Bursa românească, pe maxime locale, dar cu apatie la tranzacționare. Un broker reclamă seria ședințelor „anemice”

Bursa românească, pe maxime locale, dar cu apatie la tranzacționare. Un broker reclamă seria ședințelor „anemice”

Sursa foto: Terrance Emerson / dreamstime.com

scris 15 apr 2019

Indicii principali de la BVB se află la doar 1% de reperul care ar anula integral căderea acțiunilor de la cumpăna dintre ani adusă de „taxa pe lăcomie”, dar investitorii ezită să vină cu ordine decisive de cumpărare. Simion Tihon, broker la Prime Transaction, se așteaptă ca etapa de avarie la nivelul lichidității să se prelungească și în următoarele săptămâni.

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu o ședință neconcludentă, marcată de evoluții divergente la nivelul cotațiilor, cu deviații mici la nivelul indicilor și volume foarte slabe. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,28 milioane lei (3,42 milioane euro). Simion Tihon, broker la Prime Transaction, punctează pentru Profit.ro că abia tranzacțiile din ultima oră a sesiunii au condus la o depășire a reperului de 3 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sunt mai multe elemente care concură la această retragere subită a lichidității: apropierea Sărbătorilor Pascale cu o tradițională diminuare a interesului investitorilor, apropierea perioadei de raportări finanicare pentru trimestrul I care de regulă invită la expectativă, și lipsa unor clarificări asupra parametrilor noi de taxare după ordonanța de urgență din decembrie modificată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Inexistența unei direcții clare pe piețele mondiale de acțiuni este, de asemenea, de natură să înfrâneze investitorii de la tranzacționare. Și astăzi, sesiunea europeană a fost indecisă: +0,08% indicele Euro Stoxx 50, -0,00% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,17% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,29% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,13% pentru indicele PX de la Praga.

Fondurile de pensii NN au depășit nivelul de deținere de 5% din acțiunile Transelectrica, plasamente cu valoare de piață de peste 80 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit nivelul de deținere de 5% din acțiunile Transelectrica, plasamente cu valoare de piață de peste 80 milioane lei

La București, piața a fost mai degrabă în staționare. Indicele compozit BET Plus a fost aproape neclintit, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,05%, până la nivelul de 8.271,75 de puncte. Sub aspect tehnic, cotația se află pe un impuls ascendent puternic, susținută de mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească, pe maxime locale, dar cu apatie la tranzacționare. Un broker reclamă seria ședințelor „anemice”

Bursa ar fi putut consemna chiar și un picaj mai mare. Tihon de la Prime Transaction atrage atenția că „indicii au fost ajutați mult de avansul titlurilor Fondul Propritetatea (+1,72%)”. Cotația a închis la nivelul 0,9480 lei/acțiune, pe transferuri de 1,37 milioane lei. „Nu a fost nimic deosebit cu FP, ci mai degrabă o recuperare după ă înregistrată vineri (-2,51%), chiar la inchidere”, mai comentează brokerul.

Indicele financviar BET-FI a supraperformat, de altfel, pieței, cu o apreciere de 0,17%, până la nivelul de 35.884,84 de puncte. Prin contrast, băncile au avut o zi negativă. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,75%, până la prețul de 13,26 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 3,21 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin de 0,92%, până la prețul de 2,1450 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,78 milioane lei.

Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali CITEȘTE ȘI Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

Pe segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a închis cu 0,14% sub referință, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,60%, până la prețul de 33,20 lei/acțiune, pe al 2-.lea rulaj al zilei, de 3,04 milioane lei.

De asemenea, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut 0,19%, până la prețul e 10,42 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,04 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) adunat schimburi în valoare de 1,83 milioane lei.
„Am mai remarcat azi o volatilitate mai mare pe acțiunile Transgaz (TGN) care au atins un minim de 340 lei/acțiune și au închis la prețul maxim al zilei, adică 348 lei/acțiune”, spune Tihon, adăugând că aceste mișcări au fost antrenate de publicarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.

Brokerul estimează prelungirea etapei de ezitare a pieței în seria unor sesiuni pe care le caracterizează drept "anemice". „Până săptămâna viitoare, când Banca Transilvania deschide sezonul de raportări financiare pentru primul trimestru al acestui an, mă aștept ca atât volatilitatea, cât și valoarea tranzacțiilor să nu înregistreze mari modificări, altfel spus, să rămânem în zona de avarie la capitolul lichiditate.”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
prime transaction
simion tihon