Titlurile vândute de Fondul în oferta de la OMV Petrom vor intra treptat în piață la începutul acestei săptămâni. Sunt așteptate volume record și fluctuații puternice ale prețului. Cea mai mare parte a celor care au achiziționat în ofertă sunt tentați să vândă în condițiile în care la prețul de ieri și în funcție de punctul de intrare ar obține un randament de 10-15%. Necunoscuta o reprezintă apetitul cumpărătorilor și numărul acestora, iar un trader anticipează că decizia lor de achiziție va fi influențată de condițiile de piață.
Pachetele neconcentrate la OMV Petrom (SNP) vor fi cu 2 treimi mai numeroase după intrarea în piața secundară, începând cu această săptămână a celor 6,42% din titlurile celei mai importante companii românești vândute prin oferta publică accelerată de Fondul Proprietatea (FP) în prima parte a acestei luni.
Această majorare de free-float ar urma să se regăsească într-o activitate de tranzacționare în creștere, după ce și în prima șendiță de la Bursa de Valori București care a urmat închiderii ofertei a avut cele mai mari volume pe acest emitent din ultimii 2 ani și jumătate.
Anticipările în piață sunt în sensul existenței unei presiuni la vânzare. „Așteptările clienților sunt de marcare”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani. „Se pune problema cine va cumpăra.”
Condițiile în care cei care au achiziționat pachete ar fi tentați să vândă sunt acelea a vânzării cu discount de către Fondul Proprietatea. Astfel, la prețul de închidere de vineri, de 0,2300 lei/acțiune, randamentul obținut în numai câteva zile s-ar ridica la 9,52% pentru cei care au achiziționat la prețul de 0,21 lei/acțiune al instituționalilor sau chiar de 15,29% pentru investitorii de retail care au cumpărat în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei.
„Toți clienții care au subscris sunt pasibili de a vinde”, ne zice Murgoci subliniind cât de tentant este randamentul. Dacă este lesne de anticipat comportramentul de vânzare, necunoscuta o reprezintă cumpărătorii, în condițiile în care nu există date cu privire la nivelul de subscriere pe tranșa investitorilor instituționali care a reprezentat 90% din totalul ofertei, echivalentul a 696,34 milioane lei (154,69 milioane lei).
Ce vor face cumpărătorii?
„Cheia stă la cumpărători, nu la vânzători”, spune traderul de la Estinvest. Ei urmează să decidă dacă se vor grăbi să cumpere sau dacă dimpotrivă vor aștepta ca prețul să coboare. „Condițiile de piață vor da verdictul asupra deciziei clientului”, mai spune Murgoci făcând trimitere la evoluțiile din piețele financiare internaționale.
Sentimentul printre clienții contactați de broker este de ușurare pentru că prețul executării tranzacției este foarte scăzut, ceea ce îi ferește oarecum de perspectiva unei scăderi abrupte, la care se gândiseră. Există și un revers al medaliei, dacă va coborî cotația, aceștia sunt dispuși să marcheze chiar și la prețuri care să le ofere randamente de 5-7% față de punctul de intrare. „Toți ar putea să fie pasibili de a vinde, mai ales că nu au riscat mult”, spune Murgoci. Ei ar urma să-și dimensioneze bine strategiile, fiind cei mai mulți investitori cu experiență. „Cei care au intrat nu sunt jucători noi.”
Volume sporite și oscilații de preț mari
Cotația la care s-au efectuat schimburile reprezintă un maxim al ultimilor 12 ani și un preț chiar mai mic decât cel de 0,239 lei/acțiune la care statul a făcut privatizarea în favoarea grupului petrolier austriac OMV.
Pachetul suplimentar intră în piață după ce, în 2011, Guvernul a eșuat în oferta publică secundară prin care a încercat să-și înstrăineze restul de participație. Ar urma să fie volume semnificative în ședințele de tranzacționare? „Fără discuție”, spune Murgoci, care se așteaptă nu numai la rulaje sporite, ci și la o volatilitate ridicată. „Văd o evoluție în dinți de fierăstrău”, a conchis acesta.