Bursa nu vrea să umble la structura tarifelor. Noul director general vrea să mulțumească taberele de la BVB prin performanța mai bună

Bursa nu vrea să umble la structura tarifelor. Noul director general vrea să mulțumească taberele de la BVB prin performanța mai bună

Sursa foto: Ratz Attila / dreamstime.com

scris 29 ian 2018

Orice modificare a structurii de tarife a Bursei de Valori București pune presiune pe o categorie sau alta de participanți, astfel încât noul director general, Adrian Tănase, nu mai vrea o nouă modificare. „Cel puțin pe termen scurt și mediu nu este o prioritate pentru mine să revizuim schema de tarifare.”

Adrian Tănase, fost manager timp de 8 ani a fondurilor de pensii NN și ING, a câștigat mandatul de 4 ani la conducerea executivă a Bursei de Valori București, reușind să adune un consens în Consiliul de Administrație, de notorietate a fi divizat între așa-numitul grup al băncilor și reprezentanții caselor mici de brokeraj. Este ceva ce nu a reușit predecesorul său Ludwik Sobolewski, care nu a putut da un răspuns la audierea sa pentru obținerea unui nou mandat asupra felului cum ar putea surmonta disfuncționalitățile din instituție.

Urmărește-ne și pe Google News

Tănase are o strategie: să aducă proiecte interesante tuturor. El a declarat, pentru Profit.ro, că vrea să promoveze acele demersuri care să sporească lichiditatea și implicit să aducă mai mulți bani pentru Bursa de Valori București și comunitatea de brokeraj. „Interesul meu este să calmez spiritele pentru toată lumea.”

2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții CITEȘTE ȘI 2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții

Știe, însă, că merge pe un teren minat. De aceea, nu are în vedere noi modificări la nivelul comisioanelor și taxelor percepute de operatorul de piață intermediarilor. „Știu că a creat deranj”, spune noul director general despre precedenta schimbare.

Într-adevăr, la Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din primăvara anului trecut, reprezentanți ai caselor de brokeraj mici s-au pronunțat vehement împotriva taxei unice de 0,95 lei pe ordinul executat. „Vor mai rămâne în piață 3-4 brokeri și băncile”, spunea atunci Laurențiu Căpcănaru, acționar al BVB și fost broker. Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, afirmase că este taxa care pune presiune exact pe intermediarii care lucrează cu micii investitori. „Nu trebuie să omorâți tot retailul”, declara atunci Paul.

Tănase subliniază că vrea mai degrabă să dezvolte business-ul și să crească lichiditatea, decât să revizuiască comisioanele și taxele de tranzacționare. „Cel puțin pe termen scurt și mediu nu este o prioritate pentru mine să revizuim schema de tarifare.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
dan paul
asociatia brokerilor