Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească

Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească
scris 21 mai 2018

Pe graficul indicelui principal de la BVB s-au conturat în a 2-a parte a acestei primăveri două formațiuni tehnice care spun că tendința de declin a cotațiilor ar putea fi ceva mai consistentă în următoarele luni. Parcursul din piață sugerează o prelungire a poveștilor negative legate de fondurile de pensii.

Întâi a speriat retragerea subită a lichidității. Apoi angoasa s-a mărit în condițiile accentuării vânzărilor pe anumite acțiuni. Acesta este tabloul de la Bursa de Valori București la jumătatea acestei primăveri, în care chiar și performanțele bune la T1 ale unor companii listate nu a fost impuls pentru acțiuni. Săptămânile recente de declin au deteriorat parametrii tehnici ai trendului ascendent care a dus indicele reprezentativ BET pe un nou maxim post-criză, dar chiar mai mult, au conturat pe grafice formațiuni tehnice care indică faptul că tendința negativă s-ar putea prelungi în perioada următoare sau chiar pe un termen ceva mai extins.

Urmărește-ne și pe Google News

Profesioniști ai pieței și investitori contactați de Profit.ro sunt cvasi-unanimi că parcursul descendent accentuat săptămâna trecută este antrenat de neliniștile din piață față de potențiale decizii ale autorităților care să limiteze dimensiunea fondurilor de pensii de la Pilonul II, cei mai constanți cumpărători de la BVB din ultimii ani.

FOTO Operatorul Bursei din Londra caută în București angajați inclusiv la metrou, pe magistrala Pipera-Berceni, intens folosită de corporatiști și studenți CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul Bursei din Londra caută în București angajați inclusiv la metrou, pe magistrala Pipera-Berceni, intens folosită de corporatiști și studenți

Acesta este contextul în care cumpărătorii s-au retras masiv din cotații. Fondurile de pensii nu mai cumpără pentru că nu știu ce se va întâmpla și pe ce contribuții vor putea conta în viitor, iar piesele de domino se rostogolesc mai departe. Investitorii instituționali nerezidenți nu mai iau poziții decisive pentru că vor să afle ce se va întâmpla cu entitățile de la Pilonul II, principala lor contraparte în piața locală.

Finalmente, investitorii de retail nu vor să prindă „cuțitul ]n cădere”, așa cum o cere și teoria, și se feresc să intre decisiv la cumpărare până nu vor vedea că jucătorii mari se vor opinti în povârnișul pieței sau chiar vor încerca imprimarea unei tendințe pozitive.

Avertismente tehnice importante

Poate fi declinul de o durată ceva mai mare? Nu este exclus. Deriva și apoi chiar alunecarea mai abruptă a cotațiilor a dat naștere în piață unor formațiuni tehnice negative în parcursul descendent din maximele post-criză atinse la sfârșitul lunii trecute. Atingerea culmii a fost amendată imediat prin 3 sesiuni „roșii”, cu un declin destul de important al cotațiilor, lumănările japoneze aferente respectivelor zile fiind destul de lungi pentru indicele BET. Formațiunea tehnică este cunoscută de „traderi” sub numele de „3 ciori negre” („3 black crows”) și în apropiere de topul pieței are conotații negative pentru preț, după cum de multe ori anunță întoarcerea trendului pe un sens de scădere.

Încă și mai alarmant, după ce indicele a oscilat neconclundent în prima jumătate a acestei luni într-o zonă a retragerii Fibonacci de 23,6% a ultimului impuls ascendent și a 3 medii mobile relevante, tendința negativă s-a reluat cu putere, iar formațiunea celor 3 „ciori” a reapărut, așa cum se vede pe graficul atașat.

Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească

O „cioară” încă și mai mare a apărut în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii precedente, marcând amplitudinea în creștere a deprecierilor și nervozitatea din piață. Practic, niveluri de suport importante precum ultimul maxim din ianuarie, media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retrageri Fibonacci relevante, zone la care se puteau regrupa investitorii, au fost spulberate, în sesiuni de vânzări ceva mai agresive.

„E o teamă nefirească în piață”, spune Marius Motogna, investitor de la Cluj-Napoca, având 15 ani de experiență și portofoliu important de acțiuni la BVB. El remarcă faptul că și în cazul unor emitenți cu indicatori de evaluare fundamentală buni, tendința a fost negativă și oferă exemplul Nuclearelectrica (SNN), țintă a unor vânzări destul de agresive deși producătorul de energie nucleară care operează centrala de la Cernavodă a raportat la T1 o majorare cu peste 50% a profitului net, la 190,00 milioane lei.

Fondurile de investiții sunt puțin active în această perioadă, iar retailul românesc este slăbit. Micii investitori sunt destul de descurajați și nu își asumă să ia poziții în piață pe o tendință descendentă. „Propaganda negativă la performanța actualului guvern își spune cuvântul asupra sentimentului”, mai zice Motogna.

Cu fantoma care bântuie fondurile de pensii la BVB și cu „ciorile” croncănind pe graficul indicelui BET

O țintă a mesajului public este aceia că fondurile de pensii de la Pilonul II sunt amenințate. Inclusiv varianta reducerii la zero a contribuțiilor a fost vehiculată și încă persistă în piață deși liderul majorității parlamentare, Liviu Dragnea, a denunțat-o drept „o prostie și o minciună”.

Investitorii sunt, deocamdată, prudenți și cred că nu iese fum fără foc. Un val de vânzări destul de agresiv a fost antrenat și în iunie-iulie, când fantoma desființării fondurilor de pensii a apărut pentru prima dată la BVB, vânturată în urma unor declarații ale fostului ministru al Finanțelor Publice Ionuț Mișa.

După respectivul episod, investitorii și-au făcut curaj și, pe fondul unor rezultate financiare bune ale companiilor listate, au dus indicii principali pe noi maxime post-criză. Acum încă este o reticență majoră în piață, iar parametrii tehnici deteriorați sugerează că este nevoie de un timp pentru ca încrederea să se refacă, iar jucătorii să se reactiveze semnficativ la cumpărare pentru a realiza o recuperare majoră. Este scenariul cel mai probabil în momentul de față, vestit de piaza rea a stolului de „ciori” de pe graficul indicelui BET.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa