Indicele BET atinge un nou maxim post-criză, doar marginal peste cel atins săptămâna trecută. Mișcarea nu antrenează însă entuziasmul investitorilor, iar acest lucru se vede în volume.
Vineri seara, la o întâlnire a investitorilor de portofoliu, comentariile curg față de meciul de tenis al Serenei Williams. Subiectele de conversații merg aleatoriu: de ce arată tot prost litoralul românesc și după 30 de ani, cum arată litoralul la Mediterană al Egiptului, avem aproape 100 de ani de stagnare în domeniul descoperirilor fizicii, ce sporturi au practicat în tinerețe și la ce cluburi te puteai legitima, cum arată un oraș monoindustrial în zilele noastre. Nimic despre bursa care este pe maxime post-criză. Nici dacă aduci subiectul în discuție, nimeni nu marșează pe el.
Cineva de la vârful unui investitor instituțional cu relevanță în piața locală de capital spune că se uită la posibilitatea unor plasamente de private equity. Nu vede oportunități în piața secundară. Este contextul în care se consumă etapa de eascaladare a maximelor post-criză din momentul actual.
CITEȘTE ȘI Transgaz transmite diplomatic Guvernului să nu-i ia dividende suplimentare. Vești proaste pentru companieIndicii s-au târâit astăzi pe noi valori record pe o creștere incrementală, neînsoțită de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,65 milioane lei (3,52 milioane euro), concentrat în proporție de 57,24%, pe cele mai tranzacționate 2 acțiuni.
Pe o activitate de tranzacționare de 5,14 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,21%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,28 miliarde lei (2,60 miliarde euro). De asemenea, pe transferuri de 4,39 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,88%, până la prețul de 1,1500 lei/acțiune. Emitentul a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 9,16 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 10,48 milioane lei, în cadrul progranului de răscumpărări aprobat de acționari.
Cele 2 titluri, cele mai lichide din ultimii 2 ani, au tractat întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,25%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,26%, până la nivelul de 9.259,73 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele a forțat trecerea pe un nou maxim pe un ricoșeu immportant după testarea cu succes luna trecută a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), ce a funcționat ca suport dinamic, așa cum se vede pe graficul atașat.
Mișcarea de astăzi a fost influențată și de evoluția piețelor europene, cu indicii principali având închideri „pe verde”: +0,17% indicele Euro Stoxx 50, +1,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,23% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,12% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt și +0,43% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.
Lichiditatea foarte slabă a fost influențată și de absența din piață a investitorilor americani într-o zi de sărbătoare națională în SUA. La BVB, volume peste medie, echivalente cu 1,72 milioane lei, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au suferit un recul de 0,99%, până la prețul de 30,00 lei/acțiune, unul cu un sfert sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus emitentul la cota bursei în mai 2017.
CITEȘTE ȘI Vin americanii la Cernavodă 3-4? Partenerul chinez de proiect al Nuclearelectrica a fost pus pe "lista neagră" a SUA cu o săptămână înaintea întâlnirii Trump-IohannisSchimburi cu puțin peste 1 milion de lei am consemnat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au crescut cu 1,59%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,44%, până la prețul de 34,05 lei/acțiune. Evioluția pe cele 2 titluri a condus la o supraperformare a indicelui energetic BET-NG, cu o apreciere de 0,39%. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a suferit un declin de 0,40%, până la nivelul de 40.826,86 de puncte.
Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, pe tranzacții de aproape 388.000 de lei, titlurile Bittnet Systems (BNET) au înregistrat o corecție severă, de 6,42%, până la 1,2400 lei/acțiune, în prima sesiune după publicarea vineri a rezultatelor financiare conform cărora societatea a realizat în prima jumătate a acestui an o pierdere cu puțin peste 1 milion de lei. Cotația avusese o evoluție parabolică în prima parte a verii. „Mi se pare că asist și la o bulă speculativă pe Bittnet pe care personal eu nu o înțeleg”, declara încă de pe atunci pentru Profit.ro, în urmă cu 2 săptămâni, Sever Lupu, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească. „Acolo e numai retail.”