Vicepreședintele ASF Mircea Ursache spune că supraveghetorul pieței nu va emite o rezoluție de consolidare a valorii nominale a acțiunilor, precum cea solicitată de SIF Moldova, și că acest lucru trebuie reglementat în legislația primară.
Operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova (SIF2) ar urma să fie amânată până după adoptarea de către Parlament a Legii fondurilor alternative de investiții. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu-și va asuma răspunderea pentru a autoriza o ofertă de acest fel până aceasta nu va fi bine definită de legiuitor, conform informațiilor transmise astăzi.
Într-un eveniment pe teme privind piața de capital organizat de Bursa, Ursache a arătat că o operațiune de tipul celei solicitate de SIF Moldova nu va fi autorizată în actualul cadru legislativ. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, a spus acesta, adăugând fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”
SIF Moldova a propus, la finele anului trecut, majorarea de 25 de ori a valorii nominale a titlurilor proprii, la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune, operațiune care ar urma să-i scoată din acționariat, de facto, dacă nu își exercită opțiunile, pe cei peste 5 milioane de deținători ale așa-numitelor pachete de acțiuni reziduale, dobândite prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operațiunea a fost contestată încă de la început de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), care a calificat respectivul demers drept o veritabilă „expropriere”. SIF Moldova a votat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 13 ianuarie derularea unei majorări a valorii nominale a acțiunii, însă aceasta a fost blocată în instanță la Tribunalul Bacău de Asociația Investitorilor, care a împins pe căi procedurale procesul dincolo de termenele programului votat pentru operațiunea de piață.
În acel context, vicepreședintele Ursache se mai pronunțase, în februarie, asupra inițiativei SIF Moldova, despre care a spus că nu are temei legal și că ar trebui operate modificări ale cadrului juridic pentru a putea fi derulată. Afirmația lui Ursache a fost folosită de președintele Asociației Investitorilor, Laviniu Beze, în cadrul procesului de la Bacău, invocând în fața președintelui de ședință argumentul Autorității: "Domnul Ursache nu este vicepreședinte pentru că are pe cineva deasupra; deasupra dumnealui în România, pe piața de capital, nu este decât Dumnezeu."
Prin declarația de astăzi, Ursache confirmă cele spuse în februarie, adugând fără echivoc că nu va fi votată o astfel de operațiune în Consiliul ASF. Autoritatea a mai respins, de altfel, prospectul de ofertă în vederea majorării de 10.000 de ori a valorii nominale a acțiunilor Confecții Vaslui (COVB), societate listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.
Asociația Investitorilor are înregistrate 2 litigii pe fond contra operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova la Tribunalul Bacău.