Bursa românească - aproape fără suflu

Bursa românească - aproape fără suflu

Sursa foto: Rafal Olechowski / dreamstime.com

scris 23 iul 2020

Ordinele slabe au adus o sesiune mai degrabă anostă, cu oscilații reduse și volume foarte reduse.

Tendința pozitivă de pe bursele europene antrenată de acordul statelor membre UE privind programul de stimulare a economiilor s-a risipit după numai o zi. Ședința corectivă de ieri a fost urmată de o nouă zi fără direcție pentru principalii indici continentali și regionali: +0,03% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,07% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,07% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,01% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,06% pentru indicele PX de la Praga.

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa românească a copiat această sesiune de derivă. Primele 6 acțiuni din clasamentul tranzacțiilor au avut deviații mai mici de un procent față de referință, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 26,16 milioane lei (5,41 milioane euro), inclusiv printr-o contribuție unor schimburi cu valoare însumată de 1,08 milioane lei în piața deal.

EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,14% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,13%, până la nivelul de 8.572,01 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se află într-o zonă unde se regăsesc mediile mobile de viteză în proporți Fibonacci, dar și retragerea de 50,00% aplicabilă prăbușirii cotației din lunile februarie-martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească - aproape fără suflu

Simptomatic pentru lipsa de direcție a pieței este faptul că cea mai tranzacționată acțiune, cu schimburi de 8,42 milioane lei, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat pe nivelul de închidere al ședinței precedente, de 2,1000 lei/acțiune. Excepția a fost reprezentată tot de o acțiune bancară, cea a Erste Group (EBS), care a scăzut cu 3,15% în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, pe volume echivalente cu 2,04 milioane lei.

Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății CITEȘTE ȘI Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății

Dacă indicele financiar BET-FI a alunecat cu 0,03% sub referință, până la nivelul de 42.268,24 puncte, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități a avut un avans de 0,17%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,32% la nvelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3170 lei/acțiune o sesiune în care a adunat transferuri de 2,73 milioane lei.

Pe același segment și pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,73 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 30,25 lei/acțiune, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,59%, până la prețul de 17,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,13 milioane lei.

Tranzacții de 1,68 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut și KFC, care au suferit un recul de 0,69%, până la prețul de 14,40 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
romgaz
nuclearelectrica
sphera franchise
erste