Tarife în sus, acțiuni în jos
Statele Unite vor încasa, începând cu 3 aprilie, o taxă vamală de 25% pentru toate vehiculele de pasageri care nu sunt fabricate pe teritoriul american - fără excepții. Măsura are potențialul de a afecta grav industria auto globală, în condițiile în care aproximativ 50% dintre vehiculele vândute în SUA în 2024 au fost asamblate în afara țării, potrivit ediției tipărite a Wall Street Journal de astăzi . Mexicul este principalul exportator, trimițând către SUA pick-up-uri de la GM, Ram și Toyota, sedanuri de la Nissan și modele de lux de la BMW și Audi. În acest context, acțiunile marilor producători tradiționali precum GM, Ford și Stellantis au înregistrat corecții semnificative, pe fondul așteptărilor privind scăderea producției, contracția ofertei și majorarea prețurilor. Cât despre Tesla, care produce intern, rămâne de văzut dacă va reuși să capitalizeze pe acest avantaj într-un mediu deja tensionat.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Ieri, piețele americane au închis în scădere: Dow Jones a pierdut 0,31%, S&P 500 a coborât cu 1,12%, iar Nasdaq a înregistrat o corecție abruptă de 2,04%, afectat de presiunile din sectorul tehnologic și îngrijorările privind perspectivele economice. Evoluția confirmă tendința de corecție a multiplilor de evaluare, cu trailing P/E pentru S&P 500 la 22,98, în scădere de la 23,83 în urmă cu un an și cu estimări care indică o continuare a declinului spre 20,95.
Rațiunea pleacă, entuziasmul rămâne
Și, cu toate acestea, investitorul de retail... cumpără. În timp ce marile instituții trag frâna de mână și se pregătesc de aterizare forțată, investitorul de retail stă cu ochii pe grafice și cu mouse-ul pe butonul de „Buy”. Turbulențele macro, tensiunile comerciale și scăderea multiplilor par pentru el doar zgomot de fundal, un pretext în plus pentru a respecta tradiția mesajului adresat fraierilor: „Buy the dip”.
În timp ce marii investitori instituționali fug de acțiunile americane precum turistul rătăcit pe pistele de biciclete din Amsterdam, armatele de investitori de retail continuă să bage bani în piață cu entuziasmul cu care un copil de 8 ani își sparge alocația pe dulciuri. Potrivit Financial Times, investitorii de retail au pompat 67 de miliarde de dolari în acțiuni și ETF-uri americane doar în primul trimestru al acestui an, ca și cum n-ar fi auzit nici de Trump, nici de războiul taxelor vamale, nici de DeepSeek-ul chinezesc. Când sunt întrebați de ce fac asta, răspunsul e clar: ”Respect the dip, be the dip, BUY THE DYP!” – citat direct de FT de pe WallStreetBets.
Când portofoliul scade, dar speranța crește
Între timp, băieții serioși de la Bank of America și Goldman Sachs își fac cruci cu două mâini și pleacă cu buzunarele pline de bani în zona Euro și pe piețele emergente, convinși că piața din SUA și-a cam ieșit din formă și că stagflația bate la ușă. Dar retailul? Încearcă să cumpere scăderea chiar și în timp ce portofoliul se apropie de iceberg, în stil Titanic, cu un optimism care l-ar face și pe Jerome Powell să lăcrimeze în timp ce încearcă să strige gâtuit: ”Exuberanță irațională, exuberanță irațională”.

Vorba strategului de piață Jim Paulsen, citat tot de FT: ”Investitorii par mai îngrijorați că pierd o scădere bună decât că urmează o prăbușire”. Oare să trăim vremurile în care FOMO e mai tare decât bear market-ul? Și nu-i doar o vorbă scoasă de mine, în stil miștocăresc: datele de la Goldman arată că în doar 7 ședințe din tot anul 2025 vânzările investitorilor de retail au fost mai mari decât cumpărările, deși au fost 25 de zile în care piața a mers în jos.
Curajul nebunului? Când piața pică, investitorul de retail nu fuge, ci își verifică portofoliul și mai cumpără niște Tesla, visând la o parcare plină de mașini bengoase ca a fraților Tate.
”Sfinții retailului”, adică Tesla și Nvidia, au primit din nou ofrande de miliarde, chiar dacă performanțele de pe bursa americană din 2025 ar speria și un trader bătrân și fără dinți de la Lehman. Săptămâna trecută, investitorii de retail au băgat 3.2 miliarde de dolari în Tesla și încă 1.9 miliarde în Nvidia, ignorând complet faptul că aceste acțiuni au luat-o serios la vale anul ăsta.
Pierzi cu stil. Reîncarci. Repeți
Oricum dacă vei pierde bani, vei pierde cu stil, fiindcă ”ai respectat dip-ul”. Și o poți lua de la capăt. La urma urmei, nu-i ca și cum ai fi singurul: potrivit ESMA (European Securities and Market Authority), între 74% și 89% dintre investitorii de retail pierd bani pe produse speculative precum CFD-urile, iar legenda urbană din piețe spune că 90% dintre ei pierd 90% din capital în primele 90 de zile. Adevărul e că nu toți investitorii sunt făcuți pentru volatilitate, dar toți au șansa să o guste. Uneori învață ceva. Alteori doar își adaugă un nou cont de tranzacționare în listă. Important e să "respecți dip-ul" și, dacă nu iese, măcar să ai inspirația să-l cumperi pe următorul cu ceva mai puțin entuziasm și ceva mai multă strategie.