După ce anul 2022 a fost de deprecieri la New York Stock Exchange, probabilitatea este mică pentru o repetare a unui bilanț negativ și în 2023. Anii consecutivi de scădere sunt foarte rari și au fost asociați unor șocuri excepționale, precum Marea Criză a anilor 1929-1933, Al Doilea Război Mondial, pierderea acoperirii în aur a dolarului sau spargerea bulei dot.com.
Majorările de dobânzi succesive pentru dolar de către Rezerva Federală Americană au destrămat un ciclu de peste un deceniu al banilor ieftini care a dus bursa americană la valori triple față de maximul din anul 2007. Perturbările din piața energiei și invazia Rusiei în Ucraina au alimentat un sentiment negativ care a adus scăderi în 2022 atât pentru indicele Dow Jones Average Industrial, cât și pentru indicele S&P500.
În mod particular, acțiunile din domeniul tehnologiei au fost lovite, corporațiile din domeniu fiind mari beneficiare ale politicii dobânzilor zero promovate constant de banca centrală a SUA după criza financiară din anul 2008.
CITEȘTE ȘI 2022 – un an de scăderi la bursă anunțat de niște „ciori”Este trendul descendent de la New York Stock Exchange aproape de final sau mai are etape de parcurs care să adâncească declinul deja consemnat pe grafice? O piață „bear”, de scăderi, de regulă, nu durează mai mult de un an sau un an și jumătate, astfel încât este de înțeles de ce mulți analiști și investitori așteaptă ca declinul bursier început în luna februarie a anului trecut să se încheie undeva în 2023.
Se pot exacerba vânzările să aducă un nou an negativ pentru piața americană de acțiuni? Analistul financiar Carter Worth pune în context un astfel de scenariu, amintind că anii consecutivi de scăderi sunt o raritate într-o intervenție la postul de televiziune CNBC, unde are periodic rubrica „Chartmaster”, în care prezintă analize din punctul devedere al evoluției grafice a acțiunilor.
Din anul 1928 până în prezent au fost 31 de ani cu declin al cotațiilor la New York Stock Exchange, însă doar în etape extreme s-a întâmplat ca indicii principali să coboare 2 ani la rând. Spre exemplu, anii 1973 și 1974 au fost amândoi de scădere, prefigurând un deceniu de inflație mare și un trend descendent pronunțat pentru titlurile de stat americane.
De notat este că vânzările pe panică ale investitorilor au venit după ce în anul 1971, confruntat cu retrageri de aur în special din partea Franței conduse până recent atunci de generalul Charles de Gaulle, președintele american Richard Nixon a denunțat de facto acordul de la Bretton Woods din anul 1944, tăind legătura dolarului cu aurul. În cărțile de economie, această mișcare este echivalată cu un faliment suveran al SUA.
CITEȘTE ȘI Titlurile de stat plasate în prima parte a acestei luni de Ministerul Finanțelor intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală. „Nu veți scăpa de noi; vom reveni cât de curând.”O secvență de 3 ani de scădere a fost în 2001-2003, la spargerea balonului speculativ adus de optimismul exagerat față de acțiunile din domeniul IT și internetului. În cazul bulei dot.com, amintește Worth, însă, este un caz special, pentru că piața a căzut de la niște multiplii cu totul supraevaluați.
Au fost și 2 etape în care bursa de la New York a avut câte 4 ani consecutivi de scădere, respectiv la Marea Depresiune (anii 1929-1932) și în prima parte a Celui de-Al Doilea Război Mondial (anii 1939-1942). „Ce îți trebuie ca să ai ani consecutivi de scădere: o depresiune economică sau un război mondial ori criza din anii 1972-1974, care a fost un cu totul alt moment din punctul de vedere al ratelor de dobândă și al inflației”, rezumă acest istoric Worth, care în anii 2005-2014 a lucrat pentru fondurile Oppenheimer.