Bursa de la București este și astăzi pe minus, cu majoritatea companiilor având acțiuni în scădere, după ce Profit.ro a anunțat că Guvernul pregătește inclusiv creșterea taxării la bursă.
Ieri a fost o situație similară.
Profit.ro a anunțat anterior că membrii Coaliției de guvernare au decis să renunțe la creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% și are în vedere în continuare introducerea unei accize la produse cu conținut ridicat de zahăr, care are scumpi băuturile carbogazoase chiar și cu 30%. De asemenea, autoritățile caută modalități de introducere a unui impozit suplimentar pe mașinile de lux, peste 100.000 de euro, similar cu ce au anunțat pentru proprietățile imobiliare cu valoare de peste 500.000 de euro, în timp ce au renunțat la planul de a majora TVA aplicată la hrana pentru animale de companie.
Creșterea taxării ar trebui să aducă la buget circa 6 miliarde de lei în acest an, conform anunțului făcut deja de guvernanți, în timp ce anul următor ar trebui să genereze venituri suplimentare de peste 30 miliarde lei. O parte dintre măsuri ar urma să intre în vigoare din septembrie sau octombrie anul acesta, iar cele mai multe de la 1 ianuarie.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Voucherele de vacanță - doar pentru unii funcționari publici. Tăieri de posturi, salarii de șefi limitate. Redevențe majorate pentru resurse naturaleGuvernul trebuie să ia măsuri fiscale pentru stabilizarea deficitului bugetar, având în vedere că va depăși ținta de deficit de 4,4% asumată pentru anul acesta, în cadrul procedurii de deficit excesiv, și are nevoie de înțelegere din partea Comisiei Europene pentru a nu risca să piardă fonduri UE, în principal fonduri PNRR, dar și fonduri de coeziune.
- S-a renunțat la intenția de a majora impozitul pe dividende de la 8% la 10%.
- TVA rămâne 5% doar pentru cărți și manuale. În consecință, cota de 5% nu dispare (pentru a rămâne doar 9% șiu 19%).
- Intenția de a introduce un impozit și pe mașinile de lux, în prezent fiind luată în calcul valoarea de 100.000 de euro pentru un autovehicul. Impozitul ar fi similar cu impozitul de 1% analizat pentru proprietăți imobiliare cu valoare de peste 500.000 de euro. Valoarea nu a fost stabilită în cazul autovehiculelor.
- Acciza la zahăr este incertă - ar scumpi băuturile carbogazoase cu 20-30%
- TVA pentru hrana animalelor de companie rămâne la cota redusă de 9%
Alte modificări importante incluse în proiectul pregătit
- Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.
- TVA la alimente cu conținut ridicat de zahăr, de peste 5g/100g produs, urcă la 19%
- Restricționarea cheltuielilor pe firme. Astfel, se limitează deductibilitatea
- la 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social situat în clădiri de locuințe sau clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice;”
- la 25% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:”
- Crește taxarea la bursă - impozitul pe câștigurile din titluri de valoare va crește de la sistemul 1-3% (în funcție de perioade pe care este deținut titlul) la 3-5%.
- Impozitarea veniturilor cu sursă neidentificată crește de la 16% la 50% - Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.”
Autoritățile consideră în acest caz că un impozit de 16%, cum este în prezent, nu este o sancțiune care să descurajeze nedeclararea veniturilor - restricții în ce privește deductibilitatea unor cheltuieli ale companiilor cu alte firme din grupul mamă, din afara țării - astfel, în baza unor formule de calcul, cheltuielile cu consultanța, managementul, redevențele, dobânzile intragrup, etc, nu vor mai fi deductibile.