Titlurile SIF Moldova au fost suspendate de la tranzacționare pe parcursul întregii sesiuni bursiere, emitentul invocând la finalul zilei faptul că transferurile ar trebui sistate la datele de înregistrare ale operațiunilor aferente consolidării valorii nominale a acțiunii.
Bursa de Valori București a consemnat o ședință de tranzacționare mai degrabă anostă, în care doar titlurile Electrica (EL) au excelat, apreciindu-se cu 1,61%, până la prețul de 11,36 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi depășind cu puțin 5 milioane lei.
În rest, aprecierea pe medie cu 0,49% a acțiunilor reflectată de indicele BET Plus s-a realizat pe un rulaj de numai 14,56 milioane lei (3,25 milioane euro). Cu excepția celor două titluri bancare lichide, cele ale Băncii Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD), pe nicio altă acțiune nu s-a mai depășit pragul unor transferuri de un milion de lei.
Un absenteism parcă prin contaminare în ziua în care unul dintre emitenții vizibili de la BVB, SIF Moldova (SIF2), a fost suspendat de la tranzacționare. Motivul a fost aflat doar la finalul zilei prin intermediul unui comunicat al societății.
Având în vedere calendarul stabilit pentru operațiunea de consolidare a valorii nominale, "SIF Moldova consideră ca fiind necesară suspendarea acțiunilor de la tranzacționare atât la prima dată de înregistrare (15.02.2015), cât și la a doua dată de înregistrare (30.03.2015)", spune documentul remis Bursei.
Pentru a fi valide opțiunile acționarilor, aceștia ar trebui înregistrați în registrul Depozitarului Central la ambele date de înregistrare, iar în aceste condiții se are în vedere "inclusiv posibilitatea menținerii suspendării în intervalul dintre cele două date de înregistrare".
Este perspectiva care i se pare de neconceput lui Laviniu Dumitru Beze, președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC).
"Eu sper ca luni acțiunea să fie tranzacționată", zice el. Nu poate concepe că operatorul de piață BVB a acceptat ca astăzi titlurile să stea suspendate pe tot parcursul orarului de tranzacționare, o limitare a accesului la proprietate al investitorilor: "Cu regret, constatăm că nu numai volumele și angajații sunt aceiași de pe vremea domnului Farmache, ci și mentalitățile".
CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii Titlurile SIF Moldova au însumat de la începutul anului tranzacții în valoare de 8,22 milioane lei, fiind unul dintre cele mai lichide titluri pe segmentul financiar. Claudiu Doroș, vicepreședinte al societății, îl vrea pe mai departe la tranzacționare și spune că în opinia conducerii SIF2 ar fi necesară numai suspendarea de la tranzacționare în cele două date de înregistrare. "Principiul este că libera tranzacționare trebuie să fie prioritară", a declarat acesta pentru Profit.ro.
Astăzi au fost discuții trilaterale între SIF Moldova, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Bursa de Valori București, ne-au spus surse multiple din piață. Disensiunile erau legate tocmai de răstimpul în care titlurile ar trebui să lipsească din ring. Deocamdată, nu există decizii în această privință. Cum nu există precedent, sunt informații că persoane din cadrul supraveghetorului pieței sunt prudente în ceea ce privește corectitudinea anumitor pași necesari pentru consolidarea valorii nominale a acțiunii.
Beze, aflat în dispută cu SIF Moldova, unde contestă operațiunea de consolidare a valorii nominale la Tribunalul Bacău, spune că Bursa nu ar fi trebuit să accepte nici măcar suspendarea de la tranzacționare pe întreagul orar al ședinței de astăzi.
"Înțeleg presiunea de la SIF2 care vrea să cumpere marfă de 7 milioane euro și să plătească un milion de euro, dar BVB și ASF ar trebui să urmărească respectarea legii și nu să favorizeze așa ceva", a declarat președintele Asociației Investitorilor.
Suspendarea de la tranzacționare reprezintă o preocupare și pentru SIF Moldova și conducerea societății are în vedere ca acest răstimp să fie cât mai mic, spune Doroș. El are încredere că mecanismul aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 13 ianuarie este bine pus la punct, astfel încât operațiunea să se deruleze corect fără ca titlurile să fie suspendate și între datele de înregistrare.
SIF Moldova a propus încă de la finele anului trecut majorarea de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii, la 2,5 lei pe titlu, de la 0,1 lei pe acțiune, votul de AGEA validând în 13 ianuarie acest demers. Documentația aferentă operațiunii încă nu a ajuns în Consiliul ASF pentru obținerea avizului.
Cel mai puternic contestatar al consolidării valorii nominale a acțiunilor cu simbolul SIF2 a fost Asociația Investitorilor pe Piața de Capital, care consideră că rezultatul va fi o expropriere de facto a celor peste 5 milioane de acționari care au primit până la 24 de titluri SIF Moldova prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor '90. AIPC a formulat patru sesizări la ASF, a dat două comunicări publice și a inițiat la Tribunalul Bacău atât o acțiune de suspendare a depunerii documentației AGEA de la SIF Moldova la Oficiul Registrului Comerțului, cât și acțiunea pe fond.