Prețul titlurilor companiei românești de brokeraj și asset management BRK Financial Group, listată la Bursa de Valori București (BVB), care a dezvăluit pieței că deține acțiuni și drepturi de subscriere la Gabriel Resources chiar înainte de pronunțarea deciziei din dosarul arbitral internațional Roșia Montană, declanșând astfel o frenezie la cumpărare ce a urcat cotația BRK cu 14,66% la finalul săptămânii trecute, când așteptările stimulate de autorități erau ca statul român să fie obligat la despăgubiri de miliarde de dolari, s-a prăbușit în deschiderea sesiunii de tranzacționare de astăzi de la BVB, după anunțul victoriei de etapă a României în arbitraj, de natură să scadă valoarea deținerii BRK la acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat.
Acțiunile BRK Financial Group s-au depreciat cu 14,75% în deschidere, la 0,13 lei/titlu. Ulterior, scăderea s-a redus la 13,44%, iar apoi la 12,13%. UPDATE La 11:42, deprecierea era de 13,77%, la 0,1315 lei/acțiune. La 13.35, cotația era în scădere cu 14,10%, deprecierea ajungand la 14,43% dupa ora 14.00.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Compania care vrea fabrica de muniție de la Drăgășani are un alt acționar majoritar american. Becali încă așteaptă OK-ul de securitate națională pentru vânzarea fabricii
Vineri, acțiunile companiei crescuseră cu nu mai puțin de 14,66%, la 0,1525 lei/titlu, în urma a 400 de tranzacții, în valoare totală de peste 1,1 milioane lei, ce duseseră capitalizarea BRK Financial Group la peste 51 milioane lei.
BRK divulgase în ziua respectivă, în jurul orei 15, că deține peste 1,2 milioane de acțiuni Gabriel Resources, plus alte peste 2 milioane de drepturi de subscriere. Anunțul a fost făcut cu câteva ore înainte de decizia arbitrală Roșia Montană, la acel moment așteptarea publicului, alimentată de declarații oficiale ale guvernanților, fiind că țării îi va fi impusă plata unor despăgubiri masive, de miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI Asociația care reprezintă Bolt și Uber critică proiectul de reglementare mai strictă, după cum au cerut taximetriștii: va închide transportul alternativ în România. Peste 50.000 șoferi fără venituri, peste 3 milioane români vor avea doar taxi
″BRK Financial Group informează acționarii și investitorii asupra faptului că deține în portofoliul propriu cantitatea de 1.266.350 acțiuni emise de compania Gabriel Resources Ltd, companie listată la Toronto Stock Exchange, segmentul TSX Ventures Exchange, simbol de tranzacționare GBU. Aceste acțiuni au fost achiziționate la prețul mediu de 0,39 dolari canadieni (CAD) la finalul anului trecut. De asemenea, BRK Financial Group deține 2.043.256 de warrants emise de Gabriel Resources Ltd; fiecare warrant dă dreptul de a cumpăra (subscribe) o acțiune emisă de Gabriel Resources la pretul de 0,645 CAD, în orice moment înainte de data de 23 august 2024 (cu conditia notificării companiei Gabriel Resources Ltd cu cel puțin 90 de zile înaine de acel moment)″, fusese anunțul BRK de la BVB de vineri.
Pachetul de acțiuni menționat înseamnă circa 0,1% din totalul capitalului Gabriel Resources. În caz de subscriere și a warrant-urilor, deținerea BRK Financial Group ar ajunge la aproape 0,3% din Gabriel Resources.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză - Garanta Asigurări, cumpărată de mai mulți brokeri localiEste de așteptat ca titlurile Gabriel Resources să se deprecieze în ședința de tranzacționare de astăzi de la Bursa din Toronto, după ce Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington a respins pretențiile companiei la despăgubiri de 6,7 miliarde dolari din partea României. Anterior, în urma declarațiilor defetiste ale oficialităților de la București, prețul acțiunilor companiei canadiene crescuse substanțial.
Pe de altă parte, Gabriel Resources a anunțat deja că ia în calcul contestarea deciziei, prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID.
Acționariatul BRK Financial Group este unul dispersat și de tip listă. Comunicările oficiale recente de la BVB ale companiei au dezvăluit identitățile mai multor acționari, printre care membri ai conducerii societății, Ileana Herling sau un fond de investiții administrat de SAI Atlas Asset Management, controlat de fostul bancher Liviu Arnăutu.
CITEȘTE ȘI "Aurul lichid", cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spanioleDupă anunțul deciziei favorabile României de la ICSID, președintele USR, Cătălin Drulă, l-a acuzat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu de faptul că a „manipulat bursa” prin declarațiile pe care le-a făcut cu privire la procesul intentat de compania Gabriel Resources statului român și la despăgubirile pe care le-ar putea plăti statul român, USR anunțând, în acest context, că sesizează DNA și autoritățile canadiene cu privire la această situație.
În replică, premierul Ciolacu a spus că nu le poate răspunde celor care îl acuză că a manipulat piața bursieră prin declarațiile sale. „Cei cu acuzațiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toți, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, a punctat Ciolacu, susținând că el a declarat doar că „românii vor cunoaște adevărul”.
CITEȘTE ȘI FOTO Maramureșul, promovat la cel mai mare târg de turism din lume. După ani de pauză, România din nou prezentăCrenguța Leaua, coordonatoarea echipei de avocați care a reprezentat România în litigiul cu Gabriel Resources de la Washington, a declarat la Digi24, duminică seară, că a fost normal ca autoritățile de la București să ia în calcul și riscul pierderii procedurii. Ea a fost întrebată cum a ajuns la Guvernul României informația că România ar putea să piardă acest proces.
″Vă dați seama că eu ca avocat nu pot să dezvălui absolut niciodată, în niciun fel de situație, că e legea avocaturii în acest sens, comunicările dintre noi și client. Dar vă pot spun următorul lucru. Orice persoană responsabilă și absolut toate guvernele României au abordat cu responsabilitate acest dosar, aveau cum să-și dea seama și era normal să se uite și la riscul de a pierde acest dosar, pentru că dosarul a avut un risc mare, având complexitate mare și valoare mare. La o astfel de situație, care durează decenii, când trebuie să explici tribunalului situații văzute retrospectiv și când trebuie să te aperi față de un adversar care a fost pregătit foarte clar în a prezenta aceste lucruri pe parcursul întregii sale activități, lucruri pe care statul român nu le-a făcut, statul român n-a avut și nu are în general orice pârât de ce să aibă o strategie în a colecta documente pentru un eventual proces. Nu se pune așa problema. Dar când trebuie să le cauți în urmă, e foarte dificil, așa că riscul există întotdeauna de a explica să explici pentru ca tribunalul să înțeleagă, sau de a nu putea să convingi tribunalul. Deci responsabil, o analiză de risc putea să includă inclusiv analiza unei pierderi″, a spus Leaua.