Bursele au crescut miercuri la nivel mondial, susținute de profiturile mari ale companiilor de tehnologie din SUA și planurile OPEC+ de majorare a producției de petrol, care au compensat îngrijorările investitorilor legate de ritmul în care băncile centrale vor mări dobânzile pentru a contracara inflația, transmite Reuters.
Indicele paneuropean STOXX 600 a închis în urcare cu 0,45% și a avut o evoluție pozitivă pentru a treia ședință consecutiv, recuperând aproape jumătate din pierderile consemnate în ianuarie, scrie News.ro.
Prețurile petrolului au urcatg uțo, fiind aprope de maximele ultimilor șapte ani, iar dolarul a scăzut.
Indicii americani Dow Jones Industrial și S&P 500 au avansat cu 0,01%, respectiv cu 0,31%. Nasdaq Composite a scăzut însă cu 0,14%, după creșteri inițiale.
Inflația record înregistrată în zona euro în ianuarie, de 5,1%, a reprezentat o surpriză care a dus la creșterea randamentelor obligațiunilor germane la maxime multianuale și la aprecierea euro.
BCE a insistat o lungă perioadă de timp că creșterea prețurilor este temporară, dar investitorii vor urmări ședința de politică monetară de joi a instituției, pentru posibile schimbări.
În Asia, numeroase burse au fost închise pentru sărbătoarea Anului Nou Chinezesc.
In Asia, a number of markets, including China, were closed for the Lunar New Year holidays.
Prețul aurului spot a crescut cu 0,4%, la 1.808,58 dolari uncia.
Indicele dolarului a scăzut cu 0,239%, iar euro a crescut cu 0,24%, la 1,1296 dolari pe unitate.
Rubla s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, de 76 unități pentru un dolar, după ce Kremlinul a afirmat că Rusia are planuri de protecție față de eventualele sancțiuni ale Washingtonului, dacă Rusia va invada Ucraina.