Bursa românească explodează pe un nou maxim istoric, catalizat de acțiunile bancare și cele ale producătorilor de gaze naturale

Bursa românească explodează pe un nou maxim istoric, catalizat de acțiunile bancare și cele ale producătorilor de gaze naturale

Sursa foto: Sai Chan / dreamstime.com

scris 6 iun 2024

Indicele BET a trecut pentru prima data de nivelul de 18.000 de puncte.

În Germania, indicele DAX40 și-a reluat de dimineața tendința de creștere, însă impulsul care a dus cotația către nivelul de 18.780 de puncte a fost amendat integraln până la jumătatea sesiunii de tranzacționare de la New York Stock Exchange, unde, de asemenea, indicii sunt în ezitare.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Totuși, la BVB, investitorii au rămas doar cu optimismul de la debutul sesiunii europene și au reușit o închidere “verde”, în contextul unui rulaj bun, de 87,06 milioane lei (17,49 milioane euro) pe segmentul acțiuni. Indicele compozit BET-XT a câștigat 1,64% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,58%, până la un nou maxim istoric, de 18.174,01 de puncte, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească explodează pe un nou maxim istoric, catalizat de acțiunile bancare și cele ale producătorilor de gaze naturale

Piața nu a putut fi zdruncinată nici de replierea investitorilor de pe piețele externe de după debutul orarului de tranzacționare de la New York și nici de o poveste locală. Știrea potrivit căreia Consiliul Concurenței a demarat o investigație la companii de IT nu a afectat semnificativ cotațiile pe emitenții vizați.

Agroland își majorează semnificativ profitul net CITEȘTE ȘI Agroland își majorează semnificativ profitul net

Astfel, titlurile Bittnet Systems (BNET) au coborât cu 1,83%, până la prețul de 21,40 lei/acțiune, pe tranzacții peste media obișnuită a acestui emitent, dar sub pragul de jumătate de milion de lei. Pe o activitate de 5 ori mai slabă, titlurile Arctic Stream (AST) au alunecat cu 1,39% sub referință, până la prețul de 28,30 lei/acțiune.

Care au fost, însă, acțiunile care au tractat mișcarea de creștere? Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,03%, până la prețul de 32,65 lei/acțiune, pe tranzacții de 13,80 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au avut un salt de 3,13%, până la prețul de 19,80 milioane lei, pe fondul unor schimburi însumând 6,20 milioane lei.

FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forum CITEȘTE ȘI FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forum

Aport important a venit din zona companiilor cu activitate în domeniul de gazelor naturale: +2,62%, până la prețul de 0,7250 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat volume echivalente cu 6,95 milioane lei, +1,75%, până la prețul de 23,20 lei/acțiune, pentru titlurile Trangaz (TGN), ce au cumulat un rulaj de 1,77 milioane lei, și +2,64%, până la prețul de 5,83 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit o activitate de 4,96 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, cu o valoare de 2,87 milioane lei.

Au supraperformat pieței, cu un salt de 12,79%, titlurile Antibiotice Iași (ATB) care au închis la prețul de 2,4700 lei/acțiune o ședință în care au cumulat schimburi de 2,35 milioane lei. Pe contrasens față de restul pieței, au fost chiar titlurile cele mai lichide, cu tranzacții de 27,70 milioane lei, cele ale Hidroelectrica (H2O), care au alunecat cu 0,07% sub referință, la prețul de 136,90 lei/acțiune.

Tot în direcție opusă cu indicele de energie BET-NG care a câștigat 1,54%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,43%, până la prețul de 45,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,57 milioane lei. În rest, de pragul unor schimburi de 2 milioane lei s-au mai apropiat 4 simboluri, acestea având evoluții divergente: staționare la prețul de 0,4600 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), +2,58%, până la prețul de 14,30 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), stagnare la prețul de 66,00 lei/acțiune pentru titlurile Digi Communications (DIGI) și -0,47%, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, pentru titlurile Premier Energy (PE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
romgaz
hidroelectrica
brd
omv petrom
premier energy
nuclearelectrica