fi eliminate cele mai bune 30 de zile, randamentul ar fi chiar negativ: -23%.
În afară de investițiile recurente și de orizontul de timp lung, importantă este diversificarea. Dan Popovici, CEO la OTP Asset Management România, afirmă că investitorii trebuie să aibă în vedere mai multe tipuri de diversificare: pe sectoare de activitate, pe clase de active, pe regiuni geografice. Și în afară de aceasta, „multă răbdare”, cu investițiile lor.
Bărbulescu de la Erste AM afirmă că investitorii individuali nu ar trebui să încerce să ghicească piața și astfel să-și măsoare performanța cu investitorii instituționali. Spune că la entitatea unde lucrează de peste 10 ani sunt 200 de persoane, la București și Viena, care analizează piețele 8 ore pe zi și au în vedere zeci de indicatori tehnici, fundamentali și macroeconomici. „Niciodată un portofoliu individual nu o să bată portofoliul unui fond de investiții pe termen lung”, spune Bărbulescu.
Investițiile pasive sunt bune, dar abdicarea totală de la analizele proprii nu este recomandată
„Este important să investiți constant”, spune și Cosmin Bogdan Bota, director adjunct operațiuni brokeri la BT Capital Partners, care este activ pe bursă încă de la începuturile sale. Afirmă că strategia unui investitor nu trebuie să fie cu totul pasivă. Astfel, la un moment dat, acesta poate renunța să replice fidel structura indicelui și să cumpere cu predilecție o anumită acțiune care i se pare mai atractivă prin prisma prețului. Într-un anumit răstimp poate aloca o pondere mai mare sau poate intra cu toți banii câștigați în acea perioadă pe respectivul emitent. Analiza tehnică poate, de asemenea, ajuta la identificarea corectă a momentelor de intrare și de ieșire, afirmă Bota.
Gabriel Aldea, director departament de brokeraj la SSF TradeVille, amintește că, pentru anumite perioade de trend descendent, investitorii trebuie să-și amintească de ordinele de limitare a pierderilor („stop-loss”), protejarea capitalului fiind foarte importantă. Răbdarea și perseverența sunt importante, însă investiția pe termen lung nu trebuie să excludă un management activ al portofoliilor. Brokerul atrage atenția și că diversificarea însăși trebuie văzută nuanțat; aceasta poate conduce la scăderea randamentelor portofoliilor și de aceea este nevoie de un echilibru.