În contextul unei zile favorabile pe piețele europene, indicii principali de la BVB au câștigat peste 0,80%, fiind trași în sus de aprecierile robuste ale acțiunilor BRD și Romgaz. Tranzacție majoră pe acțiunile Romcarbon Buzău.
După o secvență de sesiuni anoste, la Bursa de Valori București am consemnat astăzi o zi interesantă, cu volume în creștere, evadări de prețuri pentru unele acțiuni, tranzacții care schimbă semnificativ structuri în acționariat și oscilații puternice pe unele titluri mai puțin lichide.
Piața s-a descătușat și a atins un nou maxim al ultimelor 4 luni. Încă de la sfârșitul verii, Profit.ro semnala, în baza doborârii unor parametri tehnici, că scenariul cel mai probabil devenea cel al continuării raliului început în iulie, care urma să capete amplitudine, durată și complexitate. Și ședința de astăzi marchează un nou impuls mișcării ascendente.
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,81%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,85%, până la nivelul de 8.446,41 de puncte. Indicele titlurilor blue-chip evoluează peste mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA200), ceea ce are conotații pozitive pentru preț.
Într-o zi în care piața a digerat știrea potrivit căreia agenția de evaluare financiară FTSE Russell – deși a menținut bursa locală la statutul său de piață de frontieră – a marcat ameliorarea pentru 2 criterii de monitorizării în vederea promovării la stadiul de piață emergentă, saltul a marcat reatingerea unui reper tehnic, respectiv limita inferioară a canalului ascendent care a încadrat mișcarea de revenire din minime din iulie-august și din care evadase în prima jumătate a acestei luni. Profit.ro semnala încă de săptămâna trecută că piața părea înscrisă pentru atingerea acestui reper, iar acesta a fost multiplu testat în ultimele sesiuni.
Ziua „verde” de la nivel european a favorizat acest impuls, aprecierile fiind pe linie la nivelul principalilor indici, așa cum acestea sunt arătate de tabloul Bloomberg: +0,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,66% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,85% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,18% pentru indicele PX de la Praga.
La BVB, mișcarea ascendentă are un plus de credibilitate dat de faptul că acțiunea de pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 16,43 milioane lei, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut și una dintre cele mai mari aprecieri, respectiv +2,10%. Titlurile băncii au închis la prețul de 13,60 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avansat cu 0,43%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe transferuri de 3,03 milioane lei. Pe același emitent a fost efectuată și o tranzacție de tip deal în valoare de 1,69 milioane lei.
Un „plic” de 50 milioane lei, cadou pentru acționarii Romgaz
Tot o creștere robustă, de 2,58%, au avut-o și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 33,75 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,89 milioane lei. Compania a anunțat astăzi încheierea unui contract de livrare de gaze naturale către Complexul Energetic Hunedoara pentru perioada 1 octombrie 2018 – 1 octombrie 2019, în valoare de 50,36 milioane lei.
Este un impuls care a tras în sus indicele energetic BET-NG, care a supraperformat pieței, cu un salt de 1,33%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a consemnat o majorare cu 0,97% a capitalizării bursiere, pe fondul unor schimburi de 3,13 milioane lei. Cotația a închis la nivelul de 0,3625 lei/acțiune. O dinamică apropiată, +0,96%, au avut-o titlurile Electrica (EL), care s-au stabilizat la prețul de 10,48 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,93 milioane lei.
Chelu a murit, acțiunile lui, totuși, se mișcă
Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 42,23 milioane lei (9,05 milioane euro), pe piața deal am consemnat un transfer special, cu 23,00 milioane acțiuni Romcarbon Buzău (ROCE), reprezentând 8,71% din capitalul social al companiei specializată în producția și reciclarea de mase plastice. Tranzacția a fost efectuată la prețul de 0,1300 lei/acțiune, cu 14,47% sub referința de ieri, ceea ce a situat valoarea acesteia la 2,99 milioane lei. Dimensiunea pachetului schimbat este similară cu cea a celui deținut de Braiconf Brăila (BRCR), astfel încât cel mai probabil acesta este vânzătorul.
Tot pe societăți care gravitează în zona intereselor de acționariat ale apropiaților sau moștenitorului fostului om de afaceri Cătălin Chelu, decedat acum aproape 4 ani, au existat mișcări de prețuri. O reacție a existat chiar pe titlurile Braiconf, care au crescut cu 9,38%, până la prețul de 0,4900 lei/acțiune, însă intraday creșterea a fost chiar și de peste 39%.
Tot pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile Mobila Rădăuți (MOBT) au crescut cu 22,70%, până la prețul de 4,0000 lei/acțiune. Un investitor cu experiență de peste 20 de ani a înstrăinat o parte din acțiuni și a marcat un câștig de aproape 10 ori pentru pachete achiziționate în etapa post-criză.
„Vând și eu că au revenit acum”, a declarat acesta pentru Profit.ro. Se uită și la acțiunile Lactate Natura Târgoviște (INBO), care au avut un salt de 87,26%, până la prețul de 2,94 lei/acțiune și își amintește de anii trecuți. „La alea ale lui Chelu era prăpăd...”
Sesiune cu evoluții divergente pe segmentul fondurilor închise de investiții
Pe piața reglementată, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,48 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,43%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune. Prin contrast, ziua a fost negativă pentru titlurile SIF, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, pentru un declin de 0,17%, până la nivelul de 36.920,86 de puncte.