Indicele S&P500 de la New York a atins un nou maxim istoric, iar indicele DAX din Germania a accelerat o creștere explozivă care i-a adus un avans de 6% de la începutul lunii. Un investitor experimentat din piața locală afirmă că mișcarea este artificială, iar piețele surprind tot mai puțin datele fundamentale. Spune că este valabil și la BVB, unde o corecție ar fi binevenită, având în vedere prețurile exagerate. Momente de stres au fost și în sesiunea de azi, unde o decizie a Curții Constituționale readuce în actualitate prevederile ordonanței de urgență care a determinat cutremurul bursier de acum un an.
A 3-a ședință de tranzacționare consecutivă la Bursa de Valori București cu oscilații minime și volume net sub media ultimilor 3 ani. Este rezultatul climatului de incertitudine din mediul politic și pentru cadrul legislativ care invită la precauție investitorii. Aceștia au refuzat să se conecteze la un rally furibund care a adus indicele S&P500 al Bursei de la New York Stock Exchange pe noi valori record din istoria sa de peste 60 de ani în care este măsurat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piețele de acțiuni au fost de un „verde” aprins și în Europa: +0,75% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,47% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,83% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,89% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt și +0,90% pentru indicele WIG20 de la Varșovia. Pentru Gabriel Iliescu, investitor experimentat și cu portofoliu relevant la BVB, este în primul rând un rezultat al politicilor monetare bazate pe injecții succesive de lichiditate. „Sunt bani aruncați din elicopter. Asta e politica!”, spune acesta pentru Profit.ro.
Se uită la traiectoria piețelor internaționale și rezumă: „Chiar nu e firesc. Sunt creșteri asimptotice; bani aruncați de bănci, de investitori..." Iliescu vede că piața locală urmează acest trend pozitiv al acțiunilor internaționale, susținute de banii în abundență a băncilor centrale și etape de stagnare sunt urmate de noi creșteri. „E o chestie artificială...”
Nu este singurul investitor neîncrezător față de trendul ascendent care a adus bursa la noi maxime post-criză. Sunt foarte mulți cei reticenți, iar sesiunea de astăzi a trădat acest lucru, prin rulajul redus, de 23,51 milioane lei (4,93 milioane euro) al pieței de acțiuni, dar și prin inerția cotațiilor. Indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,07% sub referință, iar un declin de 0,06% a așezat indicele reprezentativ BET marginal deasupra pragului psihologic de 10.000 de puncte.
CITEȘTE ȘI eMAG ia în calcul listarea la BVB și pe alte burse: E vorba de recunoașterea valorii, nu de atragerea de fonduriÎn cea mai mare parte a orarului de tranzacționare, indicii s-au regăsit la valori pozitive, însă o decizie a Curții Constituționale care întoarce actul normativ de anulare a Ordonanței de Urgență 114/2018, care a provocat cutremurul bursier de acum un an, a antrenat vânzări care au pus presiune pe cotații. „La noi apar tot felul de nebunii”, spune amuzat-resemnat Iliescu. „Apare iar fantoma cu ordonanța 114, iar cu taxa pe activele bancare. Tot timpul apar din astea și bulversează...”
Într-adevăr, interesul a fost astăzi polarizat de acțiunile bancare ce au concentrat aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,49%, până la prețul de 15,90 lei/acțiune, pe transferuri de 6,51 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,39%, până la prețul de 2,5550 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,28 milioane lei.
Nici titlurile Fondul Proprietatea (FP) nu au mai avut azi putere de tracțiune. Acestea au staționat la prețul de 1,3400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,77 milioane lei, iar în contextul deprecierii titlurilor SIF, indicele financiar BET-FI chiar a pierdut 0,22%, pentru o închidere la nivelul de 51.268,74 de puncte.
CITEȘTE ȘI PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din KuweitPrin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 1,19%, tras în sus de creșterea cu 1,19%, pe tranzacții de 2,34 milioane lei, până la prețul de 0,4250 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), la rândul lor tractate de revenirea cotațiilor petroliere în piețele internaționale.
Închiderile divergente arată indecizie. Iliescu încearcă să raționalizeze: „Se poate întâmpla orice. Nu e nicio direcție. Direcția o dau pur și simplu evenimentele; nu o mai dă valoarea firmelor, analiza fundamentală.” Personal are resurse de cash și așteaptă o corecție, pe care nu o întrevede neapărat. „Parcă am o durere să cumpăr la prețurile astea. Sunt exagerate. Odată și odată trebuie să vină momentul adevărului.”
Sub aspect tehnic, piața chiar se află pe o muchie unde poate provoca un val de vânzări ceva mai consistent. Indicele BET deja a consemnat un maxim relativ mai coborât, iar o trecere sub ultimul minim relativ consemnat în zona de 9.950-9.960 de puncte, poate valida o inversare a secvenței de maxime și minime, conform teoriei lui Dow.
Impuls la vânzare a existat astăzi pe titlurile MedLife (M). Acestea s-au corectat cu 1,28%, până la prețul de 38,50 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,32 milioane lei după saltul de aproape 10% antrenat începând de joi aparent de o activare a investitorilor care văd în ordonanța de urgență promovată pentru sănătate o sursă de profituri suplimentare pentru sistemul medical privat din accesarea unor valori mai consistente a bugetului de 41 miliarde lei al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Un mesaj dinspre Palatul Cotroceni, potrivit căruia președintele Klaus Iohannis este rezervat față de contextul promovării actului normativ și de conținutul acestuia, aparent a precipitat amendarea mișcării dn precedentele 4 sesiuni a titlurilor care au din această săptămână și market maker, respectiv BRK Financial Group.
Tot pe un segment mai puțin lichid și într-un domeniu conex celui medical, titlurile Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) au explodat cu 14,52%, până la prețul de 0,4260 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 35.000 de lei, în ziua în care compania a notificat piața asupra unei tranzacții de 8,5 milioane euro pentru vânzarea a 52 de farmacii către lanțul farmaceutic Help Net.